Met Gala 2021: Μετράμε αντίστροφα και δοξάζουμε τις πιο iconic εμφανίσεις στην ιστορία του θεσμού

Τo κίτρινο Guo Pei φόρεμα της Rihanna. Το Philip Treacy headpiece της Sarah Jessica Parker. Τo Marie Antoinette εμπνευσμένο σύνολο της Amber Valetta. Όλες, εμβληματικές εμφανίσεις που έχουν περάσει από τον σημαντικότερο θεσμό της μόδας. Από τη μεγαλύτερη fashion βραδιά. Από τα Όσκαρ της Μόδας. Αναφερόμαστε στο Met Gala, την ετήσια φιλανθρωπική εκδήλωση που σκοπό έχει να ενισχύσει οικονομικά το τμήμα ”Costume Institute” του θρυλικού Metropolitan Museum of Art, στη Νέα Υόρκη.

 

Για πρώτη φορά, μετά από 72 χρόνια από το έτος ίδρυσής του (1948), το Met Gala, το 2020, ματαιώθηκε. Το event αναβλήθηκε λόγω του COVID-19, αλλά τώρα, έναν χρόνο (και κάτι) μετά, το Met Gala 2021, επιστρέφει τη νύχτα της 13ης του Σεπτέμβρη. Και επιστρέφει με ένα δυναμικό theme το οποίο θα χωριστεί σε δυο μέρη.

Το Met Gala 2021 επιστρέφει: Το theme της μεγαλύτερης βραδιάς της μόδας

Μετά από μια χρονιά «εκτός», κάτι που συνέβη για πρώτη φορά από το πρώτο Met Gala, το 1948, η μεγάλη βραδιά της μόδας, τα «Όσκαρ της μόδας», όπως συχνά αποκαλείται, το event επιστρέφει. Αν και η παράδοση θέλει τον θεσμό να πραγματοποιείται κάθε φορά, την πρώτη Δευτέρα του Μαΐου, λόγω της πανδημίας, αναβλήθηκε για ακόμη μια φορά. Οι υπεύθυνοι του θεσμού, λοιπόν, αποφάσισαν να κάνουν μερικές αλλαγές. Αρχικά, άλλαξαν το αρχικό theme του θεσμού (το θέμα του Met Gala του 2020 ήταν ο χρόνος και η μόδα, με τον τίτλο “About Time”), και έπειτα «έσπασαν» το φετινό και ανανεωμένο concept, σε δυο μέρη. Το θέμα, λοιπόν, του Met Gala 2021, είναι μια ωδή στην αμερικανική μόδα. Ο τίτλος του Met Gala 2021, “In America: A Lexicon of Fashion”, είναι αφιερωμένο στην ιστορία της αμερικανικής μόδας και την ως τώρα πορεία της. Το πρώτο μέρος του Met Gala 2021, θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου, ενώ το δεύτερο μέρος, θα πραγματοποιηθεί την πρώτη Δευτέρα του Μαΐου του 2022.

Η Gen Z αναλαμβάνει και οι αλλαγές που θα δούμε στο σημερινό event

Φυσικά, και τα δεδομένα αλλάζουν, μιας και αυτό είναι το πρώτο Met Gala που πραγματοποιείται ενώ βρισκόμαστε ακόμα υπό «καθεστώς» πανδημίας. Η λίστα των καλεσμένων είναι μειωμένη κατά πολύ, ενώ οι οικοδεσπότες του event, σημάνουν τη νέα γενιά του Met Gala. Η Generation Z αναλαμβάνει, λοιπόν, μιας και οι hosts του Met Gala 2021 θα είναι η 23χρονη Amanda Gorman (η ποιήτρια και ακτιβίστρια που μίλησε στην ορκωμοσία του Joe Biden), ο 25χρονος ηθοποιός Timothée Chalamet, η 23χρονη πρωταθλήτρια του τένις, Naomi Osaka και η 19χρονη καλλιτέχνιδα Billie Eilish. Τιμώμενοι hosts παραμένουν η Anna Wintour φυσικά, η head του Instagram Adama Mossari και ο σχεδιαστής, Tom Ford, ο οποίος, απ’ ό,τι αναμένεται, θα ντύσει πολλές από τις προσωπικότητες που θα παρευρεθούν στο Met Gala 2021.

Ο αντίκτυπος του Met Gala

Ο αντίκτυπος είναι σημαντικός. Και αυτό γιατί το Met Gala διοργανώνεται με σκοπό την ενίσχυση του τμήματος του ”Costume Institute” του μουσείου. Πέρσι, ο θεσμός έσπασε κάθε ρεκόρ, συγκεντρώνοντας το αξιοσημείωτο ποσό των 15 εκατομμυρίων δολαρίων. Φέτος, το ποσό του «χρυσού» (κυριολεκτικά) εισιτηρίου του Met Gala 2021, λέγεται ότι φτάνει τα 35,000 δολάρια.

Το γεγονός, λοιπόν, ότι ο θεσμός ακυρώθηκε πέρσι, επηρέασε την οικονομική του ενίσχυση του τμήματος της μόδας του μουσείου. Αλλά, αυτό επηρεάζει και την ίδια την βιομηχανία της μόδας. Κάθε χρόνο, στο κόκκινο χαλί του Met περπατούν τα μεγαλύτερα ονόματα της showbiz, από τον χώρο της μόδας, της μουσικής, του κινηματογράφου και των τεχνών γενικότερα. Το gala είναι μια καλή ευκαιρία και προβολή για τους σχεδιαστές των οποίων οι δημιουργίες φοριούνται από τις λαμπερές σταρ. Το κίτρινο Guo Pei φόρεμα της Rihanna το 2015, έκανε τους πάντες να μάθουν το όνομα της, άγνωστης ως τότε, σχεδιάστριας. Επίσης, το Met Gala είναι μια καλή ευκαιρία να δούμε την πλευρά αυτή της μόδας που χαρακτηρίζεται από το artistic στοιχείο της. Ανάλογα με τη θεματική που ορίζουν οι διοργανωτές κάθε χρονιά, οι καλεσμένοι έχουν την ευκαιρία να αντιμετωπίσουν τη μόδα με πιο arty χαρακτήρα. Να ξεφύγουν, στις περισσότερες περιπτώσεις, από τους περιορισμούς του «πρέπει να δείχνω όμορφος/η ή σέξι» και να παρουσιάσουν την δική τους εκδοχή του θέματος, μέσα από ένα ευφάνταστο outfit.

Οι πιο iconic εμφανίσεις στο Met Gala

Με αφορμή, λοιπόν, το Met Gala 2021 που θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου, έκανα μια αναδρομή στις εμβληματικές εμφανίσεις του θεσμού. Είναι οι εμφανίσεις/ορόσημο στην ιστορία του event, looks που δεν αποσκόπησαν μόνο στον παράγοντα «ωραίο ρούχο», αλλά που ήταν πολιτικού περιεχομένου, που είχαν πολιτιστικά μηνύματα και ένα σωρό αναφορές που μας κάνουν να καταλαβαίνουμε γιατί αυτή η βραδιά είναι πολλά περισσότερα από ένα λαμπερό event.

Εμπνευσμένα από κοινωνικοπολιτικές καταστάσεις ή από συμβάντα που λαμβάνουν χώρο στην βιομηχανία της μόδας (π.χ. το 2011, το θέμα του Met Gala ήταν το έργο του Alexander McQueen στον χώρο της μόδας, το οποίο όρισαν με αφορμή τον τραγικό θάνατο του σχεδιαστή την προηγούμενη χρονιά). Το τελευταίο θέμα: “Camp: Notes of Fashion”. Αν και πολλές γυναίκες δεν εκπροσώπησαν το camp* με τον σωστότερο τρόπο, υπήρχαν περσόνες από τη Lady Gaga μέχρι και την drag queen Violet Chachki που πρόσφεραν looks εκπροσωπώντας το άψογα.

Παρακάτω, λοιπόν, οι πιο iconic εμφανίσεις που έχουμε δει στο κόκκινο χαλί του Met Gala ως τώρα.

*campy style (=το εξεζητημένο, εκκεντρικό, μαξιμαλιστικό στιλ, αυτό που είναι σχεδόν κιτς)

Naomi Campbell, 1995

ΑποθήκευσηMet Gala 1995 Naomi Campbell * Gianni VersaceKate ?LOVE

 

Με ένα εντυπωσιακό φόρεμα Versace, και αγκαζέ με τον δημιουργό του, η Naomi Campbell έθεσε τον τόνο του θεσμού. Μετά από ένα εκπληκτικό look σαν αυτό, οι επόμενες γενιές θα έπρεπε να φτάσουν στο ίδιο επίπεδο στιλ με του μοντέλου (σ.σ: τα κατάφεραν).

Amber Valetta, 2004

ΑποθήκευσηAmber Valletta MET in Jean Paul Gaultier (2004, Dangerous Liaisons Theme)Δημοσιεύτηκε απόTommy Makeup

 

Από την περούκα, το μακιγιάζ, τον Maggie Norris κορσέ και την ασύμμετρη John Galliano φούστα, το μοντέλο Amber Valetta άφησε ιστορία στο κόκκινο χαλί προσφέροντας ένα avant-garde look. Το Marie Antoinette-ικό σύνολο ήταν το έναυσμα για να αρχίσουν οι γυναίκες να αντιμετωπίζουν τις εμφανίσεις του στο gala, διαφορετικά.

Sarah Jessica Parker, 2006

AP Photo/Stuart Ramson

Με συνοδό τον αγαπημένο της φίλο και σχεδιαστή μόδας, Αlexander McQueen και με matching ταρτάν η ηθοποιός εντυπωσίασε. Η Sarah Jessica Parker υποστήριξε άψογα το φόρεμα που της σχεδίασε ο Βρετανός σχεδιαστής. Κομμένο και ραμμένο στο στιλ της.

Kate Moss, 2009

AP Photo/Evan Agostini,File

Σαν μια θεότητα βγαλμένη από αρχαίο, ελληνικό μύθο ήταν η Kate Moss στο Met Gala το 2009. Το φόρεμα; Marc Jacobs. Το one shoulder με ενσωματωμένη κάπα, ασημί φόρεμα της ταίριαζε φανταστικά. Το τουρμπάνι δε, ήταν το κερασάκι στην τούρτα. Ό,τι και να πούμε είναι λίγο.

Sarah Jessica Parker, 2013

Evan Agostini/Invision/AP

Δεν γινόταν να λείπει από λίστα αυτή η εμφάνιση. Το εκπληκτικό δημιούργημα του Giles Deacon που φόρεσε η SJP το 2013, τα είχε όλα: punk rock vibes, με ένα twist. Το headpiece φυσικά έκλεψε την παράσταση και ανέδειξε το σύνολο στο έπακρο.

Erykah Badu, 2014

Charles Sykes/Invision/AP

 

Ως πρόσωπο του οίκου Givenchy εκείνη τη χρονιά, η Erykah Badu επέλεξε ένα Givenchy look. Υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του τότε creative director, Riccardo Tisci, η Badu έκανε μια αξέχαστη εμφάνιση. Κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της, το απόλυτο fashion icon, που είναι η Badu, έκανε «μόδα» τα ψηλά καπέλα. Ποιος όμως μπορεί να αντιγράψει την Erykah; Λίγοι μπορούν να υποστηρίξουν το πανύψηλο boiler hat και η Badu το έκανε αβίαστα.

Solange, 2015

Charles Sykes/Invision/AP

Το Giles Deacon φόρεμα/αμοιβάδα της Solange ήταν απλά φανταστικό. Το φουτουριστικού ύφους φόρεμα είχε arty χαρακτήρα, κάτι που αναζητάμε πάντα στις εμφανίσεις του event.

Rihanna, 2015

Charles Sykes/Invision/AP

Τα λόγια είναι περιττά στην περίπτωση της Rihanna. Η καλλιτέχνιδα ανέβασε τον πήχη όσο καμία άλλη, μετά απ’ αυτή την εμβληματική εμφάνιση. Mε αυτό το κίτρινο Guo Pei φόρεμα, η Rihanna «κέρδισε» το Met Gala, ενώ έβαλε την σχεδιάστρια στον «χάρτη».

Lupita Nyong’o, 2016

Evan Agostini/Invision/AP

Το πανέμορφο αυτό Calvin Klein φόρεμα η Lupita Nyong’o συνδύασε με ένα iconic χτένισμα. Εμπνευσμένο από το Matrix και την Nina Simone το look ήταν άψογο.

Rihanna, 2017

Charles Sykes/Invision/AP

Μετά το θρυλικό κίτρινο φόρεμα, κανείς δεν περίμενε ότι η Rihanna θα μπορούσε να ανταποκριθεί στο άψογο look. Η σταρ όμως, απέδειξε όμως ότι μπορεί και ΑΥΤΟ, γιατί αντιλαμβάνεται τη μόδα, ίσως καλύτερα από κάθε άλλη σταρ. Όσο και αν υπερβάλλουμε, το avant-garde Comme de Garcons φόρεμά της επιβεβαιώνει τα λόγια μας.

Rihanna, 2018

 

Met Gala 2020ΑP Photo / Evan Agostini/Invision

 

Ναι, το ξέρω. Μπορεί να το θεωρείς  υπερβολικό να μπει για τρίτη φορά, η Rihanna στην λίστα. Το Maison Margiela by John Galliano look, όμως, δεν γίνεται να μην το αναφέρουμε: για την αψεγάδιαστη κατασκευή του συνόλου με τις αμέτρητες πέτρες μέχρι και το Bishop hat. Το look ήταν απλά μοναδικό.

Lena Waithe, 2018

Charles Sykes/Invision/AP

Μπορεί το Carolina Herrera σύνολο της ηθοποιού, σεναριογράφου, σκηνοθέτριας και ακτιβίστριας, Lena Waithe να μην είναι από τα πιο iconic που έχουμε δει στο Met Gala είναι όμως ιστορικής σημασίας. O λόγος; Αυτή η κάπα. Με τα χρώματα της ΛΟΑΤΚΙ σημαίας, η δήλωση της Waithe είναι απαραίτητη για τα δικαιώματα της κοινότητας.

Lady Gaga, 2019

 

Met Gala 2020AP Photo / Charles Sykes/Invision

 

H Lady Gaga ήταν από τις λίγες καλεσμένες του περσινού Met, που «έπιασαν» την έννοια του campy style. Το Brandon Maxwell look (ήταν τρία στην πραγματικότητα -μιας και έκανε ένα μίνι show, αλλάζοντας τα ρούχα της), ήταν άψογο. Ήταν campy, fun και υπερβολικό. Ό,τι στηρίζει το camp δηλαδή.

Violet Chachki, 2019

Αν κάποιος από τους καλεσμένους του περσινού gala, εκπροσώπησε το camp απόλυτα, αυτή ήταν η drag queen, Violet Chachki. Το Moschino by Jeremy Scott φόρεμά της ήταν το σωστό camp outfit. Το φόρεμα/γάντι ήταν «ειρωνικό» (κάτι που εκφράζει απόλυτα το camp), αλλά και κομψό παράλληλα, ώστε να ταιριάζει στο στιλ της ταλαντούχας drag queen.

Billy Porter, 2019

 

Met Gala 2020AP Photo / Charles Sykes/Invisio

 

Άλλος ένα καλεσμένος που εκπροσώπησε το θέμα του gala της χρονιάς εκείνης, σωστά. Με ρίζες από την κουλτούρα και την τέχνη του drag, o «χρυσοποίκιλτος» Billy Porter εμφανίστηκε με look του brand The Blonds. Εμπνευσμένο από την Κλεοπάτρα, ο ίδιος παρέδωσε μια εμφάνιση/show που έμεινε αξέχαστη.

ΠΗΓΗ:https://www.ladylike.gr/

You May Also Like

Τελειωμό δεν έχει το θρίλερ με τη κατάληψη του ελληνόκτητου τάνκερ

Καμία επικοινωνία με τον Έλληνα δόκιμο

OHE: Μία Ελληνίδα ανάμεσα στους 20 επιφανείς διανοούμενους από όλο τον κόσμο στο Συμβουλευτικό Συμβούλιο

OHE: Μία Ελληνίδα ανάμεσα στους 20 επιφανείς διανοούμενους από όλο τον κόσμο…

Κρυφή κάμερα πιάνει γυναίκα να κακοποιεί την ανήμπορη γιαγιά με άνοια που φρόντιζε – Βίντεο

Υποτίθεται πως η 29χρονη Τζένι Ντάντι φρόντιζε την 69χρονη Λιζ Γιανγκς που…

Η ιστορία του πιο μορφωμένου άστεγου στον κόσμο

Σε μια πόλη με χιλιάδες άστεγους, ο Postell είναι ο μοναδικός άστεγος με τρία πτυχία

18.292 ασυνόδευτα παιδιά εξαφανίστηκαν στην Ευρώπη μέσα σε τρία χρόνια

Σε τρία χρόνια χάθηκαν 2.118 παιδιά στην Ελλάδα – Έρευνα του διεθνούς…

Πρώτη φορά στα 50 χρόνια: Το «έστρωσε» στην έρημο της Σαουδικής Αραβίας – Φωτογραφίες, βίντεο

Πρώτη φορά στα 50 χρόνια: Το «έστρωσε» στην έρημο της Σαουδικής Αραβίας…

Δανία: Περπατώντας στον… αέρα

Στο Όρχους της Δανίας, οι πεζοί μοιάζουν να περπατούν στον αέρα.

Νεαρή παγίδευσε τον παιδόφιλo παππού της, που την κακοποίησε μικρή και τον έστειλε στη φυλακή

Νεαρή παγίδευσε τον παιδόφιλo παππού της, που την κακοποίησε μικρή και τον…

Η Κίνα άλλαξε τον καιρό για να έχει καθαρό ουρανό στους εορτασμούς για τα 100 χρόνια ΚΚΚ

Η τεχνολογία cloud-seeding και πώς το Πεκίνο χειραγωγεί τις καιρικές συνθήκες εδώ…

Εργαζομένους άνω των 55 ετών προτιμούν τώρα οι επιχειρήσεις

Είναι το ταχύτερα αναπτυσσόμενο τμήμα του αμερικανικού εργατικού δυναμικού