Ποιες κατηγορίες εργαζομένων…ανοίγουν το χορό της υποχρεωτικότητας στα εμβόλια

του Δημήτρη Γκάτσιου

Ο κύβος ερρίφθη και στις αρχές της εβδομάδας η κυβέρνηση αναμένεται ότι θα ανακοινώσει τις κατηγορίες των εργαζομένων, για τις οποίες ο εμβολιασμός θα καταστεί υποχρεωτικός.

Παρά το γεγονός ότι, αρχικά, οι όποιοι σχεδιασμοί επρόκειτο να έρθουν στην πρώτη γραμμή στις αρχές του Φθινοπώρου, το κυβερνητικό επιτελείο πραγματοποιεί μία εμπροσθοβαρή κίνηση στο συγκεκριμένο μέτωπο.

Η νέα πανδημική έξαρση, καταμεσής του θέρους, η ιδιαίτερα επιθετική μετάλλαξη “Δέλτα” και το μείζον ζητούμενο για ένα τείχος ανοσίας της τάξης του 70% έως 75% μέσα στις επόμενες εβδομάδες επιταχύνουν το…βηματισμό, τη στιγμή κατά την οποία τα πρωθυπουργικά μηνύματα προς τους ανεμβολίαστους αυξάνουν διαρκώς το εύρος της συχνότητάς τους.

Η αρχική φάση της υποχρεωτικότητας είναι πιθανό να…σηκώσει αυλαία ακόμα και μέσα στον Ιούλιο, με την πρώτη κατηγορία να είναι αυτή των απασχολούμενων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων συμπολιτών μας.

Οι συζητήσεις για τη συγκεκριμένη ομάδα απασχολούν το επιτελείο της κυβέρνησης σε πολλές από τις συσκέψεις που πραγματοποιούνται. Από εκεί και πέρα, η εφαρμογή της υποχρεωτικότητας θα γίνεται ανά φάσεις.

Σε δεύτερο χρόνο, λοιπόν και μετά τους εργαζόμενους στις μονάδες φροντίδας, σειρά αναμένεται ότι θα πάρουν όσοι απασχολούνται στα νοσοκομεία, τις κλινικές και τα κέντρα υγείας. Πέραν των συγκεκριμένων ομάδων, ερώτημα είναι ποιες κατηγορίες απασχολούμενων θα μπορούσαν να ακολουθήσουν στην υποχρεωτικότητα των εμβολίων.

Με βάση τη σεναριολογία που αναπτύσσεται, μία τέτοια περίπτωση θα μπορούσε να είναι το προσωπικό που υπηρετεί στις Ένοπλες Δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας για λόγους επιχειρησιακής ετοιμότητας. Ξεχωριστή περίπτωση, παράλληλα, θα μπορούσε να είναι οι εκπαιδευτικοί.

Εφόσον η εμβολιαστική κάλυψη για τη συγκεκριμένη ομάδα δε φτάσει σε ένα άκρως επιθυμητό επίπεδο, ουδείς μπορεί να αποκλείσει προς τα τέλη Αυγούστου ή τις αρχές Σεπτεμβρίου να τεθεί θέμα υποχρεωτικότητας και για τους εκπαιδευτικούς, ιδιαίτερα από τη στιγμή που στόχος είναι η ομαλή λειτουργία όλων των βαθμίδων, μετά τα…άνοιξε-κλείσε των τελευταίων μηνών.

Εκφράζοντας την αισιοδοξία του για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, ο πρωθυπουργός, από το βήμα του συνεδρίου του Economist, χαρακτήρισε ως άμεσο στοίχημα της κυβέρνησης την άμυνα απέναντι στη νέα μετάλλαξη του κορονοϊού, σημείωσε ότι η επιτάχυνση του εμβολιασμού είναι εθνική ανάγκη και τόνισε ότι η στήριξη θα συνεχιστεί και στο τρέχον εξάμηνο, με μέτρα ύψους 4,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

“Αφού η χώρα δεν μπορεί να ξαναμπεί σε καραντίνα, ο στόχος να εμβολιαστεί το 70% των Ελλήνων μέχρι το τέλος του καλοκαιριού πρέπει να επιτευχθεί. Με πειθώ αλλά και με μέτρα, έτσι ή αλλιώς…Η πολιτεία θα προσαρμόζει διαρκώς την πολιτική της. Ιδίως σε ό,τι αφορά τη λειτουργία της διασκέδασης, όπου αποδεδειγμένα πια ο ιός διακινείται πολύ γρήγορα μεταξύ των νέων…”, ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όσον αφορά στα δεδομένα της πανδημίας, αυτά, όπως σχολιάζουν κυβερνητικά στελέχη, συνεχίζουν να καταδεικνύουν πως η διασπορά εντοπίζεται πλέον κυρίως στους νεότερους. “Το 75% των νέων κρουσμάτων αφορά άτομα κάτω των 34 ετών, ενώ η διάμεση ηλικία των φορέων που εντοπίζονται πλέον είναι τα 23 έτη, μειωμένη κατά δέκα χρόνια σε διάστημα μόλις δύο εβδομάδων.

Ο κύριος όγκος των κρουσμάτων αναλογεί σε εφήβους και νέους μεταξύ 15 και 24 ετών. Ταυτόχρονα, είναι φανερή η προστασία που παρέχει στους ηλικιωμένους και ευάλωτους ο ευρύς εμβολιασμός, παρά την κινητικότητα των νέων. Στον Νότιο Τομέα Αθηνών, όπου η εμβολιαστική κάλυψη έχει ξεπεράσει το 60% και σε κάποιους Δήμους φτάνει το 70%, η πλειονότητα των νέων κρουσμάτων αφορά νέους 15 έως 19 ετών”, σημειώνουν.

“Αντίθετα, στη Δυτική Αττική, όπου η εμβολιαστική κάλυψη υπολείπεται, η πανδημία μεταδόθηκε και σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και παρατηρείται σημαντικός αριθμός κρουσμάτων σε άτομα ηλικίας 55 με 65 ετών”, προσθέτουν. Σύμφωνα με τα στοιχεία:

-Ο ιός μπορεί να απειλήσει και τους νέους και δεν επιτρέπει εφησυχασμό. Το ένα τρίτο των νοσηλευόμενων είναι ηλικίας 25 έως 55 ετών, όμως εντός μιας εβδομάδας διπλασιάστηκε το ποσοστό των νοσηλευόμενων ασθενών κάτω των 24 ετών, που ανήλθε από το 5% στο 9%.

-Σε ό,τι αφορά στη μετάλλαξη “Δέλτα”, το 70% των φορέων της είναι ηλικίας κάτω των 40 ετών, όμως ουδείς από τους διαπιστωμένους φορείς που χρειάστηκαν νοσηλεία (το 13% σε σύνολο 121 περιπτώσεων) ήταν πλήρως εμβολιασμένος.

You May Also Like

Προσφυγικό: Ένταση και χημικά στις Καστανιές

Προσφυγικό: Ένταση και χημικά στις Καστανιές

Το σχέδιο ”Περσέας” της Γεροβασίλη – Η ΕΛ.ΑΣ. όλο το 24ωρο στο ”πόδι”

Το Πρόγραμμα Ελεγχόμενης Ρεαλιστικής, Στοχευμένης, Εμφανούς Αστυνόμευσης «Π.Ε.Ρ.Σ.Ε.ΑΣ.» ξεκίνησε από σήμερα σε…

Έναν χρηστικό οδηγό εργασιακών και κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων για τη γυναίκα δημιούργησε η ΓΣΕΕ μέσω του Ινστιτούτου Εργασίας της Συνομοσπονδίας

Έναν χρηστικό οδηγό εργασιακών και κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων για τη γυναίκα δημιούργησε η…

Υπ. Παιδείας : Ζητάει από τους μαθητές να επιστρέψουν τα απολυτήρια Λυκείου για να αντικατασταθούν με νέα λόγω λάθους

Όλα τα λύκεια της χώρας που έχουν εκδώσει απολυτήρια πριν από τις…

Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών σε πίνακες – «Ανάσα» σε χιλιάδες επαγγελματίες

Αναλυτικούς πίνακες με τις ελαφρύνσεις που θα προκύψουν από τη μείωση των…

Εύρεση πήλινης πλάκας στην περιοχή της Ολυμπίας, η οποία διασώζει 13 στίχους της ξ Ραψωδίας της Οδύσσειας

Εύρεση πήλινης πλάκας στην περιοχή της Ολυμπίας, η οποία διασώζει 13 στίχους…

Saga Furs: Η πρώτη δημοπρασία της περιόδου 2019/2020

Saga Furs: Η πρώτη δημοπρασία της περιόδου 2019/2020

Κοινωνικό Μέρισμα: Ποιοι θα το πάρουν -Η προϋπόθεση που θα «κόψει» αιτήσεις

Κοινωνικό Μέρισμα: Ποιοι θα το πάρουν -Η προϋπόθεση που θα «κόψει» αιτήσεις