Σύμφωνα με τον ΟΗΕ είναι η πρώτη χώρα που αντιμετωπίζει οξύ κίνδυνο λιμού λόγω της κλιματικής αλλαγής και όχι πολέμου ή άλλων καταστροφικών γεγονότων.

Ύστερα από τέσσερα χρόνια χωρίς βροχή η Μαδαγασκάρη βρίσκεται στο χείλος του λιμού. Και σύμφωνα με τον ΟΗΕ είναι η πρώτη χώρα που αντιμετωπίζει οξύ κίνδυνο λιμού λόγω της κλιματικής αλλαγής και όχι πολέμου ή άλλων καταστροφικών γεγονότων.

Η ξηρασία- η χειρότερη που πλήττει τη χώρα εδώ και τέσσερις δεκαετίες- έχει εξαθλιώσει τις αγροτικές κοινότητες στον νότο της χώρας. «Έχουμε ξεκάθαρα συνθήκες λιμού σε αυτές τις πιεροχές και πρόκειται για λιμό που οφείλεται στο κλίμα και όχι σε συγκρούσεις» αναφέρει στο BBC η Σέλι Τακράλ, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων του ΟΗΕ.

Ο ΟΗΕ υπολογίζει ότι 30.000 άνθρωποι αυτή τη στιγμή βιώνουν τα υψηλότερα διεθνώς αναγνωρισμένα επίπεδα επισιτιστικής κρίσης. Η ανεπάρκεια τροφίμων είναι στο επίπεδο 5. Και υπάρχουν βάσιμες ανησυχίες ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί ραγδαία καθώς η Μαδαγασκάρη εισέρχεται στη λεγόμενη “lean season”, την περίοδο ανάμεσα στις δύο σοδειές, κατά την οποία δεν υπάρχει συγκομιδή.

«Αυτό που ζουν αυτοί οι άνθρωποι είναι άνευ προηγουμένοι. Και το χειρότερο είναι ότι δεν ευθύνονται οι ίδιοι για την κλιματική αλλαγή. Δεν καίνε ορυκτά καύσιμα. Αλλά υποφέρουν τις συνέπειές της» τονίζει η κ. Τακράλ.

Στο απομονωμένο χωριό Φαντιόβα οι οικογένειες έδειξαν πρόσφατα σε μία ομάδα του ΟΗΕ που τους επισκέπτεται τι τρώνε για να κρατηθούν στη ζωή.

«Καθαρίζω τα έντομα όσο καλύτερα μπορώ. Αλλά δεν έχων σχεδόν καθόλου νερό» λέει στο BBC η Ταμάρια, μητέρα τεσσάρων παιδιά. «Αυτά τρώνε τα παιδιά μου κάθε μέρα για 8 μήνες τώρα, γιατί δεν υπάρχει τίποτα αλλο να τα ταΐσω» προσθέτει.

«Σήμερα δεν έχουμε τίποτα άλλο να φάμε εκτός από φύλλα κάκτου» λέει η Μπόουλ, μητέρα τριών παιδών. Πρόσφατα έχασε τον σύζυγό της από λιμό. Το ίδιο συνέβη και σε μία γειτόνισσά της που έχει και εκείνη δύο στόματα να θρέψει.

Πηγή: moneyreview

 

 

You May Also Like

Ουκρανία: «Η Μόσχα δεν θα αναλάβει δράση εάν δεν προκληθεί» διαμηνύει ο Ρώσος πρέσβης στην ΕΕ

«Δεν θα εισβάλουμε στην Ουκρανία, εκτός και εάν προκληθούμε» διαμηνύει ο Ρώσος…

Φουντώνουν οι φήμες για τον Κιμ Γιονγκ Ουν: «Είναι σε κώμα, έχει αναλάβει η αδερφή του»

Φουντώνουν οι φήμες για τον Κιμ Γιονγκ Ουν: «Είναι σε κώμα, έχει…

Μακελειό στο Ιλινόις: Στη δημοσιότητα φωτογραφία του 21χρονου δράστη μεταμφιεσμένου σε γυναίκα

Προσπάθησε να κρύψει τα χαρακτηριστικά του

Ισραήλ: Οκτάχρονη παίζει σε πισίνα με τον κατοικίδιο πύθωνά της (βίντεο)

Ισραήλ: Οκτάχρονη παίζει σε πισίνα με τον κατοικίδιο πύθωνά της (βίντεο)

Τουρκία: «Οι εξελίξεις θα είναι απρόβλεπτες για όλους»

Table of Contents Hide Τουρκία: «Οι εξελίξεις θα είναι απρόβλεπτες για όλους»Υπάρχει…

Στη «χείρα βοηθείας» της Ε.Ε. ελπίζει ο μετέωρος Ζάεφ

Πιθανή χορήγηση ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, στη Σύνοδο του Δεκεμβρίου, θα του…

Συγκινητικός Banksy: Βρετανίδα νοσηλεύτρια σούπερ ήρωας ενός παιδιού

Συγκινητικός Banksy: Βρετανίδα νοσηλεύτρια σούπερ ήρωας ενός παιδιού

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο «δικτάτορας» Πούτιν «δεν έχει ιδέα τι έρχεται», λέει ο Μπάιντεν

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο «δικτάτορας» Πούτιν «δεν έχει ιδέα τι έρχεται», λέει…

Babylon: Η νέα ταινία με τον Brad Pitt και τη Margot Robbie φέρνει όργια με κοκαΐνη, περιττώματα ελεφάντων και το blackface στην κούρσα των Όσκαρ

Babylon: Η νέα ταινία με τον Brad Pitt και τη Margot Robbie…