Εθελοντής περιγράφει στο Newsbeast πώς οι ντόπιοι έφτιαξαν αντιπυρικές ζώνες και πάλευαν να κρατήσουν μακριά τη φωτιά με όπλο τους τα κλαδιά

Μόλις είδε τι συμβαίνει στην Εύβοια, στο μέρος όπου πέρασε πολλά καλοκαίρια των παιδικών του χρόνων, ο Βασίλης Σφακιανόπουλος αποφάσισε να τρέξει να βοηθήσει τους φίλους και τους γνωστούς του. Να γίνει εθελοντής στην κατάσβεση και να χαρτογραφήσει τις πραγματικές ανάγκες που υπάρχουν στις καμένες από τις φωτιές περιοχές άλλα και όσες ακόμη μάχονται αντιμέτωπες με την πύρινη λαίλαπα που καίει με μένος ό,τι βρει μπροστά της.

Γράφει η Σταυρούλα Πεταλιού

«Το χωριό Ελληνικά είναι για εμένα ένα πολύ σημαντικό μέρος. Πήγαινα εκεί από τότε που ήμουν τριών ετών με τους γονείς μου για ελεύθερο κάμπινγκ στο πευκοδάσος. Μόλις άκουσα τα όσα συμβαίνουν στην Εύβοια αποφάσισα να πάω κι εγώ να βοηθήσω. Έχω πολλούς γνωστούς και θέλησα με όποιον τρόπο μπορώ να τους στηρίξω.

Όταν έφτασα είδα μία κατάσταση διαφορετική από αυτή που περίμενα. Αποφάσισα να χαρτογραφήσω μόνος μου τις πραγματικές ανάγκες που υπάρχουν στις περιοχές. Πήγα στις Ροβιές, στη λίμνη Ευβοίας, στην Αγία Άννα, σε όλα τα γύρω χωριά και κατέληξα στα Ελληνικά» επισημαίνει ο Βασίλης Σφακιανόπουλος ο οποίος είναι δημιουργός της Save Your Hood της εθελοντικής δράσης που στόχο έχει να καθαρίσει τις γειτονιές όχι μόνο της Αθήνας αλλά όλης της Ελλάδας από τα σκουπίδια.

Αυτό που είδα στα Ελληνικά δεν μπορούσα να το πιστέψω, τονίζει. «Οι κάτοικοι μάχονται μόνοι τους. Υπάρχει μεγάλη απουσία πυροσβεστικών δυνάμεων. Όσοι μένουν εκεί αν και τους δόθηκε εντολή να εκκενώσουν το χωριό κάθισαν να πολεμήσουν ολομόναχοι βάζοντας μπροστά την καρδιά τους» συμπληρώνει.

Όπως αναφέρει ο Βασίλης Σφακιανόπουλος επικαλούμενος μαρτυρίες κατοίκων δεν εμφανίστηκαν αεροπλάνα παρά μόνο όταν υπήρχαν κοντά τηλεοπτικά συνεργεία.

«Οι φωτιές αντιμετωπίστηκαν εξ ολοκλήρου από τους εθελοντές. Οι ντόπιοι έφτιαξαν μόνοι τους αντιπυρικές ζώνες για να προστατεύσουν το χωριό στο επάνω μέρος του που ερχόταν το κύμα της φωτιάς» σημειώνει.

Οι ντόπιοι που έδωσαν μάχη να σώσουν το χωριό τους

«Την Κυριακή ειδικότερα έγινε έκκληση να σπεύσουν στο χωριό πυροσβεστικές δυνάμεις. Μέσω του Save Your Hood και της σελίδας που διατηρεί στο Facebook κοινοποιήσαμε κι εμείς το αίτημα των ντόπιων και όντως στις τρεις το βράδυ κατέφθασαν πυροσβεστικά τα οποία βοήθησαν πολύ στον περιορισμό της φωτιάς» εξηγεί.

«Οι κάτοικοι είναι μόνοι, αβοήθητοι και άυπνοι»

«Οι ντόπιοι τονίζουν ότι είναι μόνοι και αβοήθητοι. Δεν έχουν ρεύμα, δεν έχουν νερό. Έμειναν άυπνοι να μάχονται στην πρώτη γραμμή με την πύρινη λαίλαπα και νιώθουν πως η Εύβοια θυσιάστηκε για χάρη της Αθήνας.

Οι περισσότεροι έχουν χάσει τα πάντα ακόμη και τον τρόπο ζωής τους καθώς τα χωριά της Εύβοιας όπως και τα Ελληνικά είναι ρετσινάδες και εργάζονται με το ρετσίνι που είναι στα πεύκα και τα πεύκα δεν υπάρχουν πια» λέει.

«Έφτιαξαν μόνοι τους αντιπυρικές ζώνες με ό,τι πραγματικά μπορούσαν και περίμεναν τη φωτιά»

«Έστησαν μόνοι τους αντιπυρικές ζώνες. Το είδα με τα μάτια μου με ό,τι πραγματικά είχαν, με μηχανήματα, με αγροτικά, με μπουλντόζες και εκσκαφείς.

Τα έβαλαν όλα μπροστά και έριχναν τα δέντρα. Χρησιμοποιούσαν αλυσοπρίονα, έκοβαν ό,τι μπορούσαν. Γρήγορα τους τελείωσε το πετρέλαιο και η βενζίνη και έκαναν έκκληση σε όσους ζουν στα τριγύρω χωριά που τους βοήθησαν αμέσως.

Στα Ελληνικά έχουν μόνο ένα πυροσβεστικό όχημα 40 ετών και ένα πλυστικό το οποίο ρίχνει λίγο νερό και το χρησιμοποιούν κυρίως για ράντισμα» υπογραμμίζει ο Βασίλης Σφακιανόπουλος.

Ο Βασίλης Σφακιανόπουλος

«Με κλαδιά που ήταν τα μόνα τους όπλα κοπανούσαν τη φωτιά για να την απομακρύνουν. Χτες από τα Ελληνικά έκανα μαζί με τους κάτοικους – εθελοντές που περίμεναν την πυρκαγιά και αυτή ήταν στα 200 μέτρα έκκληση με βίντεο που ανάρτησα στο Facebook να σταλούν εναέρια μέσα γιατί πετούσε μόνο ένα αεροπλάνο και αυτό μόνο για μία ώρα.

Ζητούσα από όλους να καλέσουν την Πυροσβεστική και να πουν τι συμβαίνει τονίζοντας πως το χωριό χρειάζεται άμεσα ενίσχυση των δυνάμεων.

Τελικά έφτασαν τέσσερα αεροπλάνα και τρία ελικόπτερα που έσβησαν την εστία που απειλούσε τα Ελληνικά. Οι χωριανοί όμως φοβούνται αναζωπύρωση που είναι κάτι που συμβαίνει συνεχώς όπως έγινε και στο Αγριοβότανο» επισημαίνει.

Εικόνα που δείχνει τη φωτιά να πλησιάζει στα Ελληνικά

«Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε τους κατοίκους. Μαζί με την ομάδα μου τους πήγαμε παγωμένα νερά και πάγο και σε συνεργασία με τον Άλλον Άνθρωπο της Χαλκίδας μαγειρεμένο φαγητό που μοιράστηκε σε όσους ήταν στη μάχη της πυρκαγιάς αλλά και σε όλο το υπόλοιπο χωριό.

Οι ντόπιοι έγιναν οι ίδιοι εθελοντές για να στηρίξουν το χωριό τους. Η προσπάθεια που καταβάλλουν είναι πραγματικά συγκινητική» λέει ο Βασίλης Σφακιανόπουλος κλείνοντας.

ΠΗΓΗ:https://www.newsbeast.gr/

You May Also Like

ΚΕΑ, επίδομα ενοικίου, προνοιακά επιδόματα Σεπτεμβρίου 2019: Πότε θα γίνει η πληρωμή στους δικαιούχους

ΚΕΑ, επίδομα ενοικίου, προνοιακά επιδόματα Σεπτεμβρίου 2019: Πότε θα γίνει η πληρωμή…

Χανιά: Τα πρώτα λόγια του 16χρονου Νικόλα που χτύπησε από βουτιά στα Φαλάσαρνα – Αγωνία στην εντατική

Κορυφώνεται η αγωνία για τον 16χρονο που τραυματίστηκε σοβαρά στον αυχένα και…

Συγκλονιστική μαρτυρία από την επίθεση με βιτριόλι: «Με έσωσαν τα ράσα – Έπεσε όλο το υγρό στην πλάτη μου» ΕΓΚΛΗΜΑ

Όσα αποκάλυψε ο Γραμματέας του Συνοδικού Δικαστηρίου, Σεβαστιανός Σωμαράκης – Τι τούς…

Προβλήματα στον αγροτικό τομέα στην Ευρώπη από την ξηρασία και τον καύσωνα

Η Γαλλία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η…

Πάνω από 600.000 € ανείσπρακτα πρόστιμα για παραβάσεις με ζώα συντροφιάς

Πάνω από 600.000 € ανείσπρακτα πρόστιμα για παραβάσεις με ζώα συντροφιάς

Aνοίγουν κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής και καταστήματα λιανικής

Aνοίγουν κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής και καταστήματα λιανικής

Κακοκαιρία Ιανός – 3 Βασικές Οδηγίες Προστασίας

Κακοκαιρία Ιανός – 3 Βασικές Οδηγίες Προστασίας

Κεραμέως: Δεν ακυρώνουμε τις πανελλαδικές γιατί τα προγνωστικά είναι καλά

Κεραμέως: Δεν ακυρώνουμε τις πανελλαδικές γιατί τα προγνωστικά είναι καλά