Medical staff collects swab samples from passengers to test for the COVID-19 coronavirus at the port of Piraeus, in Athens, on August 16, 2020 / Δειγματοληπτικοί έλεγχοι για τον Covid-19 σε ταξιδιώτες στο λιμάνι του Πειραιά, στίς 16 Αυγούστου, 2020

Σε “συμπληγάδες” οι ανεμβολίαστοι από Σεπτέμβριο – Τα μέτρα που ανακοινώνει η κυβέρνηση

Του Δημήτρη Γκάτσιου

Πολλαπλές προκλήσεις στο μέτωπο της πανδημίας καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς μέσα στο Σεπτέμβριο αναμένεται να κορυφωθούν τα κρούσματα του κορονοϊού στην κοινότητα, γεγονός που θα αυξήσει περαιτέρω την πίεση στο σύστημα της Υγείας. Η άνοδος των ρυθμών της “Ελευθερίας”, με το κλείσιμο του κύκλου των θερινών διακοπών για χιλιάδες συμπολίτες μας.

Αλλά και η ασφαλής επάνοδος από τις νησιωτικές περιοχές μετατρέπονται στις δύο μεγάλες προκλήσεις για το Μέγαρο Μαξίμου και τους ειδικούς, όσο η συζήτηση για το σκηνικό που θα ισχύει για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους από τις αρχές του Φθινοπώρου “ανάβει”. Ήδη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προανήγγειλε ανακοινώσεις την ερχόμενη εβδομάδα για το συνολικό πλαίσιο διαχείρισης της πανδημίας, με τις πληροφορίες να δείχνουν προς την κατεύθυνση “Συμπληγάδων” για όσους δε σπεύσουν να κλείσουν το ραντεβού τους σε ένα από τα 1.500 και πλέον εμβολιαστικά κέντρα της χώρας.

“Η κυβέρνηση προσφέρει στην κοινωνία όλα τα όπλα που είναι διαθέσιμα για την αναχαίτιση του ιού και την αποκατάσταση της καθημερινότητας σε ένα καλό επίπεδο το φθινόπωρο και το χειμώνα. Απαιτείται όμως η μέγιστη σοβαρότητα και υπευθυνότητα από όλους, ώστε να μειωθούν τα κρούσματα, να περιοριστούν οι νοσηλείες και οι απώλειες. Η πραγματικότητα αντιστέκεται και δεν υποχωρεί στις απόψεις όσων αρνούνται να εμβολιαστούν. Και η πραγματικότητα αυτή δείχνει ότι για όσους επιμένουν να αρνούνται να εμβολιαστούν δύο ενδεχόμενα υπάρχουν είτε θα εμβολιαστούν είτε θα νοσήσουν θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία τους, αλλά και ανθρώπους στο οικογενειακό και εργασιακό περιβάλλον τους, γεγονός που μπορεί να κοστίσει ζωές. Και αυτό δεν θα είναι απλά ένα λάθος. Θα είναι άδικο. Θα είναι ηθικά απαράδεκτο. Για αυτό ακριβώς η επιστροφή από τις διακοπές είναι ανάγκη να συνοδεύεται από τεστ και ιδιαίτερη έμφαση στην τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων”, σημείωσε ο κ. Οικονόμου, στο ντεμπούτο του στην ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Έχοντας, εξακολουθητικά στην πρώτη γραμμή αυτούς τους τελευταίους 18 μήνες την προστασία της δημόσιας υγείας και την παράλληλη ενίσχυση των συστημάτων της Υγείας, το κυβερνητικό επιτελείο δομεί τον…οδικό χάρτη των δραστηριοτήτων από το Σεπτέμβριο. Και αυτό που τεκμαίρεται, από τις πρώτες πληροφορίες και εν αναμονή των σχετικών ανακοινώσεων, είναι ότι η…λογική των παρεμβάσεων του Ιουλίου και του Αυγούστου για τους κλειστούς χώρους θα πάρει παράταση και για τους επόμενους κρίσιμους μήνες. Άλλωστε, ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει καταστήσει σαφές, σε όλους τους τόνους, ότι η οικονομία και η κοινωνία δεν πρόκειται να ξανακλείσουν, στοιχείο που μετατρέπεται σε…μπούσουλα για τα μέτρα που έρχονται στον ορίζοντα.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τις μέχρι τώρα πληροφορίες,  κλειστοί χώροι που σχετίζονται με τη διασκέδαση (όπως για παράδειγμα, οι χώροι εστίασης, οι χώροι ψυχαγωγίας, τα θέατρα και οι κινηματογράφοι) θα λειτουργήσουν με ένα παρόμοιο με σήμερα πλαίσιο. Θα είναι αμιγείς και θα απευθύνονται μόνο σε εμβολιασμένους ή σε όσους έχουν νοσήσει τους τελευταίους έξι μήνες από την πανδημία. Ένα ζήτημα που απασχολεί, πάντως, τους λοιμωξιολόγους είναι και η πληρότητα στους κλειστούς χώρους διασκέδασης, ιδιαίτερα από τη στιγμή που η μετάλλαξη “Δέλτα” του πανδημικού ιού αγγίζει και τους πολίτες που έχουν προχωρήσει στον εμβολιασμό τους.

Στο πλαίσιο αυτό, δεν αποκλείεται να υπάρξει εισήγηση των ειδικών προς την κυβέρνηση για ένα αυστηρότερο πρωτόκολλο χωρητικότητας, σε σχέση με αυτό που βρίσκεται σε ισχύ σήμερα. Από εκεί και πέρα, το υπουργείο Παιδείας έχει ορίσει τις…επιλογές τόσο για το εκπαιδευτικό προσωπικό, όσο και τους μαθητές. Οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να προσέρχονται στα σχολεία με πιστοποιητικό εμβολιασμού, βεβαίωση νόσησης τελευταίου εξαμήνου ή βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού τεστ, το οποίο θα πρέπει να πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα με ευθύνη του εργαζομένου. Οι ίδιες προϋποθέσεις θα ισχύσουν και για το εκπαιδευτικό προσωπικό και τους φοιτητές στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Από την άλλη, οι μαθητές θα προσέρχονται στις τάξεις με πιστοποιητικό εμβολιασμού (για  όσους είναι από δώδεκα ετών και άνω) ή βεβαίωση νόσησης τελευταίου εξαμήνου ή δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού τεστ, το οποίο θα πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσα στα μέτρα που εξετάζονται και θα τεθούν σε ισχύ τις επόμενες εβδομάδες , είναι η επαναφορά της χρήσης μάσκας στους εξωτερικούς χώρους. Όσον αφορά στα σούπερ μάρκετ και στα καταστήματα λιανικής εκτός πλάνου φαίνεται να είναι η απαγόρευση εισόδου στους ανεμβολίαστους, ενώ είναι πιθανό να υπάρχει ισχυρή σύσταση για τη χρήση διπλής μάσκας.

You May Also Like

Λαμία: κάθειρξη 8 ετών στο πατέρα που ασελγούσε στην ανάπηρη κόρη του

Η κοπέλα στο δικαστήριο είπε «δε θέλω να θυμάμαι, ντρέπομαι να πω,…

Πρόεδρος της ΚΕΔΕ προς Δημάρχους: «Μη χαθεί ούτε Ευρώ από τα 326 εκ. για τα ληξιπρόθεσμα»

Την άμεση κινητοποίηση των Δημάρχων όλης της Χώρας, ζητεί με επιστολή του…

Σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη  για την προστασία ευάλωτων κοινωνικών ομάδων από τον κορονοϊό

Σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη  για την προστασία ευάλωτων κοινωνικών ομάδων…

Πρόστιμα 2.000 ευρώ σε καταστήματα της Δυτικής Μακεδονίας για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών

Πρόστιμα 2.000 ευρώ σε καταστήματα της Δυτικής Μακεδονίας για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών

«Κλείδωσε» το άνοιγμα σχολείων για μία εβδομάδα αργότερα

«Κλείδωσε» το άνοιγμα σχολείων για μία εβδομάδα αργότερα

Δόμνα Μιχαηλίδου στο Dnews: Αλλαγές στους παιδικούς σταθμούς από την νέα σχολική χρονιά

Ενιαίο παιδαγωγικό πρόγραμμα με την εισαγωγή συγκεκριμένων εκπαιδευτικών εργαλείων – παιχνιδιών και βιβλίων –…

ΥΠΕΣ: Έκδοση προκήρυξης θέσεων προσωπικού των Δήμων για την παροχή υπηρεσιών «Βοήθεια στο Σπίτι»

ΥΠΕΣ: Έκδοση προκήρυξης θέσεων προσωπικού των Δήμων για την παροχή υπηρεσιών «Βοήθεια…

Αντώνης Συκάρης: Η τελευταία σφιχτή αγκαλιά με την εγγονή του πριν φύγει για το Νεπάλ

«Φτάνει πια… ο Θεός στα έδωσε όλα, γιατί ρισκάρεις την ζωή σου…