Είναι τα ριάλιτι χαμηλού επιπέδου τηλεοπτικά προϊόντα που κάνουν κακό στην κοινωνία και αν ναι γιατί τα βλέπουμε;

Μάνος Βουλαρίνος

Φαντάζομαι  ότι θα ξέρετε κάποιο σουβλατζίδικο που φτιάχνει άθλια σουβλάκια. Σουβλάκια που τη μία και μοναδική φορά που τα δοκιμάσατε θέλατε να τα φτύσετε. Αλλά δεν σας νοιάζει και πολύ. Στο κάτω-κάτω υπάρχουν εκατοντάδες σουβλατζίδικα και κάποια από αυτά είναι ικανά να καλύψουν τις ανάγκες σας για ποιοτικό σουβλάκι. Τα προτιμάτε, ενημερώνετε όσους γνωρίζετε γι αυτά και δεν ασχολείστε με το κακό σουβλατζίδικο, ακόμα κι αν έχει πολλή πελατεία. Και σίγουρα δεν απαιτείτε από κάποια αρχή να το κλείσει. Ξέρετε ότι υπάρχουν εκατοντάδες σουβλατζίδικα και όποιος θέλει να φάει καλό σουβλάκι μπορεί να βρει αυτά που το φτιάχνουν.

Αντικαταστήστε τα σουβλάκια του παραδείγματος με ό,τι άλλο θέλετε. Αντικαταστήστε τα με ταινίες, με βιβλία, με ρούχα… Με ό,τι κι αν τα αντικαταστήσετε δεν θα αλλάξουν πολλά: ποτέ δεν θα απαιτήσετε να κατέβει από τους κινηματογράφους μια κακή ταινία, να απαγορευτεί ένα χαμηλού επιπέδου βιβλίο ή να κλείσει ένα μαγαζί που πουλάει κακόγουστα ρούχα. Και δεν θα το κάνετε, όχι γιατί δεν είναι πολύ σημαντικό κάποιος να βλέπει καλές ταινίες, να διαβάζει καλά βιβλία ή να ντύνεται καλόγουστα. Δεν θα το κάνετε επειδή κάθε χρόνο στα σινεμά βγαίνουν δεκάδες ταινίες, κυκλοφορούν χιλιάδες βιβλία και τα καταστήματα με ρούχα είναι αμέτρητα. Δεν θα το κάνετε γιατί ξέρετε ότι όποιος θέλει μπορεί και να δει καλές ταινίες στο σινεμά και να διαβάσει καλά βιβλία και να ντυθεί κομψά.

Γιατί λοιπόν το κάνετε με τα ριάλιτι;

Είναι τρομερά χαμηλού επιπέδου; Ολοφάνερα. Είναι προσβλητικά για τη νοημοσύνη σας; Δεν σας ξέρω αλλά θα πω ναι, εντελώς. Ντρέπεστε για λογαριασμό όσων συμμετέχουν; Πιθανότατα και δικαίως. Θα θέλατε καλύτερα θεάματα στην οθόνη σας; Φυσικά. Μόνο που αυτά τα καλύτερα θεάματα όχι μόνο υπάρχουν αλλά είναι και στη διάθεση σας.

Ο αιώνας είναι ο 21ος και η χρονιά το 2021. Αν δεν θέλετε να πληρώσετε ούτε σεντ για τα θεάματα που καταναλώνετε στο σπίτι έχετε στη διάθεση σας 4 κρατικά (τρεις ΕΡΤ και το κανάλι της Βουλής), 25 ιδιωτικά κανάλια (μεταξύ των οποίων το BBC World και το ΤV5 Europe) και φυσικά το Ertflix. Έχετε επίσης το Youtube στο οποίο μπορείτε να βρείτε της Παναγιάς (ή και του Διαβόλου) τα μάτια. Μπορείτε να βρείτε σκουπίδια που κάνουν τα ριάλιτι να φαντάζουν ποιοτική τηλεόραση για λίγους, μπορείτε να βρείτε πράγματα πιο αδιάφορα και από έντεχνο λάιβ κάτω από την πανσέληνο, αλλά μπορείτε να βρείτε και τόσα πολλά ενδιαφέροντα πράγματα που ακόμα κι αν παρακολουθούσατε 24 ώρες το 24ωρο δεν θα μπορούσατε να τα δείτε όλα. Αν πάλι είστε διατεθειμένοι να καταβάλετε ένα μηνιαίο αντίτιμο μικρότερο κι από τα χρήματα που δίνετε κάθε μέρα για καφέ, στη διάθεση σας έχετε Netflix, Amazon Prime, Apple TV, Cinobo και Vodafone TV που είναι γεμάτα ταινίες, εκπομπές και σίριαλ διαμάντια (φυσικά έχουν και σαβούρα αλλά δεν θα χρειαστεί ποτέ να την καταναλώσετε αν δεν θέλετε). Αν θέλετε να δώσετε και κάτι παραπάνω (δηλαδή περίπου το ποσό ενός καφέ την ημέρα) υπάρχει η Cosmote TV και η Νοva.

Αφού ζητήσω συγγνώμη από όποιον μπορεί να ξέχασα, θέλω να σας ρωτήσω με ειλικρινή απορία: με όλα αυτά στη διάθεσή σας, τι σας νοιάζουν τα ριάλιτι;

Για πρώτη φορά στη Ιστορία οι άνθρωποι έχουν πρόσβαση σε τόσο μεγάλο όγκο πολιτιστικών προϊόντων, για πρώτη φορά στην Ιστορία έχετε στη διάθεσή σας χιλιάδες εκπομπές, σίριαλ, ταινίες τις οποίες μπορείτε να απολαύσετε ακόμα και χωρίς να πληρώσετε τίποτα απολύτως και ασχολείστε με το χαμηλό επίπεδο των ριάλιτι; Και απαιτείτε και από τις αρχές να επέμβουν και να τα διακόψουν;

Μα, η παρακολούθηση χαμηλού επιπέδου τηλεοπτικών προϊόντων κάνει κακό στην κοινωνία, θα πείτε και θα έχετε δίκιο (το ίδιο κακό βέβαια κάνει και η κατανάλωση χαμηλού επιπέδου βιβλίων). Μόνο που δεν ξέρω γιατί μια εκπομπή που έχει ζώδια ή μια που μιλάει για τις ευεργετικές ιδιότητες των κρυστάλλων ή κάποια άλλη που έχει καλεσμένο κάποιον που κραυγάζει «ΣΕΙΣΑΧΘΕΙΑ» είναι υψηλότερου επιπέδου από ένα ριάλιτι. Δεν ξέρω πως μπορεί κάποιος να ορίσει ποιο χαμηλό επίπεδο είναι ανεκτό και ποιο όχι, αλλά ξέρω ότι όταν αφήνεις κάποιους ανθρώπους να το ορίσουν θεσμικά τελικά «κόβεται» ακόμα και ένα φιλί μεταξύ αντρών. Δυστυχώς η ευτυχώς η ποιότητα δεν μετριέται και δεν ορίζεται και γι αυτό δεν μπορεί να επιβληθεί και δεν πρέπει να γίνεται απόπειρα να επιβληθεί από καμία αρχή.

Η οικογένεια μου δίνει περίπου 35 ευρώ κάθε μήνα (έχουμε και συνδρομητική, κυρίως για τις μπάλες) για τα πολιτιστικά αγαθά που καταναλώνουμε στο σπίτι. Ποσό που για τις περισσότερες οικογένειες μόνο απαγορευτικό δεν είναι. Θα μπορούσαμε να δίνουμε και λιγότερα ή και καθόλου και πάλι θα είχαμε στη διάθεση μας τόσο μεγάλο όγκο ποιοτικού πολιτιστικού προϊόντος που δεν θα προλαβαίναμε ποτέ να το καταναλώσουμε. Τα ριάλιτι, τα πρωινάδικα, τα μεσημεριανάδικα και τα βραδινάδικα μας φαίνονται τα χειρότερα προγράμματα που μπορεί να δει κανείς. Σχεδόν όλα τα ελληνικά σίριαλ μας φαίνονται τρομερά βαρετά και το ίδιο νιώθουμε και για τις περισσότερες ενημερωτικές εκπομπές. Δεν απαιτούμε όμως να έρθει μια αρχή και να σταματήσει όλα αυτά που μας φαίνονται χαμηλού επιπέδου. Απλώς δεν τα βλέπουμε. Ούτε δευτερόλεπτο. Ούτε από περιέργεια (ας την πούμε έτσι για να μη στεναχωρήσουμε τους διαμαρτυρόμενους που ξέρουν τα πάντα γι’ αυτά). Και παρακινούμε και άλλους, γνωστούς και φίλους, να κάνουν το ίδιο και τους προτείνουμε καλά πράγματα να δουν. Γιατί ξέρουμε ότι πια όλοι έχουν τη δυνατότητα να δουν καλά πράγματα στην οθόνη τους. Κι αν δεν το κάνουν δεν ρίχνουμε την ευθύνη στις εκπομπές που παρακολουθούν, αλλά στους ίδιους. Και μπράβο τους.

 

πηγη:https://www.athensvoice.gr/

You May Also Like

Τι κάνω εάν σπάσει το θερμόμετρο υδραργύρου

Παρόλο που οι περισσότεροι έχουν πλέον πολύ σωστά προμηθευτεί ηλεκτρονικά θερμόμετρα, υπάρχουν…

Thomas Cook, ο ιεροκήρυκας που δημιούργησε ένα ταξιδιωτικό κολοσσό ξεκινώντας από ταξίδια κατά της ποτοαπαγόρευσης.

Thomas Cook, ο ιεροκήρυκας που δημιούργησε ένα ταξιδιωτικό κολοσσό ξεκινώντας από ταξίδια…

Σέρρες: «Οι κληρικοί είμαστε άνθρωποι» – Απάντηση του ιερέα μετά τον σάλο με τις φωτογραφίες

Η απάντηση του ιερέα μετά τον σάλο με τις ημίγυμνες φωτογραφίες.

Μια 70χρονη Γαλλίδα δημιουργεί τα πιο στιλάτα looks με φλατ παπούτσια

Η Linda Wright γεννήθηκε στο Τέξας των ΗΠΑ αλλά υιοθετήθηκε στη Γαλλία, όπου…

Κουνούπια: 7 λόγοι που τσιμπούν εσάς και όχι τον διπλανό σας

Κουνούπια: 7 λόγοι που τσιμπούν εσάς και όχι τον διπλανό σας

Ζ. Τζηκαλάγιας: «Καλώ τους πολίτες να σηκωθούν από τον καναπέ και να σκέφτονται. Να γίνουν ενεργοί πολίτες»

«“Επιτεύγματα” της ιδεολογικής κυριαρχίας της αριστεράς -ομοιότητες και διαφορές των “Εσμών και…

Σωκράτης Μάλαμας: Η «Πριγκιπέσσα» και η ιστορία που έγινε τραγούδι

Τα περισσότερα τραγούδια στο ελληνικό πεντάγραμμο κουβαλούν τη δική τους ιστορία τους…

Η αξία της μοναξιάς: Γιατί χρειάζεται να περνάμε χρόνο μόνοι μας

Η αξία της μοναξιάς: Γιατί χρειάζεται να περνάμε χρόνο μόνοι μας

Η Σελήνη έχει οξυγόνο για να συντηρήσει 8 δισ. ανθρώπους τα επόμενα 100.000 χρόνια

Η Σελήνη έχει οξυγόνο για να συντηρήσει 8 δισ. ανθρώπους τα επόμενα…