Η ανακοίνωση για την απόκτηση επιπλέον έξι γαλλικών μαχητικών τύπου Ραφάλ από τον ίδιο τον πρωθυπουργό ουσιαστικά επιβεβαίωσε μια ήδη ειλημμένη απόφαση. Πρακτικά, τα έξι νέα Ραφάλ θα οδηγήσουν στη συγκρότηση μιας ενισχυμένης πολεμικής μοίρας 24 αεροσκαφών, τα οποία θα φέρουν και τον πλήρη οπλισμό (Meteor, Scalp, MICA κ.λπ). Τα επόμενα έξι «Ραφάλ» θα είναι, επίσης, καινούργια και όχι μεταχειρισμένα, κάτι που θα προσαρμόσει το συνολικό κόστος αναλόγως. Το χρονοδιάγραμμα για την τελική προώθηση της νέας αυτής προμήθειας δεν είναι ακόμα ορατό. Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρα από την εύλογη συζήτηση που προκάλεσε στην Ελλάδα, η είδηση για τα πρόσθετα έξι Ραφάλ που θα ενταχθούν στο οπλοστάσιο της Πολεμικής Αεροπορίας (Π.Α.) απασχόλησε και τα ΜΜΕ της Τουρκίας. Στο κρατικό πρακτορείο «Αναντολού» η είδηση αναπαρήχθη δίχως σχολιασμό, όπως και στο Τ24. Αντιθέτως, στη «Γενί Σαφάκ» η είδηση μεταφέρθηκε υπό τον τίτλο «Ο φόβος για την Τουρκία αύξησε τον αριθμό των μαχητικών Ραφάλ σε 24».

Η ανακοίνωση της προσθήκης έξι Ραφάλ στο οπλοστάσιο της Π.Α. αναθέρμανε, επίσης, τη συζήτηση για τα υπόλοιπα εξοπλιστικά των Ενόπλων Δυνάμεων (Ε.Δ.). Πέρα από τις 44 τορπίλες για τα υποβρύχια 214, τα ισραηλινά πυρομαχικά και την αναβάθμιση των F-16 Block 50, που τις επόμενες ημέρες, μάλιστα, θα παρουσιαστούν από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, παραμένει η πολυετής εκκρεμότητα του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.) για τέσσερις νέες φρεγάτες.

Τα τελευταία 24ωρα, με αφορμή μια εσωτερική συζήτηση στις ΗΠΑ για το ενδεχόμενο αποδέσμευσης πλοίων όπως τα καταδρομικά «Ticonderoga» ή τις πρώτες φρεγάτες LCS του αμερικανικού ναυτικού προς συμμάχους ανά τον κόσμο, και με δεδομένο ότι ήδη η Αθήνα αναμένει την τελική πρόταση για τη νέα φρεγάτα του Π.Ν., τα σενάρια για τη νέα φρεγάτα αναθερμάνθηκαν.

Υπενθυμίζεται ότι Αθήνα και Ουάσιγκτον συζητούν, μεταξύ άλλων, για την ανανέωση της MDCA (Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας) ανάμεσα στις δύο χώρες, με την πενταετή διάρκεια να θεωρείται δεδομένη και να βρίσκεται σε εξέλιξη μια προσπάθεια για αμερικανική παρουσία σε περισσότερες από τις ήδη χρησιμοποιούμενες διαδικασίες. Αν και το πρόγραμμα των φρεγατών δεν συνδέεται με τη στρατηγική συζήτηση μεταξύ Αθήνας και Ουάσιγκτον, είναι σαφές ότι επηρεάζεται. Παράλληλα, οι Γάλλοι, οι Ολλανδοί, οι Βρετανοί, οι Ιταλοί και οι Γερμανοί παραμένουν στο παιχνίδι, με όλες τις πιθανότητες να είναι ανοιχτές. Σε επόμενη φάση θα αποφασιστεί, πάντως, η περαιτέρω μείωση του αριθμού των υποψήφιων χωρών για τη νέα φρεγάτα, ενώ υπολογίζεται ότι οι τελικές αποφάσεις –εκτός απροόπτου πάσης φύσεως– θα έχουν ληφθεί έως τις αρχές Νοεμβρίου.

You May Also Like

Ματίνα Νικολάου για Λιγνάδη: «Έχω έναν γιο 13 χρονών, ο θυμός μου είναι πάρα πολύ μεγάλος»

Ματίνα Νικολάου για Λιγνάδη: «Έχω έναν γιο 13 χρονών, ο θυμός μου…

Ημαθία: Τι δείχνουν τα ευρήματα της νεκροτομής στο βρέφος που φέρεται να σκότωσε η 37χρονη

Σοκαριστικά είναι τα στοιχεία από τη νεκροψία στο βρέφος

Αυξήθηκαν τον Ιανουάριο οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στον ΟΑΕΔ

Αυξήθηκαν τον Ιανουάριο οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στον ΟΑΕΔ

Τα πάνω κάτω στην Γερμανία – Κλείνουν οι πισίνες, χαμηλώνουν τα φώτα, πέφτουν οι θερμοστάτες

Τα πάνω κάτω στην Γερμανία – Κλείνουν οι πισίνες, χαμηλώνουν τα φώτα,…

«Εμείς, Οι Λαοί Του Αμαζονίου, Είμαστε Γεμάτοι Φόβο. Σύντομα, Θα Είστε Κι Εσείς»

Table of Contents Hide “Καταστρέφετε τα εδάφη μας, δηλητηριάζετε τον πλανήτη και…

Παπανδρέου: «Έδωσα μάχη όταν η Μέρκελ ήθελε να τιμωρήσει την Ελλάδα»

Ο πρώην πρωθυπουργός ήταν καλεσμένος στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και…

Ο.Λ.Μ.Ε.: Παραίτηση όλων των φερόμενων ως εκλεγμένων από τις ηλεκτρονικές εκλογές – παρωδία των Υπηρεσιακών Συμβουλίων

Ο.Λ.Μ.Ε.: Παραίτηση όλων των φερόμενων ως εκλεγμένων από τις ηλεκτρονικές εκλογές –…

Γυναικοκτονία στη Ρόδο: “Την ζήλευε αφόρητα, είχε λιώσει το παιδί μου” – Συγκλονίζουν οι γονείς της άτυχης Δώρας

Γυναικοκτονία στη Ρόδο: “Την ζήλευε αφόρητα, είχε λιώσει το παιδί μου” –…

Καμμένος κατά Ιερώνυμου γιατί έλαβε ειδική θεραπεία… από την Αμερική

Καμμένος κατά Ιερώνυμου γιατί έλαβε ειδική θεραπεία… από την Αμερική