Σφοδρές οι αντιδράσεις από υγειονομικούς στη λήξη της προθεσμίας της αναστολής εργασίας οι οποίοι απαντούν με κινητοποιήσεις. Εκτός ήδη 5.895 άτομα. Νέες κινητοποιήσεις από την ΠΟΕΔΗΝ.

Με ανακατανομή του προσωπικού εντός των νοσοκομείων όλης της επικράτειας, συγχωνεύσεις κλινικών και τμημάτων, αναπλήρωση όσων τεθούν σε αναστολή καθηκόντων με επικουρικό προσωπικό και συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα σκέπτεται να αντιμετωπίσει το Υπουργείο Υγείας την επικείμενη «μεγάλη έξοδο» των ανεμβολίαστων υγειονομικών από το ΕΣΥ προκειμένου να διασφαλίσει, όπως δηλώνει, την ορθή τους λειτουργία.

6.000 ανεμβολίαστοι εκτός της εργασίας τους

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, 6.000 ανεμβολίαστοι υγειονομικοί αναμένεται να απομακρυνθούν και να βρεθούν σε αναστολή άνευ αμοιβής μόνο στα νοσοκομεία όλης της επικράτειας.
Αναλυτικά:
«Ιπποκράτειο»: Περίπου 100 από τους συνολικά 1.800 εργαζόμενους στο εν λόγω νοσοκομείο είναι ανεμβολίαστοι.
Πάτρα: Θα έχει συνολικά 680 λιγότερους εν ενεργεία εργαζόμενους στην Υγεία, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να εντοπίζεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών που θα πρέπει να λειτουργήσει με 400 λιγότερους από τους συνολικά 2.200 εργαζόμενους.
«Άγιος Ανδρέας»: Υπολογίζονται σε περίπου 250 οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι.
Θεσσαλονίκη: Από τα νοσοκομεία Ιπποκράτειο και ΑΧΕΠΑ βγαίνουν σε αναστολή περίπου 250 υγειονομικοί.
Βόλος: Εκτός του νοσοκομείου βρίσκονται 58 άτομα από τους 990 εργαζόμενους.
Λαϊκό νοσοκομείο: Μέχρι τις 4 το πρωί από τους 1.450 εργαζομένους ανεμβολίαστοι ήταν οι 110.
Νοσοκομείο Μυτιλήνης: 25 εργαζόμενοι, από τους οποίους επτά είναι γιατροί, δεν έχουν εμβολιαστεί.
Κέρκυρα: Το σύνολο των ανεμβολίαστων εργαζομένων που βγήκαν σε αναστολή είναι 64 άτομα και πρόκειται για νοσηλευτές, ιατρούς, βοηθητικό προσωπικό, διοικητικό προσωπικό, τεχνικούς, καθαρίστριες κ.λπ.
Νοσοκομείο Χαλκίδας: Περίπου 40 άτομα από το υγειονομικό προσωπικό του νοσοκομείου πήραν στα χέρια τους τη διοικητική πράξη αναστολής.
Νίκη Μπέκα - Sputnik Ελλάδα, 1920, 01.09.2021

Τα πρώτα φύλλα αναστολής καθηκόντων

Σε τεντωμένο σχοινί εργαζόμενοι και γιατροί σε όλα τα νοσοκομεία της επικράτειας, καθώς από 1/9 τέθηκε σε πλήρη εφαρμογή το μέτρο της κυβέρνησης που προβλέπει αναστολή εργασίας για το υγειονομικό προσωπικό που αρνείται να εμβολιαστεί. Όπως αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ, ήδη επιδόθηκαν σε εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία τα πρώτα φύλλα αναστολής καθηκόντων και άλλα είναι προς επίδοση.

«Κίνηση πολιτικού αυταρχισμού»

Ο κ. Ξανθός αναφέρει σχετικά: «Η κυβέρνηση, παρά τις προειδοποιήσεις για το τεράστιο λειτουργικό πρόβλημα που θα δημιουργηθεί σε όλες τις δημόσιες δομές, προχωρεί σε μια κίνηση πολιτικού αυταρχισμού, κοινωνικής αναλγησίας και υπονόμευσης της ανθεκτικότητας του ΕΣΥ», Στη συνέχεια δηλώνει: «Το κίνητρο της κυβέρνησης δεν είναι η προστασία της Δημόσιας Υγείας αλλά η αναζήτηση «εξιλαστήριων θυμάτων» για την αδυναμία ελέγχου της πανδημίας και την αποτυχία της «Επιχείρησης Ελευθερία» ενώ προσθέτει πως όλοι μπορούν να αντιληφθούν ότι η εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα δεν θα κριθεί από το ποσοστό ανεμβολίαστου προσωπικού που υπηρετεί στο ΕΣΥ και ότι το όποιο όφελος είναι δυσανάλογα μικρό σε σχέση με την τεράστια ζημιά στην καθημερινότητα των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας.

«Θα διαχειριστούμε όλα τα θέματα και δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα λειτουργίας»

Ο Θάνος Πλεύρης (νέος υπουργός υγείας) δήλωσε πως ο νόμος θα εφαρμοστεί παρά τις αντιδράσεις των υγειονομικών. Συγκεκριμένα δήλωσε: «Παρακολουθούμε όλη την κατάσταση και τη διαχειριζόμαστε. Καταλαβαίνετε ότι κατά βάση και εμείς αυτή τη στιγμή ενημερωνόμαστε. Θα διαχειριστούμε όλα τα θέματα και δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα λειτουργίας. Ο νόμος εφαρμόζεται και θα εφαρμοστεί. Όταν ενημερωθούμε, θα είμαστε έτοιμοι να πούμε παραπάνω πράγματα».
Ασθενοφόρο ΕΚΑΒ - Sputnik Ελλάδα, 1920, 01.09.2021

Η Ματίνα Παγώνη με στοιχεία που έχει η ΠΟΕΔΗΝ ανέφερε ότι το ποσοστό των γιατρών που είναι εμβολιασμένοι πανελλαδικά αγγίζει το 95% και των νοσηλευτών και των υπόλοιπων εργαζομένων περίπου το 90%.

Καθησυχαστικός ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ερωτώμενος στη Θεσσαλονίκη για το εάν ανησυχεί από την κατάσταση στα νοσοκομεία, απάντησε πως «όλα είναι υπό έλεγχο».

Ο κυβερνητικός σχεδιασμός

Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, προβλέπεται να γίνουν εσωτερικές μετακινήσεις μεταξύ τμημάτων νοσοκομείων και κλινικών. Μετακινήσεις, ακόμη, θα γίνουν και μεταξύ νοσηλευτικών ιδρυμάτων που βρίσκονται στην ίδια περιοχή.
Επιπλέον, θα γίνουν προσλήψεις επικουρικού προσωπικού με τρίμηνες συμβάσεις εργασίας και η πλατφόρμα για τις αιτήσεις των ενδιαφερομένων αναμένεται να ανοίξει από σήμερα 2/9, ενώ τις προσλήψεις θα αναλάβουν οι υγειονομικές περιφέρειες, με τη διαδικασία να ολοκληρώνεται εντός 15ημέρου.
Στην περίπτωση των εργαστηρίων, αναμένεται να υπάρξει αρωγή από εργαστήρια ιατρικών σχολών Πανεπιστημίων, ενώ εάν πρόκειται για ακτινολογικά ή μικροβιολογικά εργαστήρια, θα καλυφθούν τα κενά από ιδιώτες γιατρούς. Επίσης, υπάρχει σχεδιασμός για την ορθή λειτουργία των ογκολογικών μονάδων και αιμοκάθαρσης.
ΜΕΘ στον Ευαγγελισμό - Sputnik Ελλάδα, 1920, 01.09.2021

Το Συμβούλιο της Επικρατείας δεν έκανε δεκτή την αίτηση της ΠΟΕΔΗΝ

Το Συμβούλιο της Επικρατείας δεν έκανε δεκτή την αίτηση της ΠΟΕΔΗΝ για αναστολή της απόφασης που προβλέπει υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζομένων στον χώρο της υγείας. Το ζήτημα της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού αναμένεται να κριθεί οριστικά από το ΣτΕ μετά τις 8 Οκτωβρίου, οπότε και έχει προσδιοριστεί να συζητηθεί η αίτηση ακύρωσης για το θέμα αυτό που έχει καταθέσει η ΠΟΕΔΗΝ, όπως επίσης και υπηρετούντες στην ΕΜΑΚ.

Οι κινητοποιήσεις

Η ΠΟΕΔΗΝ συνεχίζει σήμερα 2/9 τις κινητοποιήσεις κατά της αναστολής εργασίας των υγειονομικών που δεν έχουν εμβολιαστεί. Η ΠΟΕΔΗΝ κάνει έκκληση να μη χάσει κανείς εργαζόμενος τη δουλειά του και προκήρυξε για σήμερα στάση εργασίας μεταξύ 10.00 – 15.00 και συγκεντρώσεις στις 11.00 π.μ., για την Αττική στο Υπουργείο Υγείας, για τη Θεσσαλονίκη στο Υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης και για την περιφέρεια στις κατά τόπους ΥΠΕ και στις πύλες των νοσοκομείων.
Επίσης η ΠΟΕΔΗΝ, ζητά από τους επαγγελματίες υγείας να σπεύσουν να εμβολιαστούν ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως δεν πρόκειται να επιτρέψει συνάδελφοι να χάσουν τη δουλειά τους, τονίζοντας πως από 1η Σεπτέμβρη το ΕΣΥ θα βρίσκεται σε τραγικό αδιέξοδο.