Στις υλικές ζημιές που προκάλεσε η πυρκαγιά στο Τατόι, αναφέρθηκε σε συνέντευξη τύπου, που παραχώρησε το μεσημέρι της Τετάρτης 11 Αυγούστου, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι δεν θα είχε κανένα προβλημα να αναλάβει την πολιτική ευθύνη εάν οι κατατροφές ήταν μεγάλες

Παράλληλα αναφέρθηκε και στις υπόλοιπες φωτιές που σημειώθηκαν και εξακολουθούν να σημειώνονται στη χώρα ενώ μίλησε για τον αντίκτυπο που έχουν στην πολιτιστική κληρονομιά της χώρας.

Όπως ανέφερε η κ. Μενδώνη, στο Τατόι έχουν υποστεί ζημιές από τη μεγάλη φωτιά επτά κτήρια του κτήματος, ωστόσο «στα μνημεία οι απώλειες δεν ήταν μεγάλες χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες πυροσβεστικής, πολιτικής προστασίας και αστυνομίας».«Δεν θα είχα κανένα πρόβλημα να αναλάβω την πολιτική ευθύνη αν είχαν γίνει ζημιές στο Τατόι», σημείωσε χαρακτηριστικά η κ. Μενδώνη.

Συγκεκριμένα τα επτά κτήρια που επλήγησαν είναι: Οικία Στουρμ, κτήριο Τηλεπικοινωνιών, οικία Φροντιστή, κτήριο Φρουράς Τάφων, κτήρια Δασονομείου, κτήριο Προσωπικού, Διευθυντήριο.

Όπως εξήγησε η Λίνα Μενδωνη, «κάηκαν στέγες και ξύλινα κουφώματα».

Όσον αφορά τα κοντέινερ με τα 100.000 αντικείμενα που βρίσκονταν στο χώρο «έμειναν άθικτα από τη φωτιά. Το πρόβλημα παρουσιάστηκε σε δυο οικίσκους δίπλα στα ανάκτορα. Ο ένας κατεστράφη μερικώς και ο άλλος ολοσχερώς. Αυτός που καταστράφηκε ολοσχερώς περιείχε αντικείμενα που σύμφωνα με την αρμόδια Διεύθυνση ήταν μικρής αξίας και σε κακή κατάσταση διατήρησης. Το υλικό είχε ήδη αξιολογηθεί από τη Διεύθυνση Συντήρησης και τα αντικείμενα που είχαν κριθεί σημαντικά είχαν μεταφερθεί σε άλλους χώρους. Υπήρχε κάποια οικοσκευή, μαγειρικά σκεύη, μια ραπτομηχανή, προστατευτικά τζακιών (που δεν έχουν ιδιαίτερα προβλήματα) έντυπα και βιβλία που δεν ήταν ιδιαίτερα αξιόλογα και μέρος της κάβας».

Οικολογική καταστροφή

Αναφορικά με την οικολογική καταστροφή που συντελέστηκε η υπουργός Πολιτισμού δήλωσε: «Χάσαμε μεγάλο μέρος του δάσους. Δεν είναι αμελητέο δεν είναι εύκολο να το αποδεχθεί κανείς».

Η κ. Μενδώνη διευκρίνισε ακόμα ότι το υπουργείο μένει προσηλωμένο στο σχέδιο αποκατάστασης των κτιρίων όπως προβλέπεται στην μελέτη βιωσιμότητας, ενώ οι διαδικασίες επιταχύνονται και προχωρούν.

«Αναθέσαμε ήδη την μελέτη για την σωστή αναδάσωση του ιστορικού πυρήνα και στα 1.600 στρέμματα και ευρύτερα στα 6.000 στρέμματα του κτήματος. Σύντομα θα ανακοινωθεί ομάδα της μελέτης για την αναδάσωση».

Επίσης, όπως ενημέρωσε «τα προβλήματα ηλεκτροδότησης έχουν αποκατασταθεί», όπως και το δίκτυο του νερού.

Για τις μεγάλες φωτιές στις άλλες περιοχές η κ. Μενδώνη σημείωσε:

«Η εικόνα που έχουμε είναι ότι στην Εύβοια δεν έχουμε σχεδόν κανένα πρόβλημα ως σήμερα, στη δε Λακωνία τα προβλήματα που προκύπτουν σε μεταβυζαντινούς ναούς είναι εξαιρετικά περιορισμένα».

ΠΗΓΗ:https://www.cnn.gr/

You May Also Like

Περισσότερες από 1.000 αιτήσεις μέσα σε 48 ώρες για το νέο πρόγραμμα κατάρτισης ΟΑΕΔ – Cisco στην κυβερνοασφάλεια

    Περισσότερες από 1.000 αιτήσεις μέσα σε 48 ώρες για το…

Ντράπηκε και η ντροπή με τη Μάνδρου: Καταλόγισε ευθύνες στους γονείς των βιασμένων παιδιών

Ντράπηκε και η ντροπή με τη Μάνδρου: Καταλόγισε ευθύνες στους γονείς των…

ΕΦΚΑ: Πειθαρχικός έλεγχος για 10 περιπτώσεις απίστευτης ταλαιπωρίας πολιτών – Ασφαλισμένος περίμενε 5 χρόνια για μια απάντηση

Αναλυτικά οι 10 περιπτώσεις ακραίας ταλαιπωρίας στον ΕΦΚΑ που οδηγούνται σε πειθαρχικό…

Χρήστος Ταραντίλης: Οικογενειακοί οι λόγοι της παραίτησής μου

Table of Contents Hide Χρήστος Ταραντίλης: Οικογενειακοί οι λόγοι της παραίτησής μουΚυβερνητικές…

Μακροχρόνια άνεργοι: Η ανακοίνωση Μητσοτάκη για τα 400 ευρώ και τα προγράμματα κατάρτισης

Μακροχρόνια άνεργοι: Η ανακοίνωση Μητσοτάκη για τα 400 ευρώ και τα προγράμματα…

Δεν θα έρθει στην Ελλάδα ο Μακρόν – Τον κρατά το lockdown στο Παρίσι

Δεν θα έρθει στην Ελλάδα ο Μακρόν – Τον κρατά το lockdown…

Καθηγητής Γώγος: Δύσκολο να εξασφαλιστεί ανοσία αυτό το καλοκαίρι

Η πανδημία στη χώρα παρουσιάζει σχετική αύξηση, με περαιτέρω τάση αύξησης τις…

Τέμπη: «Δεν είμαι ήρωας, έκανα απλά το καθήκον μου»

Οι εφιαλτικές στιγμές που έζησε στο δυστύχημα στα Τέμπη.