Η διαστημική εταιρεία Blue Origin του ιδρυτή της Amazon έχασε από την ανταγωνιστική SpaceX του Elon Musk

Η Blue Origin του Jeff Bezos προσφέρθηκε να μειώσει κατά 2 δισ. δολάρια την προσφορά της στη Νasa, προκειμένου να την επιλέξει για την προσεδάφιση αστροναυτών στο φεγγάρι.

 

Τον Απρίλιο, η Nasa επέλεξε τη SpaceX του Elon Musk για το σεληνιακό πρόγραμμα, επικαλούμενη δημοσιονομικούς περιορισμούς. Ο οργανισμός είχε αρχικά δηλώσει ότι θα αναθέσει τη σύμβαση σε δύο προμηθευτές προκειμένου να προωθήσει τον ανταγωνισμό.

 

Η Blue Origin είχε ηγηθεί ενός συνασπισμού εταιρειών, που ονομάστηκε Εθνική Ομάδα, στην υποβολή προσφορών για τη σύμβαση, η οποία έχει ως στόχο να στείλει Αμερικανούς στη σελήνη μέχρι το 2024. Η αποστολή θα περιλαμβάνει την πρώτη γυναίκα και το πρώτο έγχρωμο άτομο που θα πραγματοποιήσει το ταξίδι.

 

Ωστόσο, η Nasa δήλωσε ότι επιλέχθηκε τελικά SpaceX με “μεγάλη διαφορά” ως προς το κόστος. Η σύμβαση που ανατέθηκε ήταν αξίας 2,89 δισ. δολαρίων.

 

Σε επιστολή του προς τον Μπιλ Νέλσον, διοικητή της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας, ο Μπέζος δήλωσε ότι η εταιρεία του θα μειώσει κατά 2 δισ. δολάρια την προσφορά του για τα δύο επόμενα οικονομικά έτη και ότι  θα χρηματοδοτήσει μια αποστολή για επικοινωνιακούς λόγους, ώστε να γίνει απολύτως ελκυστικό το πρόγραμμα σε όλους.

 

“Αυτή η προσφορά δεν αποτελεί διευκόλυνση, αλλά είναι μια άμεση και όριστική έκπτωση”, έγραψε ο Μπέζος στην επιστολή.

 

Η επιστολή του Bezos έρχεται μια εβδομάδα μετά την επιτυχή εκτέλεση της πρώτης επανδρωμένης πτήσης της Blue Origin στο διάστημα. Η εταιρεία έχει κλείσει σχεδόν 100 εκατ. δολάρια σε πωλήσεις εισιτηρίων για μελλοντικές πτήσεις, δήλωσε ο Μπέζος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Κατά τη διάρκεια της ίδιας εκδήλωσης, ο Μπέζος επικρίθηκε επειδή δήλωσε ότι το ταξίδι είχε πληρωθεί από “κάθε υπάλληλο και κάθε πελάτη της Amazon”.

 

Στην επιστολή της Δευτέρας, ο Μπέζος επανέλαβε το παράπονο της Blue Origin ότι δεν της δόθηκε η ευκαιρία να αναθεωρήσει το κόστος της προσφοράς της για το συμβόλαιο της Nasa, υποστηρίζοντας ότι, ως αποτέλεσμα, η SpaceX είχε αποκτήσει ένα “πολυετές προβάδισμα πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων”.

 

“Αντί αυτής της προσέγγισης της μίας και μοναδικής πηγής, η Nasa θα πρέπει να υιοθετήσει την αρχική της στρατηγική του ανταγωνισμού”, έγραψε ο Bezos.

 

Εκπρόσωπος της Nasa δεν έδωσε απάντηση στην επιστολή προς το παρόν. Η αρχική ανάθεση της σύμβασης βρίσκεται  προς έγκριση στο Γραφείο Κυβερνητικής Λογοδοσίας  που αναμένεται να αποφανθεί επί της απόφασης στις αρχές του επόμενου μήνα.

 

Τον Ιούνιο, η Γερουσία ψήφισε το Endless Frontier Act, το οποίο περιλάμβανε πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 10 δισ. δολαρίων για το πρόγραμμα Human Landing System, με ρητό σκοπό την αύξηση του ανταγωνισμού. Αντιδρώντας στη διάταξη αυτή, ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς την αποκάλεσε “διάσωση του Μπέζος με κόστος πολλά δισεκατομμύρια δολάρια”.

 

Με στοιχεία από την Financial Times