Επιταχύνεται η απονομή των συντάξεων που εκκρεμούν

του Δημήτρη Κατσαγάνη

Σταθερή είναι, πλέον, η πτωτική πορεία των εκκρεμών αιτήσεων για κύριες συντάξεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα οποία δημοσίευσε χθες το Υπουργείο Εργασίας, σημειώθηκε μείωση των εκκρεμών συνταξιοδοτικών αιτημάτων για 7ο συνεχή μήνα.

Συγκεκριμένα, τον Απρίλιο ολοκληρώθηκαν 18.531 αιτήματα συνταξιοδότησης συγκριτικά με 7.071 τον Απρίλιο του 2020 και 10.633 τον αντίστοιχο μήνα του 2019.

Έτσι, τον Απρίλιο 2021 το πλήθος τους ανήλθε σε 132.605 συγκριτικά με 137.915 που ήταν τον Μάρτιο του 2021 και 170.280 έναν χρόνο πριν. Με άλλα λόγια, οι εκκρεμείς συντάξεις μειώθηκαν τόσο από μήνα σε μήνα (τον Απρίλιο σε σχέση με το Μάρτιο 2021), όσο και από έτος σε έτος (τον Απρίλιο του 2021 σε σχέση με τον Απρίλιο του 2020).

Επιταχύνεται η απονομή των συντάξεων που εκκρεμούν

Σημειώνεται πως βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία ψηφιοποίησης της αίτησης και απονομής σύνταξης.

Συγκεκριμενα, σε τελικό στάδιο έχει περιέλθει η προετοιμασία του σχετικού μηχανισμού για τους υγειονομικούς (ασφαλισμένους του τέως ΤΣΑΥ), αλλά και τους δικαιούχους συντάξεων αναπηρίας (ανεξαρτήτως ταμείου).

Εντός του καλοκαιριού θα ψηφιοποιηθεί η διαδικασία αίτησης – απονομής σύνταξης γήρατος για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα (σ.σ. ασφαλισμένοι τέως ΙΚΑ).

Τον ερχόμενο Νοέμβριο, μάλιστα, θα έχει ολοκληρωθεί η εν λόγω διαδικασία και για τις συντάξεις γήρατος των ελευθέρων επαγγελματιών, δηλαδή των αυτασφαλισμένων στον τέως ΟΑΕΕ (σ.σ. έμποροι, βιοτέχνες, αυτοκινητιστές) και στο τέως ΕΤΑΑ (σ.σ. αυταπασχολούμενοι μηχανικοί, δικηγόροι).

Τονίζεται ότι έχει ήδη έχει ψηφιοποιηθεί η διαδικασία αίτησης – απονομής σύνταξης για τους ασφαλισμένους του τέως ΟΓΑ (σ.σ. αγρότες, κτηνοτρόφους), αλλά και για τους δικαιούχους των συντάξεων χηρείας.

Σημειωνεται ότι ο εν λόγω μηχανισμός δεν αφορά τους συνταξιούχους οι οποίοι έχουν καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης πριν την ψηφιοποίηση της σχετικής διαδικασίας. Αφορά εκείνους που θα καταθέσουν αίτημα συνταξιοδότησης αφού έχει ”ανοίξει” η σχετική πλατφόρμα του ταμείου τους.

Αυτό σημαίνει πως για τους συνταξιούχους, οι οποίοι έχουν αιτηθεί σύνταξη έως και την παραμονή του ανοίγματος της ψηφιακής πλατφόρμας του ταμείου, θα ισχύσει η γνωστή διαδικασία.

Οι ίδιες πηγές ξεκαθαρίζουν πως η διαδικασία η οποία θα ”τρέξει” για κάθε συνταξιούχο (ψηφιακή ή μη) αφορά αποκλειστικά το ”τεχνικό” περιεχόμενο και δεν αφορά το συνταξιοδοτικό δικαίωμα του το οποίο εξετάζεται με βάση το ίδιο θεσμικό πλαίσιο.

Την ίδια ώρα, υπενθυμίζεται, πως από την περασμένη Άνοιξη, έχει κατασθεί υποχρεωτική η προσωρινή σύνταξη για όλους συνταξιούχους. Αυτό σημαίνει πως δεν είναι, πλέον, στο ΄΄χέρι” καθενός συνταξιούχου, αν θα αιτηθεί ή όχι προσωρινή σύνταξη, καθώς θα τη λάβει, πλέον, υποχρεωτικά. Μάλιστα, προσωρινή σύνταξη εφεξής θα λαμβάνουν, πλέον, και οι συνταξιούχοι του τέως ΟΓΑ.

Εξάλλου, εξακολουθεί να βρίσκεται σε ισχύ το θεσμικό πλαίσιο για την προκαταβολή σύνταξης. Έτσι κάθε συνταξιούχος μπορεί προαιρετικά (όχι υποχρεωτικά), μαζί με την αίτηση του για οριστική σύνταξη, να αιτηθή και προκαταβολή σύνταξης.

Δικαίωμα υποβολής αίτησης για προκαταβολή σύνταξη έχουν τόσο όσοι συνταξιούχοι έχουν υποβάλλει αίτηση οριστικής σύνταξης ώς τις 16 Μαρτίου 2021, όσο εκείνοι οι οποίοι έχουν αιτηθεί οριστική σύνταξη μετά τις 16 Μαρτίου 2021.

Για την ώρα, πάντως, προκαταβολή σύνταξης έχουν λάβει μόνο όσοι έχουν αιτηθεί οριστική σύνταξη έως 16 Μαρτίου.

Από όσους έχουν υποβάλλει αίτηση για οριστική σύνταξη -και μαζί αίτηση προκαταβολής σύνταξης- δεν έχει λάβει κανείς τους προκαταβολή σύνταξης.

You May Also Like

Έρχονται τα πάνω – κάτω στις φορολογικές δηλώσεις του 2019

Η πρώτη ανατροπή αφορά στο χρόνο που θα κατατίθενται οι φορολογικές δηλώσεις καθώς…

Οι θέσεις της ΕΣΕΕ στο ν/σ για τη δημοσίευση οικονομικών καταστάσεων

Τα σχόλιά της στο νομοσχέδιο για τους κανόνες δημοσιοποίησης των ετήσιων οικονομικών…

Ελεύθεροι Επαγγελματίες, Αυτοαπασχολούμενοι και Αγρότες: Σε λειτουργία η πλατφόρμα του e-ΕΦΚΑ για την επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας για το έτος 2023

Ελεύθεροι Επαγγελματίες, Αυτοαπασχολούμενοι και Αγρότες: Σε λειτουργία η πλατφόρμα του e-ΕΦΚΑ για…

Τον μισό χρόνο δουλεύουμε για την εφορία

Το 2021 οι Ελληνες φορολογούμενοι εργάστηκαν 179 ημέρες για να πληρώσουν φόρους…

Είμαστε έτοιμοι για έναν κόσμο χωρίς μετρητά;

”Το κράτος δεν πρέπει να προστατεύει τις πληρωμές με μετρητά, ούτε να επιβάλλει λύσεις χωρίς μετρητά.”

Voucher για την αγορά POS και ταμειακής μηχανής. Ποιους θα αφορά

Τεχνικές αδυναμίες των POS στις λαϊκές αγορές

Μεγάλη απάτη: Πώς «άδειασαν» 185 χιλιάδες από λογαριασμούς μέσω e-banking

Μεγάλη απάτη: Πώς «άδειασαν» 185 χιλιάδες από λογαριασμούς μέσω e-banking