ÂÏÕËÇ-óõæÞôçóçò åðß ôïõ ó÷åäßïõ íüìïõ ôïõ Õðïõñãåßïõ Äéêáéïóýíçò-ðüèåí Ýó÷åò ôùí âïõëåõôþí// Ï ÐÑÏÅÄÑÏÓ ÔÇÓ ÂÏÕËÇÓ ÖÉËÉÐÐÏÓ ÐÅÔÓÁËÍÉÊÏÓ.(EUROKINISSI-ÃÉÁÍÍÇÓ ÐÁÍÁÃÏÐÏÕËÏÓ),

Η χώρα βιώνει μια κρίση που δεν έχει τελειωμό.

Η στροφή 180 μοιρών του ΣΥΡΙΖΑ, η απουσία ουσιαστικής διαπραγμάτευσης επί 6 μήνες με την Τρόϊκα και η αποδοχή όλων των απαιτήσεων της, επιδεινώνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Το Μνημόνιο που υπέγραψε, λέγοντας «ναι σε όλα» ο Τσίπρας τον περασμένο Ιούλιο δεν θα δημιουργήσει συνθήκες εξόδου της χώρας απ’ την κρίση, αλλά την βάζει ακόμη πιο βαθιά σ’ αυτήν.

Το πιο σκληρό αυτό Μνημόνιο με τους αβάσταχτους όρους, που μετατρέπει γρήγορα σε Κυβερνητικές αποφάσεις ο Τσίπρας, προκαλεί επιπλέον ύφεση στην οικονομία και φτώχεια και ανέχεια στην κοινωνία.

Η Καστοριά όμως δεν βιώνει μόνο αυτές τις «πανελλαδικές» αρνητικές συνθήκες, αλλά επιπρόσθετα και μια σειρά ειδικότερων αρνητικών γεγονότων τα τελευταία τρία χρόνια :

  • Κανένα σημαντικό αναπτυξιακό έργο δεν ξεκίνησε.
  • Κανένα Σχέδιο ή ειδικότερο Πρόγραμμα αντιμετώπισης της ανεργίας, που λόγω της κρίσης στην γουνοποΐα εκτινάχθηκε σε πρωτοφανή ύψη, δεν εφαρμόσθηκε.
  • Αποφάσεις της περιόδου 2010- 2011, , που ήταν πολύ θετικές για την Καστοριά, όπως η ίδρυση της Αρχιτεκτονικής Σχολής αναιρέθηκαν.
  • Κατακτήσεις για την Καστοριά όπως η ανάπτυξη του ΤΕΙ, υπονομεύθηκαν με την κατάργηση ενός Τμήματος.
  • Η ποιότητα λειτουργίας υποδομών ιδιαίτερα σημαντικών για την Υγεία, όπως το Νοσοκομείο και το Πολυϊατρείο ΙΚΑ υποβαθμίσθηκαν τραγικά.
  • Η ανέγερση του σύγχρονου κτηρίου της Αστυνομίας εγκαταλείφθηκε.

Οι περιπτώσεις αυτές ( ενδεικτική και όχι εξαντλητική αναφορά) είναι χαρακτηριστικές μιας γρήγορης καθοδικής πορείας του τόπου τα τελευταία αυτά χρόνια.

Δικαιολογίες του τύπου «μα …είναι τα Μνημόνια που εφαρμόζονται» είναι αστείες γιατί Μνημόνιο ίσχυε και το 2010 και το 2011 όταν πετύχαμε την χρηματοδότηση και έναρξη της κατασκευής του άξονα της Εγνατίας Κορομηλιά- Κρυσταλλοπηγή, την χρηματοδότηση και έναρξη κατασκευής του φράγματος Νεστορίου.

Μνημόνιο ίσχυε το 2010 που πετύχαμε την ίδρυση (με Π.Δ.) του Αρχιτεκτονικού Τμήματος, και μέσω της Νομαρχίας έγινε μετά η διαμόρφωση του κτηρίου που θα το στέγαζε, ( που το 2013 η τότε Κυβέρνηση το άλλαξε και το μετέφερε στην Κοζάνη!!).

Μνημόνιο ίσχυε και τότε που πετύχαμε την χρηματοδότηση και εφαρμογή ενός Ειδικού Τοπικού Προγράμματος μέσω του ΟΑΕΔ για τις 1500 θέσεις εργασίας.

Μνημόνιο ίσχυε και τότε που εξασφαλίσαμε την χρηματοδότηση της μελέτης εφαρμογής καθώς και των έργων για την προστασία της λίμνης (προστασία από τις φερτές ύλες, αγορά ειδικού μηχανήματος κλπ.).

Μνημόνιο ίσχυε και τότε που χρηματοδοτήθηκε η αποπεράτωση και λειτουργία του Πάρκου Εθνικής Συμφιλίωσης που αποτελεί έργο- παρακαταθήκη για την εθνική συμφιλίωση και συμβάλλει στην τουριστική και πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής, με τις 20 ημερίδες και συνέδρια που οργανώθηκαν εκεί ως τώρα και τους 15.000 που το επισκέφθηκαν.

 Τι φταίει λοιπόν που από το 2012 και μετά ο τόπος μόνο καθοδική πορεία πήρε ;

Κατά την άποψη μου λείπει ένα σχέδιο συγκεκριμένο με επιμέρους δράσεις και πρωτοβουλίες και βέβαια απουσιάζει η οραματική διάσταση σε όσους χειρίζονται τα θέματα της Καστοριάς.

Η ενασχόληση με τα κοινά, η πολιτική δηλαδή, σημαίνει όραμα- στόχους- δράση για να καταλήξει σε δημιουργία.

Ιδιαίτερα σε δύσκολες περιόδους όλα αυτά είναι ακόμη πιο αναγκαία, και αν δεν υπάρξουν ο τόπος θα βαδίζει μοιραία την καθοδική του πορεία. Και αυτό θα ήταν τραγικό.

Φίλιππος Πετσάλνικος

πρώην Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

8 σημάδια που δείχνουν ότι έχετε ενσυναίσθηση και είστε πολύ ευαίσθητοι στις ενέργειες

Table of Contents Hide 8 σημάδια που δείχνουν ότι έχετε ενσυναίσθηση και…

Επιστροφή στην κανονικότητα ή σε μία νέα τάξη πραγμάτων; Γράφει η Τάνια Ώττα

  Επιστροφή στην κανονικότητα ή σε μία νέα τάξη πραγμάτων; Γράφει η…

«Ελιξήριο νεότητας»: Τι έδειξε έρευνα πάνω στο αίμα

Τα συμπεράσματα από πειράματα σε ποντίκια.

Μη μου στερείτε τα όνειρα…. Γράφει η Τάνια Ώττα

Μη μου στερείτε τα όνειρα…. Γράφει η Τάνια Ώττα

Δρ.Ιωαννίδης: Η πανδημία έληξε, βρισκόμαστε σε ενδημική φάση

«Σε ενδημική φάση πέρασε η πανδημία του κορονοιού». σύμφωνα με τον επιδημιολόγο,…

Ο Αρκτικός Ωκεανός έχει αργήσει να παγώσει περισσότερο από ποτέ – Αυτό δεν είναι καλό

Ο Αρκτικός Ωκεανός έχει αργήσει να παγώσει περισσότερο από ποτέ – Αυτό…

Γλυπτά του Παρθενώνα: Το πολιτιστικό «Κυπριακό» μας

Το πρόβλημα ανακύπτει όταν ο καημός για τα Μάρμαρα και την Καρυάτιδα είναι υπολογισμός μασκαρεμένος σε ευαισθησία

Οι κινήσεις που δείχνουν ότι είσαι gentleman

Table of Contents Hide Για έναν άνδρα έχει μεγάλη σημασία ο τρόπος…

Εύθραυστη ανθρωπότητα. Γράφει η  Τάνια Ώττα

Εύθραυστη ανθρωπότητα. Γράφει η  Τάνια Ώττα