Ο Έλληνας κοσμηματοπώλης που δημιούργησε την αυτοκρατορία της μόδας Bulgari

Πολλοί δεν θα φανταζόταν ότι το μικρό κατάστημα κοσμημάτων, ενός σκληρά εργαζόμενου Έλληνα αργυροχόου με το όνομα Σωτήριος Βούλγαρης, που ιδρύθηκε στη Ρώμη το 1884, θα κατέληγε να είναι ένα από τα πιο αναγνωρισμένα εμπορικά σήματα παγκοσμίως.

 

Ο Σωτήριος Βούλγαρης, Έλληνας από την Παραμυθιά, ήταν ο δημιουργός του πιο διάσημου οίκου κοσμημάτων στον κόσμο. Γεννήθηκε τον Μάρτιο του 1857 και γονείς του ήταν ο Γιώργος Βούλγαρης και η Ελένη Στρουγγάρη.

Από τα έντεκα παιδιά της οικογένειας, ο Σωτήρης ήταν ο μόνος που επιβίωσε και κατάφερε να συνεχίσει την παράδοση της οικογένειας στην αργυροχοΐα.

Η επαφή με τα κοσμήματα ξεκινούσε από τον παππού του Κωνσταντίνο, ο οποίος ήταν πλανόδιος πωλητής κοσμημάτων στα χωριά της Ηπείρου

Ο Σωτήριος Βούλγαρης

 

Το ταλέντο στη δημιουργία κοσμημάτων κληρονόμησε και ο Σωτήρης που μαζί με τον πατέρα του άνοιξαν ένα μαγαζί χρυσαφικών στην Παραμυθιά Θεσπρωτίας.

Την περίοδο εκείνη η Παραμυθιά και άλλα χωριά της περιοχής αντιμετώπιζαν προβλήματα από τους Τούρκους. Οι συνεχείς πυρπολήσεις του χωριού και οι σοβαρές ζημιές στο μαγαζί τους, ανάγκασε την οικογένεια Βούλγαρη να μετακομίσει στην κοντινή Κέρκυρα.

Στον πρώτο όροφο ενός σπιτιού, άνοιξαν ένα μαγαζάκι με κοσμήματα και ο Σωτήρης γνώρισε τον μετέπειτα συνεργάτη του, Κωνσταντίνο Κρέμο.

Το 1880 ο Σωτήρης Βούλγαρης μαζί με τον Κρέμο αποφάσισαν να μεταναστεύσουν στην Ιταλία. Αρχικά εγκαταστάθηκαν στην Νάπολη και άνοιξαν το πρώτο τους μαγαζί με χρυσαφικά.

Η έντονη εγκληματικότητα της πόλης δημιούργησε πρόβλημα στο κοσμηματοπωλείο. Έπειτα από αρκετές διαρρήξεις αναγκάστηκαν να το κλείσουν

Το κατάστημα στην Βία Κοντότι της Ρώμης

 

Μετακόμισαν στην Ρώμη. ‘Εφτιαχναν βραχιόλια και σκουλαρίκια και τα πουλούσαν στους επισκέπτες έξω από το Βατικανό. Άνοιξαν καινούργιο μαγαζί στην οδό Βία Σιστίνα, και το ονόμασαν «Οld Curiosity Shop», όνομα εμπνευσμένο από ένα μυθιστόρημα του Τσαρλς Ντίκενς.

Έπειτα από διαφωνίες, οι δύο συνεργάτες χώρισαν τους δρόμους τους και ο Σωτήρης Βούλγαρης ανέλαβε μόνος του την επιχείρηση. Μεταφέρθηκε στην οδό Βία Κοντότι και άνοιξε το γούρικο μαγαζί, που έκανε διάσημα τα κοσμήματα σε όλη την Ιταλία. Μέχρι το 1897 αριθμούσε άλλα τέσσερα κοσμηματοπωλεία στην Ιταλία και έως το 1913, με τν βοήθεια των παιδιών του, Τζιότζιο και Κωνσταντίνο, η επιχείρηση άρχισε να αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς.

Μετά τον θάνατο του Σωτήρη Βούλγαρη το 1932, τα παιδιά με όρεξη και δημιουργικότητα, ανέλαβαν εξολοκλήρου την επιχείρηση. Έως τη δεκαετία του ’70, η BVLGARI είχε αποκτήσει καταστήματα σε όλες τις μητροπόλεις του κόσμου αποκτώντας παγκόσμια φήμη. Τα κοσμήματα εμπνευσμένα από την ιταλική αναγέννηση και διακοσμημένα με πολύτιμους λίθους, έγιναν τα αγαπημένα αξεσουάρ των βασιλικών οικογενειών και των αστέρων του Χόλιγουντ.

 

Η Μέριλιν Μονρόε, η Σοφία Λόρεν έχουν φορέσει τα πολυτελή κοσμήματα του οίκου. Ο Ρίτσαρντ Μπάρτον, όταν αγόρασε ένα σμαραγδένιο δακτυλίδι στην Ελίζαμπεθ Τέιλορ, είχε πει: «Εγώ έμαθα στην Ελίζαμπεθ τη μπύρα, αυτή μου έμαθε τη BVLGARI».

Η οικογένεια δεν ξέχασε το τόπο της καταγωγής της και κατά καιρούς έκαναν δωρεές για την ανέγερση σχολείου, μουσείου και σχολής χρυσοχοΐας στην Παραμυθιά. Τα αδέρφια, παρόλο που αναγκάστηκαν κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου να πάρουν την ιταλική υπηκοότητα, βοήθησαν αρκετούς Έλληνες που βρίσκονόταν στην Ιταλία. Στο σπίτι τους στη Ρώμη βρήκαν καταφύγιο πολλοί δραπέτες των στρατοπέδων συγκέντρωσης, πολλές Εβραίες, αλλά και ο Ευάγγελος Αβέρωφ.

 

 

Πηγή χαρακτηριστικής φωτογραφίας: Wikimedia Commons

mixanitouxronou

ΠΗΓΗ:https://filoitexnisfilosofias.com/

You May Also Like

Η μαθήτρια που πυροβόλησαν στο πρόσωπο στην εξέγερση του Πολυτεχνείου και χρειάστηκε να δείξει τη σφαίρα στο δικαστήριο (pics)

Η μαθήτρια που πυροβόλησαν στο πρόσωπο στην εξέγερση του Πολυτεχνείου και χρειάστηκε…

Πέθανε ο βραβευμένος Έλληνας συγγραφέας, Βασίλης Βασιλικός, σε ηλικία 89 ετών.

Βάσει δεδομένων της UNESCO πρόκειται για έναν από τους δέκα πιο μεταφρασμένους Έλληνες συγγραφείς. 

Μάνος Τσαγκαράκης: Ο μικρός Δημήτρης από «Το Νησί» μεγάλωσε και έγινε ένας όμορφος και γοητευτικός νεαρός

Ο Μάνος Τσαγκαράκης που υποδύθηκε τον μικρό “Λεμονιά” από το “Νησί“, πριν…

Γιαγιά Φιλιώ: H γυναίκα που κράτησε ζωντανό τον πολιτιστικό πλούτο του Μικρασιατικού Ελληνισμού

«Καπνοί, φωτιές, ρημαγμένο τοπίο, σκηνές Κόλασης καίνε τα μάτια μου και τ’ αυτιά μου ακόμα βουίζουν από τις σπαρακτικές κραυγές που γεμίζουν το δειλινό»

Ο «Εκδικητής της Αλάσκας» που κυνηγούσε παιδόφιλους με σφυρί

Είχε κακοποιηθεί σε παιδική ηλικία από τον θετό του πατέρα

Από τη δόξα στην εξαθλίωση και τη φυλακή: Αγvώριστος από τις καταχρήσεις ο άλλοτε λαμπερός 51χρονος ηθοποιός

Table of Contents Hide Αγvώριστος από τις καταχρήσεις έχει γίνει ο άλλοτε…

Σαμουήλ Ακίνολα: Η περιπέτεια του να είσαι Έλληνας, μαύρος, ηθοποιός

Ο Αφροέλληνας ηθοποιός ξετυλίγει την ιστορία της ζωής του μέσα σε αντιφάσεις ακραίου ρατσισμού και πραγματικής αποδοχής.

«Εμείς δεν πληρώνουμε φόρους. Μόνο τα ανθρωπάκια πληρώνουν φόρους»

Η επιχειρηματίας Leona Helmsley έγινε σύμβολο της αλαζονείας και της απληστίας τη…

Αυτοκράτειρα Σίσσυ: Η τραγική αληθινή ιστορία της «βασίλισσας της ομορφιάς»

 ο μεγαλύτερος της φόβος ήταν τα γηρατειά !

«Σκότωσε τρεις και έκανε παιδί με την θετή του κόρη»

Το σκοτεινό κεφάλαιο στην ιστορία του Elon Musk