Τα σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση εάν συνεχιστεί η δραματική αύξηση κρουσμάτων σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς

Ένα βήμα πριν την εισήγηση για νέα μέτρα στις περιοχές που «βράζουν» από κρούσματα κορονοϊού και ειδικά σε νησιωτικές, είναι οι ειδικοί επιστήμονες του υπουργείου Υγείας.

Νέα μέτρα: Έτοιμη για αποφάσεις η κυβέρνηση

Παρότι η κυβέρνηση επιχειρεί με κάθε τρόπο να αποφύγει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, φαίνεται ότι είμαστε κοντά στον να επιβληθούν μέτρα τοπικού χαρακτήρα, έστω στη «λάιτ» μορφή τους σε αυτή τη φάση.

Άλλωστε η κυβέρνηση ανησυχεί για το πλήγμα στην εικόνα της χώρα μας, με δεδομένο ότι βρισκόμαστε στην καρδιά της τουριστικής περιόδου, με έναν τουρισμό που θα βγει και φέτος «πληγωμένος» λόγω της πανδημίας.

Υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη έλεγαν στο ethnos.gr, ότι γίνονται προσπάθειες και έλεγχοι, όσο είναι δυνατόν, ώστε να μειωθεί το ιικό φορτίο τις επόμενες ημέρες και να αποφευχθούν τα τοπικά μέτρα ειδικά στα δημοφιλή νησιά όπως είναι η Μύκονος, το Ηράκλειο στην Κρήτης, το Ρέθυμνο, η Ίος, η Σαντορίνη και η Πάρος, που είναι και οι έξι περιοχές που προκαλούν πονοκέφαλο σε κυβέρνηση και ειδικούς.

Δεν είναι τυχαίο ότι και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς δίνοντας το στίγμα των προσπαθειών της κυβέρνησης για να αποφευχθούν τα νέα μέτρα, δήλωσε: «Στις έξι περιοχές, νομίζω είναι ξεκάθαρη η επιβάρυνση η επιδημιολογική και ναι, είμαστε ένα βήμα πριν πάρουμε συγκεκριμένα μέτρα. Θεωρούμε όμως ότι μπορούμε να τα αποφύγουμε αυτά τα μέτρα αν μπορέσουμε τα επόμενα 24ωρα να συντονιστούμε όλοι οι εμπλεκόμενοι και να γίνει αντιληπτό από όλους ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή ώστε να στεγανοποιήσουμε όλα τα cluster και τις συρροές που υπάρχουν στις περιοχές αυτές».

Τα πιθανά νέα μέτρα

Στην περίπτωση πάντως που δεν περιορισθεί το ιικό φορτίο τις επόμενες ημέρες, η κυβέρνηση έχει στην ατζέντα της ήδη τα πρώτα μέτρα που θα επιβάλει στα νησιά που είναι επιβαρυμένα επιδημιολογικά.

Στην περίπτωση αυτή βέβαια θα υπάρξει μεγάλο ρίσκο για πιθανή μείωση της κίνησης, όπως εξάλλου είχε γίνει πέρυσι όταν σε κάποια νησιά, είχε επιβληθεί υποχρεωτικά η μάσκα και σε εξωτερικούς χώρους.

Επειδή ακριβώς το πρόβλημα σήμερα εστιάζεται στα υπαίθρια πάρτι αλλά και σε συνωστισμό σε σπίτια ειδικά σε κοσμικά νησιά, εξετάζεται, λένε πηγές του ethnos.gr, να επιβληθεί ακόμη και περιορισμός της κυκλοφορίας τη νύχτα.

Επίσης θα επιτραπεί σε μία τέτοια περίπτωση η λειτουργία όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και εστίασης μόνο σε υπαίθριους χώρους. Να σημειωθεί ότι από 16 Ιουλίου σήμερα επιτρέπεται η αξιοποίηση και των εσωτερικών χώρων αλλά μόνο για εμβολιασμένους.

Αν δεν περιορισθεί το ιικό φορτίο στις περιοχές που «καίνε» εξετάζεται να απαγορευθεί κάθε εκδήλωση όπως συναυλίες, live πάρτι κλπ.

Σοβαρό είναι το ενδεχόμενο πάντως να επιβληθεί η χρήση της μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους, έστω κι αν οι σχετικοί έλεγχοι είναι δύσκολο να γίνουν επειδή ακριβώς είναι περίοδος διακοπών για όσους επισκέπτονται τα νησιά.

Αν και πάλι δεν υπάρξει συμμόρφωση με τα μέτρα και συνεχισθεί η ανοδική πορεία των νέων κρουσμάτων, ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να απαγορευτεί και πάλι η μουσική ειδικά σε μπιτς μπαρ και εστιατόρια που βρίσκονται σε παραλίες και σήμερα συγκεντρώνουν μεγάλο αριθμό πολιτών, αλλά και να επιβληθεί μικρότερος αριθμός ατόμων ανά τραπέζι στη εστίαση.

ΠΗΓΗ:https://www.ethnos.gr/

You May Also Like

Προχωρά στη Βουλή το Νομοσχέδιο για τις άδειες οδήγησης

Προχωρά στη Βουλή το Νομοσχέδιο για τις άδειες οδήγησης

Φρίκη στη Θεσσαλονίκη: 47χρονος βίαζε κατ’εξακολούθηση την ανήλικη κόρη του

Σοκαριστικά στοιχεία για τον εφιάλτη που ζούσε επί 2 χρόνια ανήλικη στα χέρια…

Καιρός – «Μήδεια» : Έρχεται ένας από τους ισχυρότερους χιονιάδες της τελευταίας 15ετίας

Καιρός – «Μήδεια» : Έρχεται ένας από τους ισχυρότερους χιονιάδες της τελευταίας…

Ουκρανία: Μαζική κυβερνοεπίθεση έθεσε εκτός λειτουργίας κυβερνητικές σελίδες

Η Ουκρανία έχει πληγεί από «μαζική» κυβερνοεπίθεση, με τους ιστότοπους πολλών κυβερνητικών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένου του…

Μητσοτάκης στον τηλεμαραθώνιο για Ουκρανία: Μαζί μπορούμε να σταματήσουμε τον πόλεμο

Μητσοτάκης στον τηλεμαραθώνιο για Ουκρανία: Μαζί μπορούμε να σταματήσουμε τον πόλεμο

Σπήλιος Κρικέτος: Ντροπή τα γεγονότα της Νέας Σμύρνης – Εικόνες αλητείας, όχι Αστυνομίας

Παράλληλα, ο κ. Κρικέτος είπε ότι το γκλοπ που με το οποίο…

Πρόσκληση υποβολής αιτήσεων για την Εξισωτική Αποζημίωση έτους 2018, συνολικού προϋπολογισμού 230 εκατ. ευρώ

Πρόσκληση υποβολής αιτήσεων για την  Εξισωτική Αποζημίωση έτους 2018,  συνολικού προϋπολογισμού 230…

Τουρκία: Εκνευρισμός στα ΜΜΕ λόγω του χάρτη με τη «Γαλάζια πατρίδα»

Την έντονη αντίδραση των τουρκικών μέσων ενημέρωσης προκάλεσε η συνάντηση του Κυριάκου…

Πρόκληση Γιαγιτζί: Δεν είναι Ελληνες η πλειονότητα των κατοίκων της Ρόδου και της Κρήτης

Table of Contents Hide Πρόκληση Γιαγιτζί: Δεν είναι Ελληνες η πλειονότητα των…

ΠΟΕΣΕ: παραδίδουμε “ΤΑ ΚΛΕΙΔΙΑ ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ” (βίντεο)

ΠΟΕΣΕ: παραδίδουμε “ΤΑ ΚΛΕΙΔΙΑ ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ” (βίντεο)