Τα υγιή άτομα με χρόνιους πόνους ή κάποιους φυσικούς – κινητικούς περιορισμούς δεν πρέπει να γυμνάζονται;/Γράφει ο Νικόλαος Παγούνης

Η άσκηση – σωματική δραστηριότητα παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας, της ευημερίας και της ποιότητας ζωής ενός ατόμου. Σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), η άσκηση – σωματική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει στη:

             διαχείριση χρόνιων παθήσεων (διαβήτη τύπου 2 , αρθρίτιδα, καρδιαγγειακές παθήσεις, καρκίνο κ.α)

             διαχείριση χρόνιων μυοσκελετικών πόνων (αυχένα, μέση, ισχίο κ.α)

             διατήρηση ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους,

             βελτίωση της ψυχικής υγείας  μειώνοντας την κατάθλιψη και το άγχος

             μείωση του κινδύνου πρόωρου θανάτου

και γενικότερα στη βελτίωση & στην υποστήριξη της λειτουργικότητας των καθημερινών  δραστηριοτήτων διαβίωσης των ανθρώπων. 

Αυτό σημαίνει ότι λίγο ή πολύ, όλοι μας θα πρέπει να συμμετέχουμε σε κάποια προγράμματα άσκησης & σωματικής δραστηριότητας, ώστε να μπορούμε να διατηρούμε ένα καλό επίπεδο σωματικής & πνευματικής υγείας.

Ωστόσο, ένα μεγάλο ποσοστό υγειών ενήλικων ατόμων & παιδιών, ταλαιπωρούνται από διάφορες χρόνιες παθήσεις (μυοσκελετικές ή παθολογικές) ή από κάποιες ιδιαίτερες καταστάσεις σωματικές ή ψυχικές, οι οποίες  τους δυσκολεύουν αλλά και ταυτόχρονα τους αποτρέπουν στο να βάλουν τη σωματική άσκηση στην καθημερινότητα τους. ‘Άλλωστε μία ιδιαιτερότητα δεν ορίζεται μόνο από μία ιατρική διάγνωση.

Τέτοια άτομα μπορεί να είναι αυτά που :

             έχουν κάποια ιδιαιτερότητα στη βάδιση τους ή

             έχουν κάποιο χρόνιο πόνο, χωρίς να έχει διαγνωσθεί κάποια παθολογία ή

             είναι παχύσαρκα ή

             τους έχει αφαιρεθεί κάποιο μέλος του σώματός τους ή

             είναι ηλικιωμένα

και πολλά άλλα άτομα με ανάλογες περιπτώσεις.

Συνήθως τα άτομα αυτά, παρόλο που είναι υγιή, λόγω της ιδιαιτερότητάς τους συχνά αποκλείονται από τα συμβατικά προγράμματα άσκησης. Για αυτό το λόγο είναι σημαντικό να υπάρχουν επαγγελματίες υγείας & άσκησης, οι οποίοι να απευθύνονται σε τέτοιες κατηγορίες ανθρώπων. Οι επαγγελματίες αυτοί, θα πρέπει να έχουν εξειδικευμένες γνώσεις, ώστε να μπορούν  αρχικά να αξιολογήσουν την σωματική κατάσταση των ατόμων αυτών και στη συνέχεια να σχεδιάσουν ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα άσκησης, ώστε να μπορέσουν να ασκηθούν με ασφάλεια & αποτελεσματικότητα.

Το να παραμείνουν σωματικά δραστήρια τα άτομα αυτά, είναι πολύ σημαντικό και η καλύτερη επιλογή, τόσο για τη σωματική, όσο και για την ψυχική τους υγεία. Μάλιστα ο αντίκτυπος  όλων  αυτών των ιδιαίτερων καταστάσεων μπορεί να μειωθεί με τη σωματική δραστηριότητα και την κίνηση, αν αυτή γίνεται σε τακτική & συστηματική βάση.

Σωματική – φυσική δραστηριότητα, ορίζεται κάθε σωματική κίνηση που παράγεται από σκελετικούς μύες, και σύμφωνα με τον ΠΟΥ είναι απαραίτητη για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων, αλλά και για την βελτίωση της δημόσιας υγείας.

Βέβαια, η φυσική δραστηριότητα θα πρέπει να ασκείται σύμφωνα με την ηλικία και τη σωματική & πνευματική ικανότητα του κάθε ατόμου, ώστε να είναι ασφαλή & αποτελεσματική. Ειδικά για τα άτομα τα οποία έχουν κάποια ιδιαιτερότητα ή κάποιο φυσικό – κινητικό περιορισμό, είναι σημαντικό ο επαγγελματία υγείας & άσκησης να έχει εξειδικευμένες γνώσεις στην ιατρική της άσκησης (medicine exercise), ώστε να σχεδιάσει τα κατάλληλα προγράμματα.  Τα προγράμματα θα πρέπει να στοχεύουν στην εκμάθηση των πρότυπων κινητικών μοτίβων και γενικότερα στη σωστή κίνηση και στάση του σώματος, βοηθώντας με αυτόν τον τρόπο τα άτομα αυτά, στο να μεταμορφώσουν πρώτα τη ζωή τους και μετά το σώμα τους.

Το functional movement, απευθύνεται σε όλα αυτά τα άτομα τα οποία για κάποιον από τους παραπάνω ιδιαίτερους λόγους, δεν κατάφεραν να εντάξουν την άσκηση στην καθημερινότητά τους. Έχουμε τις εξειδικευμένες γνώσεις και την απαιτούμενη εμπειρία, ώστε να απαλλάξουμε τους ασκούμενους μας από χρόνιους πόνους, να αλλάξουμε το σώμα τους κάνοντάς το πιο  ευκίνητο, πιο λειτουργικό, πιο δυνατό και όλα αυτά μέσω της σωστής κίνησης & άσκησης.

Στο Functional Movement μέσω της σωστής καθοδήγησης, οι ασκούμενοι μας καταφέρνουν να διορθώσουν λανθασμένα κινητικά πρότυπα, λανθασμένες στάσεις σώματος και κακές συνήθειες, αλλάζοντας το σώμα τους, τη διάθεση τους, αλλά και την καθημερινότητά τους βάζοντας την άσκηση στη ζωή τους.

Για όλα αυτά τα υγιή άτομα με τους ιδιαίτερους φυσικούς – κινητικούς περιορισμούς και τους χρόνιους πόνους, λέμε ότι όχι μόνο ότι πρέπει να γυμνάζονται, αλλά ότι η εξειδικευμένη & συστηματική άσκηση είναι επιβεβλημένη.

Για αυτό το λόγο μάλιστα, υπάρχει και το functional Movement.

Περισσότερα στο https://functionalmovement.gr/

Παγούνης Νικόλαος

Κινησιολόγος & M.Sc Physical therapy

Certified Medical Exercise Specialist

International Certificate in Osteopathic &

Chiropractic Manipulation

You May Also Like

Κοροναϊός: Alert από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας – «Μείνετε σπίτι»

Mε μήνυμά της η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προς όλους τους πολίτες…

Ποιες είναι οι τροφές που μας χορταίνουν

Ποιες είναι οι τροφές που μας χορταίνουν

Ερυθριτόλη: είναι ασφαλές υποκατάστατο της ζάχαρης;

Η ερυθριτόλη θεωρείται μία πολύ καλή επιλογή για να αντικαταστήσει κανείς την κοινή ζάχαρη, ειδικά όταν πάσχει από διαβήτη ή προδιαβήτη. 

Πέντε λαχανικά που πρέπει να αποφεύγετε αν έχετε συχνά φούσκωμα

Πέντε λαχανικά που πρέπει να αποφεύγετε αν έχετε συχνά φούσκωμα

Έμφραγμα: 6 συμπτώματα που εκδηλώνουν μόνο οι γυναίκες

Έμφραγμα: 6 συμπτώματα που εκδηλώνουν μόνο οι γυναίκες

Κορονοϊός: Γιατί δεν είναι η πιο σοβαρή πανδημία που έζησε η ανθρωπότητα μέχρι σήμερα

Κορονοϊός: Γιατί δεν είναι η πιο σοβαρή πανδημία που έζησε η ανθρωπότητα…

Αλισίβα: Το “θαυματουργό” διάλυμα που θα σας λύσει τα χέρια

Η αλισίβα χρησιμοποιούνταν για πολλούς σκοπούς, τόσο στην καθημερινή ζωή όσο και στην παραδοσιακή μαγειρική.

Το Τεράστιο ΛΑΘΟΣ που κάνουν εκατομμύρια Άνθρωποι σε όλο τον Κόσμο και καταστρέφουν την Όραση τους

Ένας 40χρονος είχε μια κακιά συνήθεια…..

Η αξία του πράσινου σαπουνιού που λίγοι γνωρίζουν

Η αξία του πράσινου σαπουνιού που λίγοι γνωρίζουν

Ελιξίριο υγείας με κουρκουμά κατά των λοιμώξεων και της κατάθλιψης

Ελιξίριο υγείας με κουρκουμά κατά των λοιμώξεων και της κατάθλιψης