Έφτασε 49,5°C στον Καναδά, 48°C στη Σιβηρία

Συνάντηση Μπάιντεν με τους κυβερνήτες των περιοχών που πλήττονται

Πολλές περιοχές έχει πλήξει ο καύσωνας, που χτυπάει όλον τον πλανήτη, κι ενώ ήδη οι αρμόδιες αρχές βρίσκονται επί ποδός, για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες.

Ο καύσωνας που εκδηλώθηκε στον Καναδά, επεκτάθηκε και στις βόρειοανατολικές Πολιτείες. Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο Τζο Μπάιντεν θα συναντηθεί με τους κυβερνήτες των δυτικών Πολιτειών, που έχει πλήξει ο καύσωνας, προκειμένου να συζητήσουν τις πρωτοφανείς θερμοκρασίες και τη χειρότερη ξηρασία εδώ και δύο δεκαετίες.

Πόλεις που βρίσκονται νότια του Βανκούβερ, όπως το Πόρτλαντ στο Όρεγκον και το Σιατλ στην Ουάσινγκτον, γνωστές για το κρύο και υγρό κλίμα τους πλήττονται απο την υπερβολική ζέστη. Οι θερμοκρασίες κυμάνθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ από το 1940, οπότε και ξεκίνησαν να τηρούνται αρχεία. Σε πολλές περιοχές οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες έλιωσαν την άσφαλτο.

Ο υδράργυρος σκαρφάλωσε στους 46,1 Βαθμούς Κελσίου στο αεροδρόμιο του Πόρτλαντ το απόγευμα της Δευτέρας και 41,6° Κελσίου σε αυτό του Σιάτλ, σύμφωνα με τις μετρήσεις της αμερικανικής εθνικής μετεωρολογικής υπηρεσίας (NWS).

Μετά από τρεις ημέρες καύσωνα, οι υπεύθυνοι στο Όρεγκον φοβούνται για την εκδήλωση καταστροφικών πυρκαγιών. Μία μετά την άλλη, οι πόλεις απαγορεύουν τα πυροτεχνήματα, προσπαθώντας να εμποδίσουν τυχόν φωτιές στις 4 Ιουλίου, Ημέρα της Ανεξαρτησίας.

Στο «κόκκινο» ο Αρκτικός Κύκλος

Προβλήματα παρατηρούνται και στη Σιβηρία, όπου το θερμόμετρο έχει σκαρφαλώσει τις τελευταίες ημέρες στους 48 Βαθμούς Κελσίου με το κύμα καύσωνα να επιμένει προβληματίζοντας έντονα τους επιστήμονες.

Η βρετανική εφημερίδα «Independent» γράφει ότι η θερμοκρασία στον Αρκτικό Κύκλο έχει χτυπήσει «κόκκινο».

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Παρακολούθησης της Ατμόσφαιρας «Copernicus» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η θερμοκρασία στην επιφάνεια του εδάφους «ξεπέρασε κατά πολύ» τους 35 Βαθμούς Κελσίου σε ολόκληρη την περιοχή αυτή της Ρωσίας, από την πρώτη ημέρα του καλοκαιριού.

Πάνω από 230 νεκροί στον Καναδά

Σχεδόν 50 Βαθμούς Κελσίου έδειξε χθες ο υδράργυρος στη Βρετανική Kολούμπια με το φονικό κύμα καύσωνα να συνεχίζει να πλήττει την επαρχία του Καναδά από την περασμένη Παρασκευή οδηγώντας στο θάνατο τουλάχιστον 233 ανθρώπων.

Η επικεφαλής των ιατροδικαστών της καναδικής επαρχίας τόνισε ότι ο αριθμός των θανάτων εξαιτίας του πρωτοφανούς καύσωνα είναι «χρονικά άνευ προηγουμένου». Η Λίζα Λαπόιντ επισήμανε στο CNN ότι οι καναδικές αρχές κατέγραψαν από την περασμένη Παρασκευή έως και τη Δευτέρα τουλάχιστον 233 θανάτους επισημαίνοντας ότι «αυτός ο αριθμός θα αυξηθεί καθώς τα δεδομένα συνεχίζουν να ενημερώνονται».

Οι ιατροδικαστές συλλέγουν τώρα πληροφορίες για να προσδιορίσουν τα αίτια θανάτου και αν ο καύσωνας, όπως επισημαίνουν, έχει διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο.

Η έκθεση των ατόμων στον καύσωνα μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στο θάνατο, ιδιαίτερα σε ηλικιωμένα άτομα, βρέφη και μικρά παιδιά όπως και άτομα με χρόνια νοσήματα.

Αυξήθηκαν οι αιφνίδιοι θάνατοι στο Βανκούβερ

Επιπλέον, οι καναδικές αρχές έχουν παρατηρήσει μία αύξηση στους αιφνίδιους θανάτους στο Βανκούβερ, και το προάστιό του, Μπέρναμπι. «Δεν έχουμε βιώσει ποτέ κάτι τέτοιο στο Βανκούβερ», δήλωσε ο υπεύθυνος σχέσεων των μέσων ενημέρωσης «Sgt», Στιβ Άντισον στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Πού αποδίδεται το πρωτοφανές κύμα καύσωνα

Το κύμα καύσωνα, στο οποίο αποδόθηκαν δασικές πυρκαγιές εκατέρωθεν των αμερικανοκαναδικών συνόρων, εξηγείται από το φαινόμενο του «θόλου ζέστης», δηλαδή υψηλές πιέσεις που αιχμαλωτίζουν μάζες ζεστού αέρα στην περιοχή.

Αυτό το φαινόμενο «είναι ολοένα συχνότερο και εντονότερο καθώς οι συγκεντρώσεις των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου οδηγούν σε αύξηση των θερμοκρασιών παγκοσμίως», προειδοποίησε χθες ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός. Αρχίζει «νωρίτερα» και τελειώνει «αργότερα» και προοδευτικά έχει «αυξανόμενο κόστος στην ανθρώπινη υγεία και στα συστήματα υγείας» κάθε χώρας, πρόσθεσε.

Οι μετεωρολόγοι εξηγούν ότι, αυτό το καιρικό φαινόμενο «εξαιρετικά σπάνιο στατιστικά, σε βαθμό που μπορούμε να πούμε ότι το αναμένουμε μία φορά κάθε χίλια χρόνια κατά μέσο όρο. Όμως η κλιματική αλλαγή κατέστησε αυτού του είδους τα σπάνια φαινόμενα πιο πιθανά».

Σύμφωνα με τον Νικ Μποντ, κλιματολόγο στο Πανεπιστήμιο της πολιτείας Ουάσινγκτον, η κλιματική αλλαγή σίγουρα είναι ένας από τους παράγοντες που προκάλεσαν τις ακραίες θερμοκρασίες, αλλά «δευτερεύων».

«Βασική αιτία είναι αυτό το πολύ ασυνήθιστο μετεωρολογικό μοντέλο» του «θόλου ζέστης», εξήγησε. Ωστόσο «η κλιματική αλλαγή είναι μια πραγματικότητα, οι θερμοκρασίες εδώ έχουν σημειώσει άνοδο», κάτι που «κατέστησε ακόμη πιο σοβαρό αυτό το επεισόδιο ζέστης».

ΠΗΓΗ:https://www.e-daily.gr/

You May Also Like

B.A.C.A: Οι μηχανόβιοι-φύλακες άγγελοι των κακοποιημένων παιδιών (video)

B.A.C.A: Οι μηχανόβιοι-φύλακες άγγελοι των κακοποιημένων παιδιών (video)

Βηρυτός: Βουτιά θανάτου από ύψος 36 μέτρων – Έπεσε σε τουριστικό σκάφος – ΒΙΝΤΕΟ

Βηρυτός: Βουτιά θανάτου από ύψος 36 μέτρων – Έπεσε σε τουριστικό σκάφος…

Ένας άνδρας θέλησε να κολυμπήσει στο μαγευτικό Yellowstone και βρήκε τραγικό θάνατο, καθώς άρχισε να “λιώνει” από το οξύ της παράξενης πηγής

Ένας άνδρας από το Όρεγκον των ΗΠΑ και η αδερφή του θέλησαν…

Σοκαριστικό βίντεο στην Αυστραλία: 26χρονη πετάει το σκυλάκι της στο κενό

«Της έκανα χάρη γιατί το μόνο που έκανα είναι να την πληγώνω και να την κακοποιώ»

Κέιτ Μπλάνσετ: Συγκλονίζει το μήνυμά της για τις φωτιές στην Ελλάδα

Τα social media έχουν πλημμυρίσει με μηνύματα στήριξης προς τους πληγέντες αλλά…

Αίγυπτος: Δεύτερη φονική επίθεση καρχαρία – Kατασπάραξε τουρίστρια από τη Ρουμανία

Και δεύτερη τουρίστρια σκοτώθηκε από καρχαρία στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας στην…

Το γεωπολιτικό χάος ευνοεί το Κυπριακό

Ουδέν κακόν αμιγές καλού, συνήθιζαν να λένε οι αρχαίοι ημών πρόγονοι, χωρίς…

Η μετεωρολόγος, ενώ ήταν έτοιμη να πει την πρόγνωση του καιρού, έχασε τις αισθήσεις της.

ΒΙΝΤΕΟ-σοκ: Η στιγμή που η μετεωρολόγος του CBS χάνει τις αισθήσεις της την ώρα του δελτίου

Κάρλος Σαντάνα: Κατέρρευσε σε συναυλία πάνω στη σκηνή (Βίντεο)

Η στιγμή που ο πολυβραβευμένος κιθαρίστας καταρρέει στη συναυλία

Ο Σολτς… πειρατής για να κρύψει τραυματισμό στο μάτι του

Μετά από ένα ατύχημα την ώρα που έκανε τζόκινγκ