Κορονοϊός: Ποτέ οι εμβολιασμένοι μένουν καραντίνα

Πλέον, με την μετάλλαξη Δέλτα να επικρατεί σε πολλά κράτη, αρχίζουν να νοσούν με κορονοϊό και οι εμβολιασμένοι. Πότε και πόσο καιρό πρέπει να μείνει σε καραντίνα κάποιος που έκανε το εμβόλιο. Το ΕΚΠΑ δίνει την απάντηση.

Πλέον, οι εμβολιασμένοι έχουν περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν με ήπια με κορονοϊό, καθώς η μετάλλαξη Δέλτα -που είναι πιο μεταδοτικό στέλεχος του κορονοϊού- έχει επικρατήσει σε πολλά κράτη και έχει μεγάλη διασπορά.

Έτσι, έχουν δημιουργηθεί πολλά ερωτήματα σε όσους έκαναν το εμβόλιο, όπως το εάν θα περάσουν καραντίνα, αλλά και εάν χρειάζεται να χρησιμοποιούν μάσκα.

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης, και Θάνος Δημόπουλος, προσπαθούν να δώσουν απάντηση σε πέντε κρίσιμα ερωτήματα, με βάση τα νέα στοιχεία που διαθέτει το CDC.

1.Πότε είναι κάποιος πλήρως εμβολιασμένος

Κάποιος θεωρείται πλήρως εμβολιασμένος 2 εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση ενός εμβολίου δύο δόσεων όπως της Pfizer και της Moderna και 2 εβδομάδες μετά τη μία δόση του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson.

2.Ποιοι δεν προστατεύονται μετά τον εμβολιασμό

Όσοι έχουν συννοσηρότητες που επηρεάζουν το ανοσοποιητικό τους ή λαμβάνουν κάποια αγωγή που τους καθιστά ανοσοκατεσταλμένους, μπορεί να μην είναι προστατευμένοι ακόμα και μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους.

3.Χρήση μάσκας

Όποιος δεν είναι πλήρως εμβολιασμένος πρέπει να συνεχίζει να τηρεί τα μέτρα, όπως η χρήση μάσκας στα άτομα άνω των δύο ετών. Η χρήση της μάσκας δεν είναι απαραίτητη σε εξωτερικούς χώρους, αλλά συστήνεται σε περιοχές με πολλά κρούσματα ή σε δραστηριότητες που περιλαμβάνουν στενή επαφή με μη εμβολιασμένα άτομα.

4. Εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι μένουν μαζί

Κάποια μέλη οικογενειών πρέπει να τηρούν ακόμη τα μέτρα προφύλαξης για να προστατεύονται από την λοίμωξη COVID-19, όπως τα παιδιά που δεν είναι σε ηλικία ακόμη να εμβολιαστούν και οι άνθρωποι με ανοσοανεπάρκεια.

5.Επαφή με κρούσμα

Ο καλύτερος τρόπος να προστατεύσεις τον εαυτό σου και τους άλλους, ύστερα από επαφή με ύποπτο κρούσμα είναι η τήρηση 14 ημερών καραντίνας. Κάποιος όμως που είναι πλήρως εμβολιασμένος και δεν εμφανίζει συμπτώματα της νόσου δεν χρειάζεται να μείνει σε καραντίνα. Όσοι εμφανίσουν σοβαρότερα συμπτώματα της λοίμωξης μπορεί να χρειαστεί να μείνουν σε καραντίνα και πάνω από 10 μέρες, φτάνοντας έως και τις 20 μετά την πρώτη εμφάνιση των συμπτωμάτων.

ieidiseis.gr