Βιαιότητες στην Τζαλαλαμπάντ και συγκρούσεις στην κοιλάδα Παντσίρ

Τρεις ημέρες μετά την αναίμακτη άλωση της Καμπούλ, οι νέοι άρχοντες του Αφγανιστάν αντιμετώπισαν τις πρώτες προκλήσεις κατά της ασταθούς, ακόμη, εξουσίας τους. Δεκάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν χθες στην πόλη Τζαλαλαμπάντ, ανατολικά της Καμπούλ, όπου κατέβασαν τη λευκή σημαία του Εμιράτου με τη μαύρη ισλαμική επιγραφή και ανέβασαν στη θέση της την εθνική σημαία. Ταλιμπάν που εκτελούσαν χρέη αστυνομίας επιτέθηκαν στους διαδηλωτές με κλομπ και πυροβολισμούς στον αέρα, ενώ σύμφωνα με ορισμένες μαρτυρίες στη συνέχεια εκτόξευσαν πυρά και εναντίον του πλήθους. Το πρακτορείο Reuters αναφέρει ότι τουλάχιστον τρεις διαδηλωτές σκοτώθηκαν και περισσότεροι των δέκα τραυματίστηκαν.

 

Στο μεταξύ, βίντεο που αναρτήθηκαν στο Διαδίκτυο από την κοιλάδα Παντσίρ, βορείως της Καμπούλ, απεικονίζουν ηγετικά στελέχη της αντιπολίτευσης στο νέο καθεστώς να συναντώνται για να συντονίσουν τις κινήσεις τους.

Ξεχωρίζουν ο μέχρι την Κυριακή αντιπρόεδρος Αμρούλα Σάλεχ, ο οποίος την Τρίτη δήλωσε ότι είναι ο νόμιμος υπηρεσιακός πρόεδρος της χώρας μετά τη φυγή του Ασράφ Γκάνι, ο έκπτωτος υπουργός Αμυνας Μπισμιλά Μοχαμαντί και ο Αχμάντ Μασούντ, γιος του δολοφονημένου ηγέτη της Βόρειας Συμμαχίας, η οποία ανέτρεψε τους Ταλιμπάν το 2001, με την υποστήριξη των Αμερικανών. Η δυσπρόσιτη κοιλάδα είναι η μόνη περιοχή του Αφγανιστάν που δεν ελέγχεται από τους Ταλιμπάν. Σύμφωνα με ορισμένα ρεπορτάζ, δυνάμεις πιστές στον Σάλεχ ενεπλάκησαν σε συγκρούσεις με σχηματισμούς των Ταλιμπάν στην Παντσίρ, όπου φέρεται να έχει αναπτύξει 10.000 μαχητές του και ο διαβόητος πολέμαρχος Αμπντούλ Ρασίντ Ντόστουμ.

Στην Καμπούλ, όπου επικρατούσε χθες περίεργη ηρεμία, ο Ανας Χακάνι, ηγετικό στέλεχος του ομώνυμου δικτύου, που αποτελεί παρακλάδι των Ταλιμπάν, συναντήθηκε χθες με τον πρώην πρόεδρο του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι και τον Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ, ανώτατο αξιωματούχο του ανατραπέντος καθεστώτος. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν ο σχηματισμός «αντιπροσωπευτικής ισλαμικής κυβέρνησης». Την ίδια ώρα, τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα γνωστοποιούσαν ότι ο Γκάνι και η οικογένειά του φιλοξενούνται στη χώρα «για ανθρωπιστικούς λόγους».

Με κοινή ανακοίνωσή τους, η Ευρωπαϊκή Ενωση, οι Ηνωμένες Πολιτείες και 19 ακόμη χώρες εξέφρασαν βαθιά ανησυχία για την τύχη των γυναικών στο Αφγανιστάν των Ταλιμπάν και κάλεσαν τη νέα εξουσία να εγγυηθεί τα δικαιώματά τους στην εκπαίδευση, στην εργασία και στη μετακίνηση.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos εμφανίζει τη δημοτικότητα του προέδρου Μπάιντεν μειωμένη κατά επτά μονάδες, στο 46%, κάτι που αποτελεί το χαμηλότερο ποσοστό του από τη στιγμή που ανέλαβε προεδρικά καθήκοντα.

 

 

You May Also Like

Πατέρας άφησε έγκυο την κόρη του 3 φορές – Την βίαζε επανειλημμένα από τα 6 της Φρίκη και αποτροπιασμός!

Πατέρας άφησε έγκυο την κόρη του 3 φορές – Την βίαζε επανειλημμένα…

Έρχονται αυξήσεις 20% στην Ευρώπη σε φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια

Aντιμέτωπη με ενεργειακό σοκ βρίσκεται η Ευρώπη, καθώς το κόστος φυσικού αερίου…

Η fashion blogger Κιάρα Φεράνι μάζεψε πάνω από 3.300.000 ευρώ σε μια μέρα για τον κορονοϊό

Η fashion blogger Κιάρα Φεράνι μάζεψε πάνω από 3.300.000 ευρώ σε μια…

Αβάνα: Εκδήλωση προς τιμήν του Φιντέλ Κάστρο στην πλατεία Επανάστασης

Ο Κάστρο πέθανε την Παρασκευή, σε ηλικία 90 ετών

ΕΕ: Δόθηκε η τελική έγκριση για κοινό φορτιστή – Οι νέοι κανόνες

Το Συμβούλιο των υπουργών έδωσε σήμερα την τελική του έγκριση σχετικά με…

Παραιτήθηκε η διευθύντρια του κρατικού θεάτρου της Μόσχας: «Αδύνατον να δουλεύω για έναν δολοφόνο»

«Είναι αδύνατον να συνεχίζω να δουλεύω για έναν δολοφόνο και να παίρνω…

Συνεχίζεται το δημόσιο μαστίγωμα σε επαρχία της Ινδονησίας παρά τα μέτρα για τον κορονοϊό

Συνεχίζεται το δημόσιο μαστίγωμα σε επαρχία της Ινδονησίας παρά τα μέτρα για…

Άμεση διαγραφή όλων των ΛΟΑΤΚΙ λογαριασμών από το WeChat

Μαζικές αντιδράσεις για τη φίμωση της κοινότητας