Μήπως το συκώτι σας δεν αντέχει πλέον τον τρόπο ζωής σας;

Ξέρατε ότι το συκώτι σας μπορεί να σας στείλει σήματα που σας προειδοποιούν ότι είναι υπερφορτωμένο μέσω του δέρματός σας; Εάν αντιμετωπίζετε ερεθισμό ή επανεμφανιζόμενα ξεσπάσματα ακμής, ελέγξτε την υγεία του ήπατος. Μήπως το συκώτι σας δεν αντέχει πλέον τον τρόπο ζωής σας;

Το υπερφορτωμένο συκώτι δεν μπορεί να μετατρέψει τις τοξίνες σε ασφαλή απόβλητα, με αποτέλεσμα αυτές να “περιμένουν” στον λιπώδη ιστό, μέχρι εκείνο να λειτουργήσει κανονικά ξανά.

Το ήπαρ είναι το πιο σημαντικό όργανο στο σώμα σας και οι λειτουργίες του είναι απαραίτητες για τη διατήρηση μιας καλής ποιότητας ζωής. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο πρέπει να δώσετε προσοχή σε οποιοδήποτε σύμπτωμα που μπορεί να βιώνετε για λόγους πρόληψης και για να αποφύγετε την υπερβολική συσσώρευση των τοξινών.

Κανείς δεν μπορεί να είναι υγιής χωρίς ένα δυνατό & καθαρό συκώτι

Είναι υπεύθυνο για το φιλτράρισμα του αίματος ώστε να απομακρύνει τα απόβλητα που δεν χρειάζεται το σώμα σας. Ταυτόχρονα, παίζει ρόλο στις μεταβολικές λειτουργίες και στην έκκριση ορισμένων ορμονών. Διαδραματίζει επίσης σημαντικό ρόλο στη σύνθεση υδατανθράκων και λιπιδίων, εκτός από την αποθήκευση διαφόρων βιταμινών που είναι απαραίτητες για την υγεία.

Ωστόσο, όπως και άλλα όργανα, εκτίθεται σε μια μεγάλη ποικιλία παραγόντων που μπορούν να επηρεάσουν τις λειτουργίες του. Επειδή πρέπει να δουλεύει ασταμάτητα για να διατηρείται καθαρό, μια ενδεχόμενη συσσώρευση τοξινών μπορεί να το εμποδίσει να κάνει τη δουλειά του με την καλύτερη δυνατή απόδοση.

Γιατί είναι απαραίτητη η αποτοξίνωση του ήπατος;

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να είστε προσεκτικοί εάν κάτι φαίνεται ασυνήθιστο, αντιμετωπίζοντας τα συμπτώματα το συντομότερο δυνατό.

Σε αυτό το άρθρο, θέλουμε να επισημάνουμε τα κορυφαία συμπτώματα, ώστε να μην διστάσετε να λάβετε τα κατάλληλα μέτρα σε περίπτωση που το ήπαρ είναι υπερφορτωμένο με τοξίνες.

Σημάδια ότι το ήπαρ είναι υπερφορτωμένο με τοξίνες

Αλλαγές στα ούρα και τα κόπρανα

Οι αλλαγές στο χρώμα των ούρων και των περιττωμάτων μπορεί να είναι ένα σημάδι που σας προειδοποιεί για δυσλειτουργία του ήπατος. Ενώ οι πεπτικές ή ουρολογικές καταστάσεις μπορούν να προκαλέσουν αυτές τις αλλαγές, ένας σημαντικός αριθμός περιπτώσεων έχει να κάνει με τα προβλήματα του ήπατος.

Τα ούρα ενός υγιούς ατόμου είναι ανοιχτό κίτρινο, ενώ το χρώμα ενός ασθενούς με ίκτερο είναι σκούρο κίτρινο. Με τον ίδιο τρόπο, τα περιττώματα που είναι πολύ σκούρα ή ανοιχτά μπορεί επίσης να αποτελούν ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά.

 

Χαμηλό σάκχαρο στο αίμα

Το συκώτι σας είναι υπεύθυνο και για τη διατήρηση του κανονικού επιπέδου σακχάρου στο αίμα. Όταν στρεσάρεστε, μπορεί να εμφανιστεί ξαφνική πτώση του επιπέδου σακχάρου στο αίμα σας. Κανονικά, το συκώτι σας πρέπει να επεξεργαστεί και να παράγει την γλυκόζη μετά από ένα γεύμα.

Αν όμως δεν μπορεί να απελευθερώσει αποθηκευμένη γλυκόζη στην κυκλοφορία του αίματος, το επίπεδο της γλυκόζης πέφτει δραματικά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, ένα χαμηλό επίπεδο σακχάρου στο αίμα που προκαλεί κόπωση, ερεθισμό και αδυναμία συγκέντρωσης.

είθισται μετά τα γεύματα να ανεβαίνει το ζάχαρο. Το θέμα είναι τα ισορροπημένα υγιή επίπεδα Πώς θα αποφύγω απότομη αύξηση τριγλυκεριδίων-ζαχάρου μετά το φαγητό;

Οίδημα στην κοιλιά, όταν το ήπαρ είναι υπερφορτωμένο με τοξίνες

Ενώ το πρήξιμο στην περιοχή της κοιλιάς σχετίζεται με πολλές καταστάσεις υγείας, δεν θα πρέπει να αποκλείσετε την πιθανότητα προβλήματος στο ήπαρ. Οι επίμονες κράμπες στο στομάχι, η συσσώρευση αερίων και η αίσθηση βάρους είναι κοινές στους ανθρώπους που έχουν υπερβολικές τοξίνες.

 

Ανισορροπία ορμονών

Το ήπαρ ρυθμίζει επίσης τις ορμόνες σας. Ένα δυσλειτουργικό συκώτι μπορεί να είναι ο λόγος μιας ανισορροπίας στα επίπεδα των οιστρογόνων και της τεστοστερόνης, γεγονός που μπορεί τελικά να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα, όπως μειωμένη λίμπιντο και επιδείνωση των συμπτωμάτων PMS.

άλλωστε το συκώτι συνδέεται και με την θυρεοειδική λειτουργία: Βοηθώντας συκώτι και χοληδόχο κύστη βοηθάτε ουσιαστικά το θυρεοειδή σας

Δερματικά προβλήματα

Η περίσσεια τοξινών που συσσωρεύονται στο ήπαρ συνήθως έχει αρνητικές και προφανείς επιπτώσεις στο δέρμα. Ο ανεξήγητος ερεθισμός, η ξηρότητα και η ακμή είναι προειδοποιητικά σημάδια των προβλημάτων που πλήττουν το ήπαρ λόγω υπερβολικής ποσότητας αποβλήτων.

Αν και κάποιες εξωτερικές θεραπείες μπορούν να ανακουφίσουν ή να μειώσουν τα συμπτώματα, το ήπαρ πρέπει να αποτοξινωθεί για να τα θεραπεύσει τελείως.

 

Αλλαγές διάθεσης

Η διάθεση και η μνήμη σας εξαρτώνται από την κατάσταση του εγκεφάλου σας. Όταν οι τοξίνες εισέρχονται στον εγκέφαλό σας, δυσκολεύεστε να θυμάστε κι έχετε συχνές διακυμάνσεις της διάθεσης. Το άγχος και η κατάθλιψη συνδέονται επίσης με την κακή κατάσταση του ήπατος.

Αν παρατηρήσετε τέτοια συμπτώματα, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να συμβουλευτείτε το γιατρό σας και να κάνετε τις απαραίτητες εξετάσεις πριν πάρετε οποιοδήποτε φάρμακο.

 

Οξύ και γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Το οξύ στο στομάχι και η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι κοινά συμπτώματα μεταξύ εκείνων που καταναλώνουν άφθονα ή υπερβολικά γεύματα. Ωστόσο, μερικές φορές πρέπει να διερευνήσετε την πραγματική προέλευση της παλινδρόμησης δεδομένου ότι μπορεί να είναι μια αντίδραση στο συκώτι που συγκρατεί τις τοξίνες.

 

Άπνοια στον ύπνο 

Η άπνοια στον ύπνου είναι μια διαταραχή του ύπνου που χαρακτηρίζεται από διακοπή της αναπνοής για περισσότερα από 10 δευτερόλεπτα. Σε σοβαρές περιπτώσεις, ο αεραγωγός μπορεί να αποκλειστεί για 2 ή 3 λεπτά. Όλες αυτές οι σύντομες περίοδοι μαζί αποτελούν περισσότερο από το ήμισυ του συνολικού χρόνου που κοιμάστε.

Ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα της άπνοιας του ύπνου είναι το ροχαλητό. Εάν παρατηρήσετε κάποιο από τα συμπτώματα της άπνοιας, είναι καλύτερα να ελέγξετε το ήπαρ σας καθώς πιθανόν δε λειτουργεί κανονικά.

 

Φυσική και διανοητική κόπωση

Η σωματική και διανοητική κόπωση μπορεί να είναι αποτέλεσμα καθημερινής σωματικής υπερέκθεσης ή ανθυγιεινών συνηθειών. Ωστόσο, αν η κόπωση επανεμφανίζεται και είναι ανεξήγητη, μπορεί να είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι που σηματοδοτεί τα προβλήματα του ήπατος.

Ο λήθαργος, οι δυσκολίες συγκέντρωσης και σωματικής αδυναμίας μπορεί να είναι αποτελέσματα των επιπλοκών που προκαλούνται από τις τοξίνες στην κυκλοφορία του αίματος.

Διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος

Όσοι συχνά έχουν κρυολόγημα κι άλλες ιογενείς λοιμώξεις, πιστεύουν ακράδαντα ότι ο κύριος λόγος είναι η έλλειψη βιταμίνης C. Λίγοι όμως, γνωρίζουν ότι το ήπαρ παίζει ζωτικό ρόλο στην οικοδόμηση ενός ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος. Όσο πιο υγιές είναι το συκώτι σας, τόσο καλύτερα καταπολεμά τους ιούς και τα βακτηρίδια ο οργανισμός σας.

Κατακράτηση υγρών 

Μια περίσσεια φλεγμονής του ιστού μπορεί να οδηγήσει σε κατακράτηση υγρών που προκαλείται από δυσλειτουργία του ηπατικού συστήματος. Αυτό το σύμπτωμα είναι αρκετά συνηθισμένο στους ασθενείς με νεφρική νόσο, αλλά μπορεί επίσης να εμφανιστεί στις περιπτώσεις ενός ήπατος που δουλεύει ‘σε υπερωρίες’.

Στην πλειονότητα αυτών των περιπτώσεων παρατηρείται εμφανής διόγκωση τόσο στα άκρα όσο και στην περιοχή της κοιλιάς.

Σύγχυση

Εάν το συκώτι σας είναι υπερφορτωμένο, δεν μπορεί να φιλτράρει το αίμα σωστά. Το αποτέλεσμα είναι οι τοξίνες να μπορούν να φτάσουν στον εγκέφαλό σας. Αν συμβεί αυτό, μπορεί να παρατηρήσετε συμπτώματα όπως σύγχυση, προβλήματα μνήμης και δυσκολίες λήψης αποφάσεων.

Κίτρινο δέρμα, όταν το ήπαρ είναι υπερφορτωμένο με τοξίνες

Το κίτρινο δέρμα είναι μια διαταραχή γνωστή ως ίκτερος και προκαλείται από τη συσσώρευση χολερυθρίνης. Η χρωστική αυτή ουσία παράγεται από τη χολή, η οποία είναι βασική στη διαδικασία του πεπτικού συστήματος και μπορεί να συσσωρευτεί στην κυκλοφορία του αίματος όταν είναι πολύ δύσκολο για το ήπαρ να φιλτράρει τα απόβλητα του αίματος.

 

Απώλεια της όρεξης

Η απώλεια της όρεξης είναι ένα σύμπτωμα που μπορεί να εμφανιστεί σε πολλές ασθένειες ή συναισθηματικές καταστάσεις. Ωστόσο, είναι καλό να είστε προσεκτικοί σε τέτοιες καταστάσεις, καθώς μερικές φορές μπορεί να υποδεικνύει ηπατική νόσο.

Το πιο ανησυχητικό είναι ότι μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές, επειδή οδηγεί σε ανεπάρκεια διατροφής.

Τρόποι βελτίωσης της ηπατικής λειτουργίας

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να δοκιμάσετε είναι να υιοθετήσετε μια πιο υγιεινή διατροφή. Αυτό δε σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει να βασανίσετε τον εαυτό σας με κάποια εξαντλητική δίαιτα.

Προσπαθήστε να ακολουθήσετε αυτούς τους απλούς κανόνες

  • Μειώστε την κατανάλωση φρουκτόζης στα 20 γραμμάρια την ημέρα.
  • Αφαιρέστε από το φαγητό σας τα φυτικά έλαια που προκαλούν φλεγμονή.
  • Αποφύγετε τις σόδες.
  • Η διατροφή σας πρέπει να περιλαμβάνει περισσότερες ζωικές και φυτικές τροφές, οι οποίες παρέχουν πολλά από τα απαραίτητα αμινοξέα.
  • Αυξήστε την ποσότητα των λαχανικών που είναι πράσινα και φυλλώδη.
  • Μειώστε ή κόψτε εντελώς τα αλκοολούχα ποτά.
  • Μην ξεχάσετε αυτές τις τροφές που είναι πηγές θείου: τα αυγά, το σκόρδο και το κρεμμύδι.

Η ζάχαρη και η φρουκτόζη είναι ό, τι χειρότερο. Στην ίδια κατηγορία ανήκουν και οι σόδες που αναφέρονται, οι οποίες δεν είναι άλλες από τα αναψυκτικά (στα αγγλικά έτσι τα αποκαλούν): Σταματήστε-Η υπερκατανάλωσή της καταστρέφει το συκώτι, ακριβώς όπως το αλκοόλ

Τα επικίνδυνα φυτικά έλαια είναι τα σπορέλαια: Προσοχή: Γιατί τα σπορέλαια είναι επικίνδυνα για την υγεία

Βιώνετε κάποιο από τα προαναφερθέντα συμπτώματα; Εάν ναι, σκεφτείτε μια δίαιτα αποτοξίνωσης για να καθαρίσετε το σώμα σας και πιείτε περισσότερο νερό μαζί με ροφήματα αποτοξίνωσης.

Εάν τα συμπτώματα επιμένουν, επικοινωνήστε με το γιατρό σας.

Στοιχεία από:
meygeia.gr
www.newsitamea.gr