Λάθος η μία στις πέντε αποφάσεις της εφορίας

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών ζητώντας την ακύρωση των φόρων και των προστίμων που τους έχουν επιβληθεί προσφεύγουν ολοένα και περισσότεροι φορολογούμενοι και επιχειρήσεις. Ο αριθμός των ενδικοφανών προσφυγών που υποβλήθηκαν στο πρώτο πεντάμηνο του ανέρχεται σε 5.436 και όπως φαίνεται η τάση αυτή θα μεγεθυνθεί το επόμενο διάστημα. Από τις προσφυγές που υποβλήθηκαν στην ΔΕΔ οι 3.202 εξετάστηκαν και έκλεισαν και όπως δείχνουν τα στοιχεία της ΑΑΔΕ έγιναν δεκτές εν μέρει ή εν όλω οι 1.289, 1.845 απορρίφθηκαν, 19 φορολογούμενοι δήλωσαν παραίτηση, ενώ οι υπόλοιπες απορρίφθηκαν σιωπηρώς δηλαδή χωρίς να εξεταστούν. Δηλαδή το 23,7 των αποφάσεων γίνεται δεκτό κάτι που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι ελεγκτές θα πρέπει να είναι περισσότερο προσεχτικοί κατά την επιβολή φόρων και προστίμων, ενώ ταυτόχρονα οι εγκύκλιοι και οι οδηγίες της ΑΑΔΕ δεν θα πρέπει να αφήνουν περιθώρια διασταλτικών ερμηνειών από του ελεγκτές.

Σημειώνεται ότι περίπου 7.129 εκκρεμείς υποθέσεις έχουν παραπεμφθεί για να εξεταστούν το τρέχον έτος. Εξαιτίας του όγκου των υποθέσεων η φορολογική διοίκηση έχει παρατείνει ορισμένες προθεσμίες που αφορούν περιπτώσεις όπως:

– Φορολογούμενος άσκησε ενδικοφανή προσφυγή ενώπιον της Δ/νσης Επίλυσης Διαφορών στις 15.09.2020 και η προθεσμία των εκατόν είκοσι (120) ημερών για την έκδοση απόφασης έληγε στις 13.01.2021. Η εν λόγω προθεσμία παρατάθηκε έως και τις 31.03.2021 και παρατείνεται εκ νέου έως και τις 29.10.2021

– Ενδικοφανής προσφυγή κατά πράξης διοικητικού προσδιορισμού του φόρου που εκδόθηκε μέχρι την 31.12.2019 με βάση στοιχεία που είχε στη διάθεσή της η Φορολογική Διοίκηση και αφορά αποδοχές που εισπράχθηκαν αναδρομικά εντός του 2013, επιστράφηκε στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., προκειμένου να εξεταστεί ως αίτηση ακύρωσης ή τροποποίησης ενώπιόν της. Το εν λόγω αίτημα ακύρωσης ή τροποποίησης απορρίφθηκε σιωπηρά από τον Προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ. λόγω άπρακτης παρέλευσης της ορισμένης προθεσμίας, επιστράφηκε στη Δ/νση Επίλυσης Διαφορών και η εκ νέου εκκίνηση της προθεσμίας εξέτασης της ενδικοφανούς προσφυγής παρατάθηκε έως τις 31.12.2020. Κατά συνέπεια, η προθεσμία των 120 ημερών για έκδοση απόφασης λήγει στις 4.5.2021 και παρατείνεται εκ νέου έως και τις 29.10.2021.

Σημειώνεται ότι ενδικοφανείς προσφυγές υποβάλλονται για την επανεξέταση των πράξεων της φορολογικής διοίκησης στο πλαίσιο της διοικητικής διαδικασίας. Στόχος είναι η επίλυση των φορολογικών διαφορών σε σύντομες προθεσμίες, ώστε να επιτυγχάνεται η συντομότερη είσπραξη δημοσίων εσόδων και η αποσυμφόρηση των διοικητικών δικαστηρίων από υποθέσεις που μπορούν να επιλυθούν σε επίπεδο φορολογικής διοίκησης. Η ενδικοφανής προσφυγή ασκείται μέσω της αρμόδιας φορολογικής αρχής (ΔΟΥ και Ελεγκτικά Κέντρα), ενώπιον της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών.

Ο υπόχρεος, εφόσον αμφισβητεί πράξεις, ρητές ή σιωπηρές, που εκδίδονται ή συντελούνται από 1/1/2014 και εφεξής σε βάρος του από τη Φορολογική Αρχή, οφείλει, πριν από την προσφυγή του στη Διοικητική Δικαιοσύνη, να ασκήσει ενδικοφανή προσφυγή ενώπιον της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων με αίτημα επανεξέτασης στο πλαίσιο διοικητικής διαδικασίας. Η ενδικοφανής προσφυγή κατατίθεται στην αρμόδια φορολογική αρχή που εξέδωσε την προσβαλλόμενη πράξη. Σημειώνεται ότι για την άσκηση της ενδικοφανούς προσφυγής ενώπιον της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών δεν απαιτείται παράβολο.

Για παράδειγμα οι 1.845 φορολογούμενοι και επιχειρήσεις των οποίων οι προσφυγές απορρίφθηκαν από την ΔΕΔ μπορούν να προσφύγουν σε διάστημα 30 ημερών στα διοικητικά δικαστήρια.

You May Also Like

Ακρίβεια: Παρεμβάσεις στα ράφια των σούπερ μάρκετ – Πρόστιμα σε όποιον παρανομεί προανήγγειλε ο Σκρέκας

Έμφαση στο βρεφικό γάλα που πωλείται 213% ακριβότερα

Καταβολή αναδρομικών σε 12.173 συνταξιούχους

Καταβολή αναδρομικών σε 12.173 συνταξιούχους

Οι 10 κανόνες του επιχειρείν που γέννησαν την πλουσιότερη οικογένεια του κόσμου

Οι 10 κανόνες του επιχειρείν που γέννησαν την πλουσιότερη οικογένεια του κόσμου

Στο 32% των δημοσίων εσόδων η φοροδιαφυγή

Η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα εκτιμάται ότι κυμαίνεται από 6-9% του ΑΕΠ. Δηλαδή…

Επιταχύνεται η απονομή των συντάξεων που εκκρεμούν

Επιταχύνεται η απονομή των συντάξεων που εκκρεμούν

Τσακαλώτος: Ελαφρύνσεις, εντός του 2018, σε επαγγελματίες και απασχολούμενους

Σταδιακή άρση των αδικιών, ενίσχυση των κατώτερων στρωμάτων,