Απέδωσε καρπούς η  εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κόσμου που ξεκίνησε πριν από περίπου ένα χρόνο στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς, για την εύρεση εθελοντών δοτών μυελού των οστών σε συνεργασία με το Κέντρο Εθελοντών Δοτών Μυελού των οστών Πανεπιστημίου Πατρών (Κ.Ε.Δ.Μ.Ο.Π.).

Της Χρύσας Κοσμίδου

Από το Μάιο του 2016 ξεκίνησε στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς, η εκστρατεία ενημέρωσης “Φτύσε για κάτι που αξίζει”. Κύριος σκοπός της προαναφερόμενης δράσης είναι η πληροφόρηση  του κοινού για τη δωρεά μυελού των οστών και η ευαισθητοποίηση του κόσμου πάνω σε αυτό το θέμα. Εκατοντάδες πολίτες της περιοχής έσπευσαν να στηρίξουν την όλη προσπάθεια και τα αποτελέσματα δεν άργησαν να φανούν.

Πριν από λίγες ημέρες η δότρια κα Ελένη Τσιαρκατζή, έδωσε τα αρχέγονα κύτταρά της σε ένα πεντάχρονο παιδί, το οποίο νοσεί από μια μορφή λευχαιμίας.

Η κα Αγγελίνα Δίτσιου , υποψήφια διδάκτωρ του  Πανεπιστημίου Σάσσεξ της Μεγάλης Βρετανίας  στον καρκίνο του μαστού,  η οποία ξεκίνησε όλη αυτή την προσπάθεια ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των πολιτών, φανερά συγκινημένη δήλωσε πως είναι εξαιρετικά δύσκολο να περιγράψει το πώς νιώθει για αυτήν την ευχάριστη εξέλιξη «Πραγματικά, μου είναι πολύ δύσκολο να πω πώς νιώθω. Η αλήθεια είναι ότι έχουμε δώσει πάρα πολλά μοσχεύματα μέχρι σήμερα στη Μεγάλη Βρετανία, αλλά κανένα μέχρι και αυτή τη στιγμή δεν είχε τόσο μεγάλη αξία και συγκίνηση. Για έμενα το συγκεκριμένο μόσχευμα, με τα κύτταρα της Ελένης, αποτελεί μια αρχή για πολλά μεγάλα πράγματα στην Π.Ε. Καστοριάς. Πιστεύω ότι από εδώ και στο εξής, θα έχουμε πολλούς περισσότερους δότες, έχοντας ως  παράδειγμα προς μίμηση μια μητέρα από την περιοχή μας».

Από τη μεριά του ο πατέρας της Αγγελίνας, κ. Ναούμ Δίτσιος, εξέφρασε τη χαρά και τη συγκίνησή του για το θετικό γεγονός της εύρεσης δότριας «Χάνω τα λόγια μου από τα συναισθήματα που με κατακλύζουν. Τα παιδιά μου Αγγελίνα,  Αθηνά και Τρύφων εδώ και περίπου ένα χρόνο καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για έναν ιερό σκοπό».

Είναι γεγονός, πως μέσα από αυτή τη δράση σώζεται η ψυχή και η ζωή ενός πεντάχρονου παιδιού, από μια γυναίκα η οποία έδειξε μεγάλη γενναιότητα και αγάπη «Θέλω να σε ευχαριστήσω Ελένη και εύχομαι να είσαι πάντα καλά. Κατά την άποψή μου, μιας και πλησιάζουμε στην Ανάσταση του Κυρίου και του Πάσχα, ίσως και να είναι συμβολική η ημερομηνία κατά την οποία βρέθηκε η δότρια. Χαρίζεται μια ζωή και αυτό οφείλεται τόσο στην Ελένη, όσο και στις προσπάθειες όλων των ανθρώπων που στάθηκαν διπλά στα παιδιά μου σε αυτή τη δράση», ήταν τα λόγια του κ. Δίτσιου

Περισσότεροι από 1.100 δότες πίστεψαν ότι φτύνουν για κάτι που αξίζει. Επόμενος στόχος είναι ο αριθμός αυτός να ξεπεραστεί κατά πολύ. Πρέπει να υπάρξει η συλλογική προσπάθεια έτσι ώστε να υπάρξει η σωστή ενημέρωση για τη δωρεά του μυελού των οστών «Οι 1.000 να γίνουν 2.000 και να σιγά-σιγά να φτάσουν και τις 100.000. Με αυτόν τον τρόπο οι πιθανότητες να σωθούν πολλές ανθρώπινες ζωές αυξάνονται. Αυτό νομίζω ότι αισθάνεται και Αγγελίνα. Ελπίζω και εύχομαι να βρεθούν και άλλοι δότες που θα είναι συμβατοί».

Η κα  Ελένη Τσιαρκατζή έκανε το αυτονόητο, ωστόσο δεν ακολουθούν όλοι το ίδιο σκεπτικό. Η κα Δίτσιου θέλησε κλείνοντας να παροτρύνει όλους τους πολίτες της Π.Ε. Καστοριάς, αλλά και της χώρας γενικότερα, να μην διστάσουν να γίνουν δότες του μυελού των οστών «Αρχικά πρέπει να υπάρξει η σωστή ενημέρωση για τη διαδικασία και να πάψει ο κόσμος  να την φοβάται. Είναι μια απλούστατη διαδικασία. Η Ελένη δεν γεννήθηκε ηρωίδα, δεν προσπάθησε να αυτοκτονήσει ή να κάνει κάτι το ακραίο. Έχει δυο παιδιά δεν θα έβαζε τον εαυτό της σε καμία περίπτωση σε κίνδυνο. Εάν μπορεί να το κάνει η Ελένη μπορεί να το κάνει ο καθένας. Στην ουσία έδωσε κάποια κύτταρα τα οποία αναπληρώνονται  στο αίμα της καθημερινά. Συμπερασματικά θα μπορούσα να πω ότι δεν έχασε κάτι, αντιθέτως κέρδισε πάρα πολλά και πιστεύω ότι έχει αλλάξει η ζωή της μέσα από αυτή την ενέργεια, δίνοντας παράλληλα μια τεράστια κληρονομιά στα παιδιά της».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Δήμος Γρεβενών: Αναστέλλεται μέχρι τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου η λειτουργία των Παιδικών Χαρών λόγω του Πανελλαδικού Lockdown

  Δήμος Γρεβενών: Αναστέλλεται μέχρι τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου η λειτουργία των…

Έφυγε από τη ζωή ο Ανέστης Αφεντουλίδης

Γεννήθηκε το 1941 στη Μεσοποταμία Καστοριάς και ξεκίνησε το ποδόσφαιρο από την ομάδα της γενέτειρας του, Αστραπή Μεσοποταμίας

Γ. Κορεντσίδης: Η Καστοριά επέλεξε την σταθερότητα (Βίντεο)

Οι χθεσινές δηλώσεις του Γ. Κορεντσίδη έξω από το εκλογικό κέντρο

On line η λίστα χειρουργείου των προγραμματισμένων επεμβάσεων από το Γ.Ν. Καστοριάς

Η Διοίκηση του Γ.Ν. Καστοριάς, σας ενημερώνει ότι από την Παρασκευή 24…

Ποδηλατούμε όλοι μαζί για το Περιβάλλον και την Καστοριά

Ποδηλατούμε όλοι μαζί για το Περιβάλλον και την Καστοριά

Η ανάρτηση του Γιάννη Κορεντσίδη για την ονομαστική του εορτή και η δημοσιοποίηση της νέας σελίδας fb

Η ανάρτηση του Γιάννη Κορεντσίδη για την ονομαστική του εορτή και η…

Γενική συνέλευση και εκλογές, στον Κυνηγετικό Σύλλογο Άργους Ορεστικού

Γενική συνέλευση και εκλογές, στον Κυνηγετικό Σύλλογο Άργους Ορεστικού

Η κατάσταση στο οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας ανά Διεύθυνση Αστυνομίας

Η κατάσταση στο οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας ανά Διεύθυνση Αστυνομίας

Δέκα νέες άδειες Άσκησης Υπαιθρίου Πλανοδίου Εμπορίου για την Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς.

Από το τμήμα Εμπορίου & Τουρισμού  της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Π.Ε. Καστοριάς,…