Σκέρτσος: Νέα περιοριστικά μέτρα θα αφορούν μόνο ανεμβολίαστους

Στην δήλωση ότι οριζόντια περιοριστικά μέτρα προφανώς δεν θα ληφθούν ξανά,  προχώρησε μέσω social media o υφυπουργός παρά τω προθυπουργώ. Τα περιοριστικά μέτρα, εάν χρειασθούν, θα αφορούν συγκεκριμένες περιοχές και θα εφαρμοστούν μόνο από τους ανεμβολίαστους.

Προειδοποίηση έκανε ο κ. Άκης Σκέρτσος ότι δεν πρόκειται  να επιβαρυνθούν η οικονομία και η κοινωνία, ενώ οι  ανεμβολίαστοι «έχουν καθολική, δωρεάν και εύκολη πρόσβαση στα εμβόλια». Σε αυστηρό  τόνο ο υφυπουργός σημείωσε ότι εφόσον υπάρξουν «περιοριστικά μέτρα δημόσιας υγείας θα είναι τοπικού ή σημειακού χαρακτήρα, θα αφορούν μόνο τους ανεμβολίαστους». Μάλιστα, με νόημα τόνισε  ο ίδιος ότι «δεν θα συνοδεύονται από οικονομική στήριξη».

Ωστόσο, οι εμβολιασμένοι θα επιστρέφουν σιγά σιγά στην ζωής τους, όπως ήταν προ πανδημίας και θα παύσει ο περιορισμός των δικαιωμάτων τους.   

Η πορεία των εμβολιασμών

Έξι μήνες μετά την έναρξη των εμβολιασμών καταγράφεται ότι 4.839.234 πολίτες έχουν λάβει μια δόση και  3.788.906 πολίτες είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Άρα μέχρι χθες τέλος, τέλος Ιουνίου, το 56,3% του ενηλίκου πληθυσμού της χώρας είναι μερικώς θωρακισμένοι έναντι του SARS-CoV-2 και το 44% είναι πλήρως προστατευμένοι.

Ο εμβολιασμός υπολογίζεται ανα ηλικιακή ομάδα:

 

  • 3 στους 4 πολίτες άνω των 60 ετών (75%),
  • πολίτες άνω των 45 ετών7 στους 10 είτε έχουν κάνει το εμβόλιο τους ή θα το κάνουν τις αμέσως επόμενες μέρες.
  • πολίτες 30-45 ετών:το 44% των πολιτών έχει κάνει τουλάχιστον μια δόση ενώ
  • πολίτες 18-29 ετών: το 26,5% έχει κάνει μια δόση ή έχει κλείσει το ραντεβού για τον εμβολιασμό.

Άξιο λόγου είναι ότι από το μητρώο COVID και το μητρώο εμβολιασμένων, προκύπτει πως στους 4,84 εκ. πολίτες που έχουν εμβολιαστεί έως σήμερα με μια δόση, μόλις το 0,28% έχει νοσήσει από COVID-19 μετά τον εμβολιασμό του. Ως εκ τούτου, τα εμβόλια προσφέρουν «ασπίδα» έναντι του ιού.

Πάρααλληλα δημιουργείται «ανάχωμα»  στην εξάπλωση νέων μεταλλάξεων να εξαπλωθούν και να προσβάλλουν τους ανεμβολιαστους.  Ο κ. Σκέρτσος υπενθύμισε ότι η ινδική μετάλλαξη είναι 100% πιο μεταδοτική από το αρχικό κινεζικό στέλεχος του ιού και 50-60% πιο μεταδοτική από την βρετανική μετάλλαξη του τρίτου κύματος.