Φ. Γεννηματά: Σοβαρά ζητήματα για την ποιότητα της δημοκρατίας στον τόπο μας

Υπάρχουν σοβαρά ζητήματα για την ποιότητα της Δημοκρατίας στον τόπο μας, τόνισε μεταξύ άλλων η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά κατά την εισαγωγική της ομιλία στο πλαίσιο τηλεσυζήτησης για την ποιότητα της Δημοκρατίας που οργάνωσε το Κίνημα Αλλαγής με τη συμμετοχή επιστημόνων και ακαδημαϊκών.

Τα προβλήματα εντάθηκαν ιδιαίτερα μέσα στην πανδημία, πρόσθεσε η κ. Γεννηματά αναφέροντας χαρακτηριστικά οτι δεν ήταν “λίγες οι φορές που τα επιβαλλόμενα ως αναγκαία από τους επιστήμονες περιοριστικά μέτρα, χρησιμοποιήθηκαν ως δικαιολογία για την παράκαμψη των κανόνων χρηστής διοίκησης και διαφάνειας από το κράτος.Και αυτό -όπως υπογράμμισε -είναι απαράδεκτο.

Η Φώφη Γεννηματά άσκησε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση λέγοντας μεταξύ άλλων ότι η αδιαφανής χρηματοδότηση στα ΜΜΕ δημιούργησε μια χορηγούμενη επικοινωνιακά μονοκρατορία.

Υπάρχει θέμα ποιότητας της Δημοκρατίας. Όταν η Κυβέρνηση με χρήματα του Ελληνικού λαού και αδιαφανείς χειρισμούς επιχειρεί την χειραγώγηση της ενημέρωσης, ανέφερε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ και πρόσθεσε οτι υπάρχει θέμα ποιότητας της Δημοκρατίας, όταν αντί του πολυδιαφημιζόμενου «επιτελικού» δημιουργείται ένα αυστηρά ελεγχόμενο κομματικό κράτος.

Η κ. Γεννηματά έκανε επίσης λόγο για υποβάθμιση του Κοινοβουλίου παραπέμποντας σε άσχετες με τα συζητούμενα Νομοσχέδια τροπολογίες, που έρχονται κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, χωρίς κανένα περιθώριο για ουσιαστική συζήτηση.

Απέναντι σε αυτά τα νοσηρά και καθεστωτικά φαινόμενα, το Κίνημα Αλλαγής, το ΠΑΣΟΚ, η προοδευτική δημοκρατική παράταξη δεν σιωπά, τόνισε η κ. Γεννηματά και υπενθύμισε τις προτάσεις του ΚΙΝΑΛ για:

· Την πλήρη αποκομματικοποίηση του κράτους.

·Την ριζική αποκέντρωση με πόρους και αρμοδιότητες για την Αυτοδιοίκηση.

-Την ενίσχυση της Ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης.

·Τον αποτελεσματικό έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων από ειδική επιτροπή με την πλειοψηφία ανώτατων δικαστικών.

·Την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών για τις δημόσιες συμβάσεις.

·Την πλήρη διαφάνεια με ανάρτηση στη Διαύγεια, σε κάθε λειτουργία του Δημοσίου.

·Την ενίσχυση των θεσμών του Κοινωνικού Διαλόγου, τη στήριξη των Συλλογικών συμβάσεων και των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

·Και ειδική τροπολογία στη Βουλή, με σκοπό την θέσπιση σαφών και διαφανών κανόνων σε οποιαδήποτε ενημερωτική εκστρατεία του Δημοσίου.

εμπεδωθούν στη συνείδηση των πολιτών.

Δεν υπάρχει χώρος για διαφθορά. Δεν υπάρχει πια καμία ανοχή στην αδιαφάνεια, στην έλλειψη λογοδοσίας, στα δίκτυα εξάρτησης, στις σκοτεινές διαδρομές ισχύος και χρήματος.

 

Κατερίνα Παπαβασιλείου

ΠΗΓΗ:https://www.athina984.gr/