Οι διάσημοι εραστές και ερωμένες της Frida Kahlo

Η Frida Kahlo ήταν μια πολυδιάστατη καλλιτέχνις, άκρως πρωτοπόρα και στη ζώη και στην τέχνη της. Η σχέση της με τον εν ζωή αναγνωρισμένο ζωγράφο Diego Rivera (κεντρική φωτό) ήταν επεισοδιακή. Παντρεύτηκαν δυο φορές και αν και οι δυο ήταν άπιστοι, είχαν μια σχέση ζωής, με τον Rivera να της κρατάει το χέρι όταν άφησε την τελευταία της πνοή, τρία χρόνια πριν από τον ίδιο.

Οι δυο τους είχαν πολλές εξωσυζυγικές σχέσεις κατά τη διάρκεια του γάμου τους. Η Kahlo το έκανε περισσότερο για να τον τσαντίσει. Εκείνος ενθάρρυνε τις σχέσεις της με γυναίκες, αλλά γινόταν θηρίο όταν είχε σeξουαλική σχέση με άλλον άντρα. Παρακάτω ακολουθούν μερικοί από τους εραστές και τις εpωμένες της διάσημης ζωγράφου και pop icon.

Leon Trotsky

@pinterest.com

To 1937 η Kahlo καλωσόρισε τον εξόριστο Trotsky και την γυναίκα του που έφτασαν στο Μεξικό. Μαζί με τον Rivera παραχώρησαν στο ζευγάρι το πατρικό σπίτι της Kahlo.

Λίγο αργότερα άρχισε και η εpωτική σχέση μεταξύ της Kahlo και του Trotsky. Από την πλευρά της ήταν εν μέρει μια πράξη εκδίκησης, αφού είχε μάθει για την σχέση του Rivera και της αδερφής της. Ο Trotsky όμως συμμετείχε κι αυτός ενεργά, βάζοντας ραβασάκι σε Βίλια μπροστά στη σύζυγό του. Μεταξύ τους μιλούσαν αγγλικά, γλώσσα που η Κα Τrotsky δεν γνώριζε. Οι συνευρέσεις τους λάμβαναν χώρα στο σπίτι της αδερφής της, εκείνης που είχε κοιμηθεί με τον άνδρα της.

Η σχέση τους δεν κράτησε πολύ. Η Kahlo κάποια στιγμή είπε πως «κουράστηκε με τον ηλικιωμένο άνδρα». Παρολ’ αυτά, πρόλαβε και ζωγράφισε έναν πίνακα, τον οποίο του τον αφιέρωσε και αργότερα του τον χάρισε.

Georgia O’ Keeffe

@wikipedia.org

Οι δυο γυναίκες συναντήθηκαν πρώτη φορά την δεκαετία του 1930 στις ΗΠΑ. Είχαν πολλά κοινά. Ήταν καλλιτέχνιδες που προσπαθούσαν να αφήσουν το στίγμα τους όντας παντρεμένες με μεγαλύτερους καταξιωμένους άνδρες. Ο Rivera ισχυρίστηκε πως είδε τις δυο γυναίκες να φλερτάρουν.

Το 1933 η O’ Keeffe κατέρρευσε ψυχολογικά με την Kahlo να της γράφει «Σε σκέφτομαι πολύ, ποτέ δεν θα ξεχάσω τα εξαίσια χέρια σου και το χρώμα των ματιών σου. Θα χαιρόμουν πολύ αν μου έγραφε έστω και δυο λέξεις. Μου αρέσεις πολύ Georgia». Σε ένα άλλο γράμμα η Kahlo έγραψε σε μια φίλη: «H Ο’ Keefe ήταν στο νοσοκομείο για τρεις μήνες και μετά πήγε στις Βερμούδες. Δεν μου έκανε έpωτα εκείνο το διάστημα, μάλλον λόγω της αδυναμίας της. Κρίμα. Μόνο αυτό μπορώ να σου πω τώρα».

Οι δυο γυναίκες παρέμειναν φίλες και επισκέπτονταν η μια την άλλη μέχρι και το 1951.

Nickolas Muray

@facebook.com/NickolasMurayAuthor/

O Αμερικανός φωτογράφος με καταγωγή από την Ουγγαρία είχε έναν πολύ διάσημο κύκλο φίλων (όπως ο Eugene O’ Neil) και έκανε καριέρα με φωτογραφικά πορτρέτα. Μεταξύ αυτών και της Kahlo. Γνωρίστηκαν το 1931 και η σχέση τους κράτησε για περίπου μια δεκαετία, με αρκετά διαλείμματα ενδιάμεσα.

Η Khalo του έγραφε στα γράμματα της «Αγαπημένε Nick, πόσο σε λατρεύω. Σε χρειάζομαι τόσο, που η καρδιά μου πονάει». Ωστόσο η αγάπη της για τον Rivera ήταν μεγαλύτερη και η σχέση τους κάποια στιγμή τελείωσε. Κι εκείνος όμως ήταν ερωτευμένος μαζί της. Κάποια στιγμή της είχε γράψει για την σχέση της με τον Rivera: «Από τους τρεις μας, υπήρχατε μόνο οι δυο σας. Πάντα το ένιωθα αυτό».

Josephine Baker

@wikipedia.org

Η διάσημη καλλιτέχνις της νυχτερινής ζώης του Παρισιού είχε εραστές και εpωμένες. Οι φήμες ότι μεταξύ των τελευταίων ήταν και η Frida Kahlo ήταν κάτι περισσότερο από έντονες.

Οι δυο τους βρέθηκαν το 1939 στο Παρίσι και σύμφωνα με την ταινία του 2002, «Frida», γνωρίστηκαν σε ένα νυχτερινό κέντρο και έγιναν εpωμένες. Δεν είναι επιβεβαιωμένη η σχέση τους, αλλά η baker ποτέ δεν μιλούσε για τις σχέσεις της με γυναίκες, φοβούμενη ότι θα βλάψουν την καριέρα της.

Η επίσκεψή της το 1952 στο Μεξικό, όταν η Kahlo δεν ήταν καλά, έδωσε περισσότερη τροφή για μια μεταξύ τους σχέση στο παρελθόν. Ωστόσο εκείνη την περίοδο, δεν είχαν κάτι μεταξύ τους λόγω της υγείας της Kahlo.

Isamu Noguchi

@popularbio.com

Μια από τις πιο έντονες σχέσεις που είχε η Frida Kahlo. Ο ιαπωνοαμερικανός γλύπτης την γνώρισε στα μέσα της δεκαετίας του 30 στο Μεξικό. Της είχε γράψει «Είσαι για μένα κάθε εpωτική μου σκέψη». Ίσως να μην υπήρξε άλλος που ο Rivera να ζήλεψε τόσο πολύ.

Πήγαν να νοικιάσουν ένα σπίτι μαζί, αλλά ένας λογαριασμός έφτασε στα χέρια του Rivera και το άφησαν. Μια άλλη φορά, ο Rivera τους έπιασε στο κρεβάτι. Ο Noguchi πρόλαβε να φύγει αλλά ξέχασε μια κάλτσα, με τον Rivera να τον απειλεί με όπλο. Κάτι που έκανε όταν την επισκέφτηκε και στο νοσοκομείο.

Η σχέση τους τελείωσε λόγω της ζήλιας του Rivera. Μετά από χρόνια ο Noguchi θα πει «Την αγαπούσα πολύ. Ήταν ένας αξιαγάπητος άνθρωπος, ένα θαυμαστός άνθρωπος».

Chavela Vargas

@facebook.com/afrodisiacoradio/

Η τραγουδίστρια από την Κόστα Ρίκα έκανε καριέρα στο Μεξικό. Ντυνόταν άνδρας και έγινε διάσημα τραγουδώντας «Rancheras». Όταν έφτασε στα 80 της, παραδέχθηκε ότι είναι ομοφυλόφιλη και μίλησε για τη σχέση της με την Kahlo.

Tην γνώρισε σε ένα πάρτι στο σπίτι της και αμέσως μετακόμισε εκεί. Της τραγουδούσε ενώ εκείνη ζωγράφιζε. Η σχέση τους έγινε έντονη,. μέχρι που η Vargas έκαψε όλα τα γράμματά της. Η kahlo είχε γράψει σε έναν φίλο «Την ποθούσα. Δεν ξέρω αν ένιωσε ότι εγώ. Αλλά πιστεύω ότι είναι μι απελευθερωμένη γυναίκα, που αν μου το ζητούσε δεν θα δίσταζα να γδυθώ μπροστά της». Η Vargas ήταν μεταξύ εκείνων που ήταν δίπλα της στις τελευταίες της στιγμές.