«To ισχύον νομοθετικό πλαίσιο δεν επιτρέπει απολύσεις ούτε μειώσεις μισθών σε εργαζόμενους που δεν έχουν εμβολιαστεί» ξεκαθαρίζει ο εργατολόγος

Σάλος έχει ξεσπάσει τις τελευταίες μέρες αναφορικά με το επαγγελματικό μέλλον των πολιτών που δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν. Μετά τις προειδοποιήσεις του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη αλλά και της υφυπουργού Εργασίας Δόμνας Μιχαηλίδου για απολύσεις ανεμβολίαστων εργαζομένων, ο εργατολόγος και πανεπιστημιακός Αλέξης Μητρόπουλος «γκρεμίζει» τις απειλές της κυβέρνησης.

Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη προσπαθεί να περάσει κάτω από το χαλί τον υποχρεωτικό εμβολιασμό όλων των πολιτών, ταυτόχρονα προσπαθεί να καθησυχάσει τους ψηφοφόρους της με τον ισχυρισμό ότι όσοι δεν δεχτούν να εμβολιαστούν θα τεθούν σε αναστολή εργασίας. Μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστο εάν η αναστολή αυτή θα προβλέπει μείωση μισθού ή αν θα είναι άνευ αποδοχών. Και μπορεί η κα. Μιχαηλίδου να έσπευσε να «μαζέψει» την δήλωσή της κατά την οποία «μαρτυρούσε» τους απώτερους σκοπούς του κυβερνητικού επιτελείου, ωστόσο ο Άδωνις Γεωργιάδης ο οποίος μίλησε σήμερα στον ΣΚΑΪ, άφησε ανοιχτό το παράθυρο απολύσεων από πλευράς των εργοδοτών, διαβεβαιώνοντας ωστόσο ότι η ισχύουσα νομοθεσία δεν πρόκειται να αλλάξει. 

«Κανένας εργοδότης στον ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα δεν μπορεί να απολύσει ανεμβολίαστο»

Την ίδια στιγμή, ο εργατολόγος Αλέξης Μητρόπουλος μιλώντας στην εκπομπή του Open «Ώρα Ελλάδος» ξεκαθάρισε ότι σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο, οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να απολύσουν ανεμβολίαστους, ούτε να κόψουν τους μισθούς τους.

«Με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, κανένας εργοδότης στον ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα δεν μπορεί να απολύσει ανεμβολίαστο, ή να κόψει τον μισθό, ολόκληρο ή τμήμα του, γιατί το νομοθετικό πλαίσιο δεν προβλέπει, όπως ακούω δυστυχώς και από συναδέλφους μου, ότι μπορεί να ενεργοποιηθεί η αναστολή στον ιδιωτικό τομέα, όπου κάποιος μπαίνει σε αναστολή για οικονομοτεχνικούς μόνο λόγους» ξεκαθάρισε.

Σχολιάζοντας την δήλωση του Βορίδη ότι ο ανεμβολίαστος παραβιάζει τους όρους σύμβασης εργασίας, ο κ. Μητρόπουλος ανέφερε: «Το σημερινό Σύνταγμα, η σημερινή νομοθεσία και η ισχύουσα νομοθεσία που μας έρχεται από διεθνείς συμβάσεις που δεσμεύουν τη χώρα, δεν επιτρέπουν αυτά τα θέματα. Με το υφιστάμενο συνταγματικό πλαίσιο, η κυβέρνηση δεν μπορεί να φέρει γενικό υποχρεωτικό εμβολιασμό ολόκληρου του πληθυσμού. Μπορεί να φέρει σχεδιασμένο για ορισμένες πληθυσμιακές ομάδες. Σήμερα αυτές οι διέξοδοι δεν είναι συμβατές με τα κείμενα που αφορούν τη χώρα μας».

Η μοναδική λύση

«Η μόνη αναστολή που μπορεί να συμβεί είναι να μην δουλεύεις και να παίρνεις 534 ευρώ. Μα θα πείτε, θα επιβραβεύσουμε τους αρνητές; Μέχρι τώρα το νομοθετικό πλαίσιο δεν επιτρέπει απόλυση και στέρηση μισθού για τον λόγο αυτό. Στο κάτω κάτω πας να τον προστατεύσεις από τον ιό, όχι να τον καταδικάσεις σε ασιτία λόγω στέρησης του μισθού» ξεκαθάρισε.

Αναφορικά με το τι έχουν να περιμένουν οι πολίτες, ο κ. Μητρόπουλος δήλωσε ότι «περιμένουμε αναστολή εργασίας, η οποία θα συνοδευτεί από ένα επίδομα ή μεταθέσεις» και πρόσθεσε ότι ήδη στη Γερμανία η Άνγκελα Μέρκελ ενημερώθηκε από τους συνταγματολόγους ότι δεν μπορεί να κάνει αυτά που σκέφτεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς το Σύνταγμα της Γερμανίας και της Ελλάδας είναι πανομοιότυπα. «Περιμένουμε μια νομοθετική ρύθμιση που δεν θα καταλήγει σε καμία περίπτωση σε στέρηση θέσης και μισθού» πρόσθεσε ο κ. Μητρόπουλος.

Δείτε το βίντεο στις δηλώσεις του μετά το 11ο λεπτό.

You May Also Like

Γιος Μίκη Θεοδωράκη: Δεν αψήφησα τον πατέρα μου ζωντανό, δεν θα το κάνω τώρα- Επιθυμία του ήταν να ταφεί στην Κρήτη

«Ο πατέρας μας δεν μας ανήκει»

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Τα μαζεύει η Μιχαηλίδου μετά τις δηλώσεις περί απόλυσης εργαζόμενων -«Λάθος διατύπωση»

«Δεν πρόκειται να υπάρξει τροποποίηση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου στον δημόσιο και…

Ψάξτε και βρείτε εδώ πόσα ένσημα σας έχουν “κολλήσει”, τη σύμβαση σας και τι δηλώνει ο εργοδότης σας

Νέες διευκολύνσεις έρχονται για τους πολίτες μέσω της εφαρμογής της ΕΡΓΑΝΗ ώστε να μπορούν…

ΥΠΕΣ: Ρύθμιση για 120 δόσεις σε όσους χρωστούν στους Δήμους

ΥΠΕΣ: Ρύθμιση για 120 δόσεις σε όσους χρωστούν στους Δήμους

Δεν θα χαθεί το ακαδημαϊκό εξάμηνο: Τα ελληνικά πανεπιστήμια θα βγουν πιο δυνατά από την κρίση

Δεν θα χαθεί το ακαδημαϊκό εξάμηνο: Τα ελληνικά πανεπιστήμια θα βγουν πιο…

Ιερά Σύνοδος: Ο κορωνοϊός δεν μεταδίδεται με τη Θεία Κοινωνία

Ιερά Σύνοδος: Ο κορωνοϊός δεν μεταδίδεται με τη Θεία Κοινωνία

Επεισόδια Ν. Σμύρνη: Εκτός κινδύνου νοσηλεύεται ο αστυνομικός στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο

Επεισόδια Ν. Σμύρνη: Εκτός κινδύνου νοσηλεύεται ο αστυνομικός στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο

Παράταση για την παραχώρηση χρήσης αγροτικών ακινήτων σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες ή άνεργους

Παράταση για την παραχώρηση χρήσης αγροτικών ακινήτων  σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες…

Ευρεία σύσκεψη υπό τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον Νίκο Χαρδαλιά για την αντιπυρική περίοδο – Έτοιμος ο μηχανισμός

Ευρεία σύσκεψη υπό τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον Νίκο Χαρδαλιά για την…

ΣΥΡΙΖΑ: Το «προσωπικό στοίχημα» Τσίπρα στις κάλπες της Κυριακής

Ολα έτοιμα για τις εσωκομματικές κάλπες του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία