Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε 11 χιλιόμετρα από την πόλη Ακαπούλκο, στην πολιτεία Γκερέρο, 400 χιλιόμετρα νότια της πόλης του Μεξικού

Τρόμο προκάλεσε στο Μεξικό η ισχυρή σεισμική δόνηση των 7,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε τα ξημερώματα στην πολιτεία Γκερέρο. Μέχρι στιγμής έχει αναφερθεί ένας θάνατος από την πτώση αντικειμένου και ζημιές σε κτίρια, αυτοκίνητα και το οδικό δίκτυο σύμφωνα με τον κυβερνήτη της πολιτείας Έκτορ Αστουδίγιο.

Το μεξικανικό σεισμολογικό κέντρο είχε αρχικά εκτιμήσει το σεισμό σε 6,9 Ρίχτερ όμως το  αμερικανικό σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για τσουνάμι, που νωρίτερα είχε προειδοποιήσει πως υπήρχε κίνδυνος να καταγραφούν σεισμικά θαλάσσια κύματα στον Ειρηνικό μετά τη δόνηση, διευκρίνισε μερικά λεπτά αργότερα πως τελικά δεν αναμένει τσουνάμι.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε 11 χιλιόμετρα από την πόλη Ακαπούλκο, στην πολιτεία Γκερέρο, 400 χιλιόμετρα νότια της πόλης του Μεξικού, διευκρίνισε το μεξικανικό κέντρο σεισμολογίας.

Στη συνοικία Ρόμα Σουρ της πρωτεύουσας, η ηλεκτροδότηση διακόπηκε και τρομοκρατημένοι κάτοικοι βγήκαν έξω, αρκετοί φορώντας μόνο εσώρουχα ή πιτζάμες υπό βροχή, διαπίστωσε δημοσιογράφος του πρακτορείου Reuters. Κάποιοι κράταγαν στα χέρια τα παιδιά τους ή τα κατοικίδιά τους.

«Ήταν φρικτό. Στ’ αλήθεια θυμάμαι τον σεισμό του 1985 κάθε φορά που γίνεται κάτι σαν αυτό», είπε η Γιασμίν Ρισκ, κάτοικος της συνοικίας, ηλικίας 70 ετών.

Σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου στο Ακαπούλκο, έγιναν αισθητές αρκετές μετασεισμικές δονήσεις. Η Πολιτική Προστασία στην Γκερέρο ανέφερε πως  αναφέρθηκαν πτώσεις βράχων και κατολισθήσεις σε τμήματα του οδικού δικτύου.

Η δήμαρχος της μεξικανικής πρωτεύουσας, η Κλαούντια Σέινμπαουμ, ανέφερε μέσω Twitter πως σημειώθηκαν διακοπές της ηλεκτροδότησης. Πάντως το δίκτυο των μέσων μαζικής μεταφοράς συνεχίζει ομαλά τη λειτουργία του.

Η χώρα έχει ιστορικό φονικών σεισμών

Ο σεισμός, που κράτησε λιγότερο από ένα λεπτό, έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην πόλη του Μεξικού, όμως η χώρα έχει μεγάλο ισορικό φονικών σεισμών γεγονός που ξυπνησε μνήμες στους κατοίκους.

Ο πιο πρόσφατος μεγάλος σεισμός στο Μεξικό (επίσης 7,1 βαθμών) είχε πλήξει τη χώρα τη 19η Σεπτεμβρίου 2017 και σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό, είχε στοιχίσει τη ζωή σε 369 ανθρώπους.

Το 1985, σεισμός 8,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ είχε στοιχίσει τη ζωή σε 10.000 ανθρώπους στο Μεξικό.

Το αμερικανικό ινστιτούτο γεωλογικών μελετών (USGS) εκτίμησε από την πλευρά του ότι ο σεισμός είχε μέγεθος 7,0 βαθμών –αρχικά έκανε λόγο για δόνηση 7,4 βαθμών– και προσδιόρισε πως το επίκεντρό του βρισκόταν 37 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του δήμου Σαν Μάρκος, στην πολιτεία Γκερέρο. Σημείωσε πως ήταν επιφανειακός, είχε εστιακό βάθος 12,5 χλμ., όπως υπολόγισε.

ΠΗΓΗ:https://www.imerisia.gr/

You May Also Like

Mark Zuckerberg: Η παρουσίαση για το facebook αλλιώς – Εικονική πραγματικότητα και metaverse

Mark Zuckerberg: Η παρουσίαση για το facebook αλλιώς – Εικονική πραγματικότητα και…

Τουρκία: Κίνδυνος νέου προσφυγικού από τη στροφή Ερντογάν

Τουρκία: Κίνδυνος νέου προσφυγικού από τη στροφή Ερντογάν

Η παραίτηση Τζόνσον έγινε… διαφήμιση: «Αφού πρέπει να φύγεις, φύγε με στιλ»

«Εάν αφήνετε πίσω σας το χάος, τότε κάντε το με στιλ», αναφέρεται…

Σακάρι Ρίτσαρντσον: Η σπρίντερ με τα κόκκινα μαλλιά πιο γρήγορη Αμερικανίδα στα 21 της

Σάκαρι Ρίτσαρντσον: Η νεαρή αθλήτρια, αποτελεί ένα από τα μεγάλα φαβορί για…

Κολυμβητής ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο με καρχαρία 6 μέτρων (vid)

Κολυμβητής ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο με καρχαρία 6 μέτρων (vid)

Προκλητικός ο Τατάρ: «Αν δεν ήταν ο Αττίλας η Κύπρος θα ήταν ελληνικό νησί»

Η «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου», είπε ο Τατάρ «είναι σημαντική στην…

Ασιάτης ξαπλώνει στον δρόμο με μια μπουνιά, ρατσιστή που του επιτέθηκε στη Νέα Υόρκη (pics & vid)

Ο ρατσιστής έβγαλε και τις… σαγιονάρες του για να είναι πιο άνετος,…

Απίστευτο βίντεο: Φάλαινα «κατάπιε» δύο γυναίκες που έκαναν καγιάκ

Απίστευτο βίντεο: Φάλαινα «κατάπιε» δύο γυναίκες που έκαναν καγιάκ

Κορονοϊός, ανατριχιαστική αποκάλυψη: Στη Γερμανία δίνουν οδηγίες για τη επιλογή ασθενών στις ΜΕΘ

Κορονοϊός, ανατριχιαστική αποκάλυψη: Στη Γερμανία δίνουν οδηγίες για τη επιλογή ασθενών στις…