Η γκιλοτίνα ή λαιμητόμος έγινε παγκοσμίως γνωστή στη Γαλλική Επανάσταση όταν εκεί βρήκαν τραγικό θάνατο 4000 αριστοκράτες και ευγενείς της εποχής.

Για πολλά χρόνια καθιερώθηκε ως τρόπος εκτέλεσης της θανατικής ποινής εντός και εκτός Γαλλίας.

Στην Ελλάδα έφτασε ως δώρο προς τον γιο του Όθωνα όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του. Η ηγεσία της Ελλάδος τότε πίστευε πως η γκιλοτίνα θα δρούσε αποτρεπτικά προς τους εγκληματίες και η θανατική ποινή δια αποκεφαλισμού θα τους έκανε να συμμορφωθούν.

Στην αρχή οι πρώτοι εκτελεστές ήταν Γάλλοι και το κοινό, ενώ παρευρίσκονταν σε κάθε εκτέλεση που γίνονταν δημόσια μαζικά, ήταν ιδιαίτερα επιθετικό απέναντί τους. Προσπαθούσαν να τους λιντσάρουν, τους λιθοβολούσαν και οι δύο εκτελεστές φυλάσσονταν 24 ώρες από στρατιώτες υπό το φόβο απόπειρα δολοφονίας απέναντί τους.

Όταν απαλλάχθηκαν από τη Γαλλική κυβέρνηση από τα καθήκοντα τους, κανένας δεν αναλάμβανε τα χρέη δήμιου και το ελληνικό κράτος σε μια κίνηση απόγνωσης δίνει χάρη σε έναν αλβανικής καταγωγής κρατούμενο για ληστείες και δολοφονίες, με όρο να εργαστεί ως δήμιος για τα επόμενα χρόνια.

Μαζί τους ως βοηθός του αποφυλακίζεται και ο συγκρατούμενός του. Ο κόσμος αντιδράει όταν μαθαίνει τα νέα, αλλά οι αποκεφαλίσεις συνεχίζονται. Μάλιστα οι δύο δήμιοι βγαίνουν από τον καλά φυλασσόμενο χώρο όπου διαμένουν μόνο για να εκτελέσουν τις ποινές.

Μετά από 8 χρόνια οι δύο εκτελεστές παύονται από τα καθήκοντα τους, καθώς η κυβέρνηση αποφασίζει ότι η γκιλοτίνα είναι βάρβαρη διαδικασία και πλέον οι εκτελέσεις θα γίνονται με τουφέκι.

Ο κόσμος όμως δεν ξέχασε. Το ίδιο βράδυ που οι δύο εκτελεστές πήγαν σε ένα καφενείο βρέθηκαν βάναυσα σφαγμένοι και κατακρεουργημένοι. Οι δράστες επιδεικτικά άφησαν πάνω στα πτώματα χρήματα.

Οι δολοφόνοι δεν βρέθηκαν ποτέ, καθώς δεν βρέθηκε αυτόπτης μάρτυρας αν και στο καφενείο στο Ναύπλιο βρίσκονταν πάνω από 50 άτομα.

ΠΗΓΗ:https://www.iellada.gr/

You May Also Like

Πριν 85 χρόνια ξεσπάει, με παλιά όπλα και μαγκούρες, η μόνη εξέγερση κατά του Μεταξά

Ο χώρος της πρώτης και μόνης ένοπλης εξέγερσης κατά του καθεστώτος ήταν τα Χανιά

Σαν σήμερα, 6 Αυγούστου: Χιροσίμα, πώς μια ολόκληρη πόλη εξαφανίστηκε από τον χάρτη σε λίγα λεπτά

Σαν σήμερα, 6 Αυγούστου: Χιροσίμα, πώς μια ολόκληρη πόλη εξαφανίστηκε από τον…

Σαν σήμερα: 17 Ιανουαρίου 1848 – Πεθαίνει ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης

Αναγνωρίζοντας την προσφορά του στην πατρίδα, ο Όθωνας κήρυξε πενθήμερο πένθος «διά τον αποβιώσαντα Αντιστράτηγον κ. Π. Μαυρομιχάλην».

Τσάρλι Τσάπλιν: Πώς βγήκε από τον τάφο του δυο μήνες μετά την ταφή του και γιατί κηδεύτηκε δυο φορές ο δημοφιλής ηθοποιός

Ήταν μια μέρα σαν σήμερα 3 Μαρτίου του 1977, όταν ο Τσάρλι Τσάπλιν… βγήκε από…

Διέφυγαν από τους Ναζί μέσα από τα βουνά – Τα δισέγγονά τους κάνουν το ίδιο ταξίδι

«Το μονοπάτι της ελευθερίας»

Κυριακή 26 Νοεμβρίου: Εορτασμός Ημέρας Εθνικής Αντίστασης στην Π.Ε. Καστοριάς

Εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Εθνικής Αντίστασης εναντίον των στρατευμάτων κατοχής 1941-1944

Σαν σήμερα 30 Μαΐου 1941 – Οι Μ. Γλέζος και Λ. Σάντας κατεβάζουν τη ναζιστική σημαία από την Ακρόπολη

Όταν οι νεαροί φοιτητές κατέβασαν τη σημαία