Η υπερβολική ποσότητα σιδήρου στον οργανισμό μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας, γι’ αυτό θα πρέπει πάντα να βρίσκεται στα κατάλληλα επίπεδα.

Δείτε πως μπορείτε να καταλάβετε αν έχετε υπερβολική ποσότητα σιδήρου στον οργανισμό σας, μέσα από 7 σημάδια που μπορείτε να παρατηρήσετε, ποιοι είναι οι κίνδυνοι που μπορούν να προκληθούν, και πως μπορείτε να προφυλαχθείτε ή να αντιμετωπίσετε τις υψηλές αυτές ποσότητες.

Ο σίδηρος βρίσκεται στη γη, τον ήλιο, τα αστέρια, τα φυτά, τα ζώα και το ανθρώπινο σώμα. Ο ρόλος του στο ανθρώπινο σώμα είναι η μεταφορά οξυγόνου στα κύτταρα και στους ιστούς του σώματος. Επιπλέον, βοηθάει τους μυς του σώματος να αποθηκεύουν και να χρησιμοποιουν το οξυγόνο, ενώ είναι συστατικό που βρίσκεται επίσης σε διάφορες ζωτικές πρωτεΐνες, ορμόνες και ένζυμα που χρειάζονται για την ανθρώπινη επιβίωση.

Ο σίδηρος αποτελεί σημαντικό τμήμα διαφόρων πρωτεϊνών που μεταφέρουν οξυγόνο στον οργανισμό, όπως της αιμοσφαιρίνης που υπάρχει στα ερυθρά αιμοσφαίρια και της μυοσφαιρίνης που τροφοδοτεί με οξυγόνο τους μύες κ.λ.π.

Η ποσότητα σιδήρου στο σώμα πρέπει να είναι εντός των κανονικών ορίων για να λειτουργεί αποτελεσματικά. Πολύ μεγάλη ή πολύ μικρή ποσότητα σιδήρου, μπορεί να προκαλέσει μόνιμη, μη αναστρέψιμη βλάβη ιστού, ακόμη και θάνατο.

Συνήθως, το σώμα μπορεί να ρυθμίσει την ανάγκη σιδήρου από το πόσο απορροφάται από την πεπτική οδό. Παράγοντες όπως η ασθένεια, οι διαταραχές, η γενετική, το φύλο και η ηλικία επηρεάζουν την ικανότητα του οργανισμού να ρυθμίζει τα επίπεδα σιδήρου.

Υπερβολική ποσότητα σιδήρου: Πως μπορεί ν’ αποβληθεί από τον οργανισμό

Κάποιος μπορεί να αποκτήσει υπερβολικό σίδηρο με πολλαπλές μεταγγίσεις αίματος, ενέσεις σιδήρου ή εγχύσεις και λήψη υψηλών δόσεων συμπληρωμάτων σιδήρου από του στόματος και το πρόβλημα είναι ότι ο οργανισμός δεν μπορεί να τον αποβάλει εύκολα , εκτός κι αν υπάρξει αιμορραγία, όπως συμβαίνει στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας με την περίοδο.

Οι υπόλοιποι άνθρωποι, όμως, πρέπει να πάρουν μέτρα για να τον περιορίσουν, είτε δίνοντας συχνά αίμα, είτε με φλεβοτομία.

Σε διαφορετική περίπτωση, ο περιττός σίδηρος συσσωρεύεται στο συκώτι, στην καρδιά και το πάγκρεας, όπου προκαλεί κίρρωση και καρκίνο του ήπατος και καρδιακή αρρυθμία και διαβήτη.

 

Καλό είναι να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν κάνετε οποιαδήποτε αλλαγή στη θεραπεία σας. Εάν παρατηρήσετε κάποιο από τα συμπτώματα, μιλήστε στο γιατρό σας για να συζητήσετε την κατάλληλη θεραπεία.

Υπερβολική ποσότητα σιδήρου: Πόνος στις αρθρώσεις

Υψηλά επίπεδα σιδήρου συσσωρεύονται στις αρθρώσεις του σώματος. Αυτό μπορεί να προκαλέσει καταστροφή ιστών και αρθρώσεων, με αποτέλεσμα πόνο και δυσφορία. Ο σίδηρος, σε υψηλές δόσεις, καταστρέφει τους ιστούς του σώματος.

Μελέτες έχουν δείξει αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σκλήρυνσης κατά πλάκας, οστεοπόρωσης και οστεοαρθρίτιδας όταν η συγκέντρωση σιδήρου είναι πολύ υψηλή. Ο σίδηρος αποτελεί βασικό δομικό στοιχείο του συνδετικού ιστού, αλλά όταν τα επίπεδα είναι πολύ υψηλά, μπορεί να προκαλέσει διάσπαση των αρθρώσεων και των περιβαλλόντων ιστών.

Υπερβολική ποσότητα σιδήρου: Κοιλιακός πόνος

Τα συμπληρώματα σιδήρου μπορεί να προκαλέσουν ναυτία και έμετο όταν λαμβάνονται με άδειο στομάχι. Οι περισσότεροι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης συστήνουν τη λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου, τη νύχτα ή με τρόφιμα που σχετίζονται με την κατανάλωση σιδήρου για να αποφεύγονται οι παρενέργειες. Ο σίδηρος διαβρώνει την επένδυση του στομάχου. Εάν τα επίπεδα στο σώμα είναι σταθερά υψηλά μπορεί να εμφανιστεί εμετός, ναυτία, δυσκοιλιότητα και κοιλιακό άλγος.

Υπερβολική ποσότητα σιδήρου: Η κόπωση

Η χρόνια κόπωση μπορεί να αποτελέσει παρενέργεια υπερβολικού σιδήρου. Ο σίδηρος είναι υπεύθυνος για τη μεταφορά οξυγόνου στους πνεύμονες, τους ιστούς και τα κύτταρα. Χρησιμοποιείται από το σώμα για να κάνει την αιμοσφαιρίνη. Η αιμοσφαιρίνη μεταφέρει οξυγόνο στους πνεύμονες και στο σώμα.

Επιπλέον, ο σίδηρος παρέχει στους μυς τη δυνατότητα να χρησιμοποιουν και να αποθηκεύουν ενέργεια. Ο σίδηρος χρησιμοποιείται επίσης για να παρασκευάσει μυοσφαιρίνη, μια πρωτεΐνη που μεταφέρει οξυγόνο στους μύες. Εάν υπάρχει ανισορροπία σιδήρου, επηρεάζει την ικανότητα του οργανισμού να επεξεργάζεται οξυγόνο και ενέργεια. Το αποτέλεσμα είναι πιθανή δυσκολία στην αναπνοή, αδυναμία και κόπωση.

 

Υπερβολική ποσότητα σιδήρου: Κατάθλιψη

Η υπερβολική ποσότητα σιδήρου μπορεί να δημιουργηθεί σε νευρικά κύτταρα στον εγκέφαλο, προκαλώντας σοβαρές επιπλοκές. Η υπερφόρτωση σιδήρου μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο των νευροεκφυλιστικών διαταραχών όπως είναι οι νόσοι του Huntington, του Parkinson και του Alzheimer. Η νόσος του Πάρκινσον ευδοκιμεί στα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου. Εκείνοι που διαγνώστηκαν με αυτό έχουν βρεθεί ότι έχουν υψηλότερες από τις κανονικές ποσότητες σιδήρου στον εγκέφαλο. Επιπλέον, μελέτες έχουν βρει ότι οι πλάκες του Alzheimer είναι επενδεδυμένες με σίδηρο. Οι πλήρεις επιδράσεις του ορυκτού στον εγκέφαλο δεν είναι γνωστές, αλλά η έρευνα δείχνει ότι το υπερβολίκο σιδήρο μπορεί να συνδεθεί με σοβαρές νευροεκφυλιστικές διαταραχές.

Υπερβολική ποσότητα σιδήρου: Ανικανότητα και στειρότητα

Η υπερβολική ποσότητα σιδήρου μπορεί να συσσωρευτεί στα αναπαραγωγικά όργανα των ανδρών και των γυναικών. Τα υψηλά επίπεδα σιδήρου προκαλούν βλάβη οργάνων, γεγονός που οδηγεί σε δυσλειτουργία ή καταστροφή των αναπαραγωγικών οργάνων. Συνήθως, το μέγεθος της καταστροφής των οργάνων εξαρτάται από το πόσο υψηλά είναι τα επίπεδα και πόσο καιρό είναι αυξημένα. Οι γυναίκες μπορεί επίσης να παρουσιάσουν έλλειψη εμμήνων ρύσεων.

Υπερβολική ποσότητα σιδήρου: Διαβήτης

Πολύ σίδηρος μπορεί να δημιουργηθεί στο πάγκρεας, εμποδίζοντας την ικανότητά του να παράγει και να χρησιμοποιεί ινσουλίνη. Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που ρυθμίζει τα επίπεδα γλυκόζης αίματος στο σώμα. Εάν το πάγκρεας καταστρέφεται ή καταστραφεί, δεν μπορεί να αποθηκεύσει και να χρησιμοποιήσει σωστά την ινσουλίνη. Η καταστροφή αυτού του οργάνου μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη. Η ανάπτυξη του διαβήτη απαιτεί παρακολούθηση της διατροφής ή λήψη μιας μορφής τεχνητής ινσουλίνης – μερικές φορές και οι δύο. Η τεχνητή ινσουλίνη χορηγείται μέσω ενέσεων ή με συμπληρώματα από το στόμα για τη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.

Υπερβολική ποσότητα σιδήρου: Αποτυχία οργάνου και πρόωρος θάνατος

Η δηλητηρίαση από τη σίδηρο μπορεί να προκαλέσει δυσλειτουργία πολλών οργάνων . Συχνά, η τοξικότητα του σιδήρου μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή και ηπατική ανεπάρκεια. Η καρδιακή και ηπατική ανεπάρκεια είναι οι συχνότερες αιτίες θανάτου σε περιπτώσεις υπερφόρτωσης σιδήρου. Οι υπερβολικές ποσότητες σιδήρου μπορεί να είναι καταστροφικές για όλα τα όργανα. Ο υψηλός σίδηρος στο αίμα μπορεί να προκαλέσει άλλα προβλήματα που σχετίζονται με την καρδιά, όπως οι αρρυθμίες και ο αυξημένος κίνδυνος καρδιακής προσβολής. Επιπλέον, πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι τα αυξημένα επίπεδα σιδήρου μπορεί να συνδέονται με ορισμένους τύπους καρκίνων όπως το ήπαρ και το κόλον.

Όπως όλα τα μέταλλα, ο σίδηρος είναι ένα βασικό στοιχείο της καλής υγείας, αλλά είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι πρέπει να υπάρχει σοβαρός λόγος για την πρόσληψη συμπληρωμάτων μεταλλικών στοιχείων.

Οι τιμές των ορυκτών, συμπεριλαμβανομένου του σιδήρου, πρέπει να παρακολουθούνται επαρκώς, προκειμένου να αποφεύγονται οι δυσμενείς επιπτώσεις και να επιτυγχάνετε η βέλτιστη υγεία.

ΠΗΓΗ:https://www.enimerotiko.gr/

You May Also Like

Καπραβέλος: Ασθενείς αρνούνται να διασωληνωθούν

Καπραβέλος: Ασθενείς αρνούνται να διασωληνωθούν

Ουρολοίμωξη: Αυτά είναι τα σημάδια – Τι μπορείτε να κάνετε άμεσα στο σπίτι

Ουρολοίμωξη: Αυτά είναι τα σημάδια – Τι μπορείτε να κάνετε άμεσα στο…

COVID-19: Τα συμπτώματα που αγνοείτε

Table of Contents Hide Τρία χρόνια μετά την αρχή της πανδημίας, οι…

«Πιάστηκες» από κλιματιστικό ή ανεμιστήρα; – Τι πρέπει να κάνεις για να μην πονάς!

Ο υδράργυρος έχει ανέβει και οι υψηλές θερμοκρασίες μέσα στην ημέρα, από…

Υψηλή Χοληστερόλη: Πέντε κινήσεις για να την ρίξετε σίγουρα

Υψηλή Χοληστερόλη: Πέντε κινήσεις για να την ρίξετε σίγουρα

Ενημέρωση του συλλόγου ”ἒμπνοος ” για τη διενέργεια τεστ ΠΑΠ

Πολιτιστικός Σύλλογος Μαυροχωρίου ”ἒμπνοος ”

Αρρυθμίες καρδιάς: Πότε είναι ακίνδυνες και πότε πρέπει να σας ανησυχήσουν

Η καρδιά του κάθε ανθρώπου λειτουργεί με τους δικούς της σταθερούς ρυθμούς…

Τι σημαίνει για την υγεία σας αν ξυπνάτε κάθε βράδυ στον ύπνο σας την ίδια ώρα

Table of Contents Hide Τι σημαίνει για την υγεία σας αν ξυπνάτε…

Ξεχασμένο, εδώ και δεκαετίες αντιβιοτικό μπορεί να «σκοτώνει» υπερμικρόβια

Τα μισά από τα φάρμακα που καταστρέφουν τα βακτήρια είναι παραλλαγές ενώσεων

Οδηγίες για την ορθή χρήση της μάσκας

Οδηγίες για την ορθή χρήση της μάσκας