Αρχική Επικαιρότητα Γιατί ξαφνικά αυξήθηκαν τα κρούσματα

Γιατί ξαφνικά αυξήθηκαν τα κρούσματα

Παρασκευή 2/07/21 6:00 ΜΜ

Γιατί την Τετάρτη τα κρούσματα ήταν 605 και την Πέμπτη 761; Πού οφείλεται αυτή η ξαφνική αύξηση των κρουσμάτων και μάλιστα εν μέσω υψηλών θερμοκρασιών; Μήπως είναι τυχαία;

Όσοι παρακολουθούν τις τελευταίες ημέρες τα στοιχεία που δίνει ο ΕΟΔΥ παρατηρούν ότι τα κρούσματα, ενώ είχαν τις προηγούμενες ημέρες μειωθεί, ξαφνικά από τις αρχές αυτής της εβδομάδας άρχισαν και πάλι την ανοδική τους πορεία.Τι ακριβώς συνέβη;  Γιατί την Τετάρτη τα κρούσματα ήταν 605 και την Πέμπτη 761; Πού οφείλεται αυτή η ξαφνική αύξηση των κρουσμάτων και μάλιστα εν μέσω υψηλών θερμοκρασιών; Μήπως είναι τυχαία; Οι ειδικοί παρακολουθούν τα στοιχεία με πολλή προσοχή. Περιμένουν και άλλα αποτελέσματα ώστε να εξάγουν συμπεράσματα. Ωστόσο δύο ειδικοί, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θάνος- Μελέτιος Δημόπουλος και ο καθηγητής του LSE Ηλίας Μόσιαλος, συμφωνούν ότι η αύξηση οφείλεται στην επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα, στην χαλαρότητα και στην απροθυμία ορισμένων να εμβολιαστούν. Ορισμένοι, επειδή έχουν πετάξει τις μάσκες και έχουν αρθεί τα περιοριστικά μέτρα, νόμισαν ότι ξεμπερδέψαμε με τον φονικό ιό. Αλλά καθόλου δεν είναι έτσι τα πράγματα.
Να εμβολιαστείτε όλοι
Όπως ορθά επισημαίνει ο πρύτανης δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μόνον το 35% του πληθυσμού έχει πλήρως εμβολιαστεί και το 50% έχει λάβει τη μία δόση. Συνεπώς απαιτείται να υπάρξει αύξηση του αριθμού των πλήρως εμβολιασμένων ώστε να κτιστεί το τείχος ανοσίας. Ο κ. Μόσιαλος υπολογίζει ένα ποσοστό 20%  τους «σκληρούς», όπως τους χαρακτηρίζει «αρνητές του εμβολίου», οι οποίοι πρέπει πάση θυσία να αλλάξουν νοοτροπία και να πεισθούν να εμβολιαστούν. Και για να τους πείσει παραθέτει στοιχεία από την Αγγλία, όπου οι ασθενείς με την μετάλλαξη «Δέλτα» μετριούνται σε 26.000 την ημέρα με υπολογισμό ότι έως τις 20 Ιουλίου μπορεί να φθάσουν και τις 60.000 την ημέρα. Αυτό, κατά τον κ. Μόσιαλο, σημαίνει ότι το σύνολο των ενηλίκων στην Αγγλία έως τον Αύγουστο θα έχει είτε εμβολιασθεί, είτε να θα νοσήσει είτε και τα δύο μαζί.
Ο πρωθυπουργός όπου πάει και όπου βρεθεί κάνει συνεχώς εκκλήσεις προς τους πολίτες να εμβολιαστούν. Χθες στη Δράμα περπάτησε στους κεντρικούς δρόμους της πόλης και συνομίλησε με πολίτες, ενθαρρύνοντας τους να εμβολιαστούν. «Να εμβολιαστείτε όλοι», τους είπε , με τους πολίτες να απαντούν θετικά, ενώ πολλοί ανέφεραν ότι το έχουν πράξει ήδη.  Την ίδια ώρα ο     πρύτανης κ. Δημόπουλος με δραματικό του μήνυμα προς του φοιτητές και τις φοιτήτριες τους προτρέπει να εμβολιαστούν εδώ και τώρα, ώστε να μπορούν να βγουν έξω με ασφάλεια και να αφήσουν τον κορωνοϊό στο χθες.
Σαρώνουν οι μεταλλάξεις
Θα πρέπει ωστόσο να γνωρίζετε ότι οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού στην Ελλάδα αυξάνονται καθώς μόνο την περίοδο 31 Μαρτίου 2021 έως 21 Ιουνίου 2021 ανιχνεύθηκαν 821 δείγματα εκ των οποίων τα 790 αφορούν στο στέλεχος Alpha, 6 αφορούν στο Βeta και 25 αφορούν στο Delta. Εκ των 340 δειγμάτων με στελέχη υπό παρακολούθηση, τα 333 αφορούν στο στέλεχος B.1.1.318 (Variant E484K), και 7 αφορούν στο C.36.Καμπανάκι για την εξάπλωση της μετάλλαξης «Δέλτα» στην Ελλάδα έκρουσε μέσω του «Live News» o καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, κάνοντας λόγο ότι το συγκεκριμένο στέλεχος μπορεί να έχει κυριαρχήσει στην χώρα μέχρι τις 15 Αυγούστου.