34,35,195,214.721954

Επίσκεψη του Αντιπεριφερειάρχη Κοζάνης στην Εράτυρα

Την Εράτυρα επισκέφτηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης Γρηγόρης Τσιούμαρης το Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου.

Συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο Γιώργο Βάρκα ο κ. Τσιούμαρης είχε την ευκαιρία να περπατήσει στα γραφικά δρομάκια της πάλαι ποτέ ξακουστής κωμόπολης και να θαυμάσει από κοντά τα περίφημα αρχοντικά που έκτισαν με τον δικό τους μοναδικό τρόπο οι τοπικοί  μάστορες.

 

Ακολούθως επισκέφτηκαν τον δεσπόζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου με το εμβληματικό καμπαναριό (σημείο αναφοράς της Εράτυρας), το περίτεχνο τέμπλο (σπάνιο έργο τέχνης στην Ορθόδοξη Επικράτεια) αλλά και τις εξαιρετικές αγιογραφίες από μαθητές της Σχολής Αγιογραφίας της Εράτυρας (τέλη 18ου αιώνα) που άφησαν εποχή με τα έργα τους στον ευρύτερο Μακεδονικό χώρο. Δυστυχώς όμως η κεραμοσκεπή του Ναού εξάντλησε κατά πολύ τις αντοχές της στα έντονα έως ακραία καιρικά φαινόμενα με αποτέλεσμα να «μπάζουν» νερά και υγρασία ενέχοντας τον κίνδυνο να καταστραφούν τέμπλο και αγιογραφίες και να χαθεί παντοτινά ο πολύτιμος αυτός θησαυρός της περιοχής μας.

Ο κ. Τσιούμαρης κατόπιν αιτήματος του Αρχιμανδρίτου  Νικολάου Αλεξίου αλλά και του Προέδρου επιθεώρησε εξονυχιστικά την υφιστάμενη κατάσταση και υποσχέθηκε ταχύτατη παρέμβαση της Περιφέρειας προς αποσόβηση του κινδύνου.

Στην δροσερή κεντρική πλατεία που αποτελεί και σημείο έλξης των επισκεπτών ο κ. Τσιούμαρης στο φιλόξενο καφέ ενημέρωσε τον Πρόεδρο για τις τελευταίες εξελίξεις των έργων της περιοχής εστιάζοντας κυρίως:

  • στην αποκατάσταση της Εκκλησίας της Παναγιάς
  • στο αρδευτικό ζήτημα της ευρύτερης περιοχής
  • στις ευεργετούμενες επιχειρήσεις πρωτογενούς τομέα μέσω του προγράμματος «Οδικές προσβάσεις σε επιχειρήσεις πρωτογενούς τομέα, Γ΄φάση»
  • στην εργολαβία του καθαρισμού του ρέματος της Εράτυρας ανάντι και κατάντι του πλακοσκεπούς αγωγού μήκους 1300μ με κατασκευή κιβωτοειδούς οχετού
  • στην επικείμενη προκαταρκτική διερεύνηση των μικροφραγμάτων, ταμιευτήρων νερού και των ομβροδεξαμενών που τόσο επίμονα αναζητεί ο Πρόεδρος
  • στο οδικό δίκτυο που συμπεριλαμβάνεται σε εργολαβίες αλλά και μελέτες που τρέχουν για την Εράτυρα και την ευρύτερη περιοχή

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο προβληματικό αρδευτικό δίκτυο για το οποίο αναμένεται τις επόμενες μέρες  ανακοίνωση για μελέτη από το ΕΚΕΤΑ με στόχο την αποκατάσταση και βελτίωσή του.

Τέλος ο Πρόεδρος με μια ευγενική και φιλική προς τον Αντιπεριφερειάρχη χειρονομία προμηθεύτηκε από τον διερχόμενο γνωστό κτηνοτρόφο Νίκο Τσιάρα από τα Νάματα και του προσέφερε ένα εξαιρετικής παραγωγής μανούρι ως αντιπροσωπευτικό δείγμα των άφθονων και γευστικών προϊόντων τυροκομίας της περιοχής.

You May Also Like

Γιώργος Κασαπίδης για το Agrofest: «Καλύπτεται ένα κενό για την ουσιαστική και σταθερή ανάδειξη της αγροτικής ταυτότητας της περιοχής»

Ο Τομεάρχης Αγροτικού της ΝΔ, δίνει το «παρών» στο 1ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών…

Δήμος Γρεβενών: Οι δημότες οφείλουν να μαζεύουν τις ακαθαρσίες των κατοικίδιων τους από τους δημόσιους χώρους

    Δήμος Γρεβενών: Οι δημότες οφείλουν να μαζεύουν τις ακαθαρσίες των…

Χάθηκε 4χρονο αγόρι στην Κοζάνη – Βρέθηκε χάρη στην άμεση επέμβαση της Αστυνομίας

Αργυρώ Ζιάμπα για το KOZANILIFE.GR Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια ενός 4χρονου…

Συνελήφθησαν πέντε άτομα σε Καστοριά, Κοζάνη και Φλώρινα  για ζωοκλοπή και παραβάσεις της νομοθεσίας περί αλλοδαπών

Συνελήφθησαν πέντε άτομα σε Καστοριά, Κοζάνη και Φλώρινα  για ζωοκλοπή και παραβάσεις…

Φίλιππος: Τα εκχιονιστικά του Δήμου Γρεβενών “σαρώνουν” το οδικό δίκτυο -Πυρετώδεις εργασίες αποχιονισμού σε όλο το εύρος του μεγαλύτερου σε έκταση Δήμου της χώρας (Βίντεο+Φωτογραφίες)

Φίλιππος: Τα εκχιονιστικά του Δήμου Γρεβενών “σαρώνουν” το οδικό δίκτυο -Πυρετώδεις εργασίες αποχιονισμού…

Συνελήφθη 47χρονος ημεδαπός για παράνομη απασχόληση αλλοδαπού σε περιοχή των Γρεβενών

Συνελήφθη 47χρονος ημεδαπός για παράνομη απασχόληση αλλοδαπού σε περιοχή των Γρεβενών

Συνελήφθησαν -3- ημεδαποί, σε περιοχές της Κοζάνης και της Πτολεμαΐδας, για κατοχή ναρκωτικών ουσιών

Στο πλαίσιο συνεχιζόμενων δράσεων για την καταπολέμηση της διάδοσης των ναρκωτικών ουσιών…