Η κακή χοληστερόλη (LDL) μπορεί να προκαλέσει σχηματισμό πλάκας στις αρτηρίες σας και να προκαλέσει σοβαρά καρδιαγγειακά προβλήματα. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να ελέγχετε τα επίπεδά της για να αποφύγετε περαιτέρω επιπλοκές.

Τροφές που εκτοξεύουν την κακή χοληστερόλη. Η συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες σας είναι γνωστή ως υπερχοληστερολαιμία. Πρόκειται για μια από τις ασθένειες που επηρεάζουν συχνά και πολύ τους ανθρώπους σήμερα. Υπαίτιες είναι και κάποιες τροφές που εκτοξεύουν την κακή χοληστερόλη.

Αυτό το λίπος είναι απαραίτητο σε ορισμένες ποσότητες στο σώμα σας. Εκκρίνεται από το συκώτι αλλά μπορείτε να το πάρετε και μέσω ορισμένων τροφών που το περιέχουν.

Μόλις σχηματιστεί, χρησιμεύει στη δημιουργία χολικών οξέων, στην καρδιαγγειακή σας λειτουργία και σε μια ολόκληρη σειρά διαδικασιών που είναι απαραίτητες για την υγεία σας.

Το πρόβλημα είναι ότι σε υπερβολικά επίπεδα προκαλεί ποικίλες ανισορροπίες. Αφού σχηματιστεί πλάκα στις αρτηρίες σας, αυξάνεται δραματικά και ο κίνδυνος να αναπτύξετε στεφανιαία καρδιακή νόσο.

Έτσι, για να αποφευχθούν οι επιπλοκές στην υγεία σας, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πώς λειτουργεί η χοληστερόλη. Πρέπει επίσης να είμαστε ενημερωμένοι για το ποια τρόφιμα τείνουν να αυξάνουν τα επίπεδα της LDL.

Ορισμός για την κακή χοληστερόλη (LDL);

Οι λιποπρωτεΐνες χαμηλής πυκνότητας (LDL), περισσότερο γνωστές ως “κακή χοληστερόλη”, είναι ένα είδος λίπους που τείνει να εναποτίθεται στις αρτηρίες σας. Αυτό προκαλεί αθηρωματική πλάκα.

Πρόκειται για έναν από τους κύριους παράγοντες κινδύνου που απειλούν το καρδιαγγειακό σας σύστημα. Εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο αναπτύσσεται, συγκαταλέγεται στους επονομαζόμενους “σιωπηλούς δολοφόνους” της υγείας του οργανισμού μας.

Ένα άτομο κρίνεται πως πάσχει από υπερχοληστερολαιμία όταν οι μετρήσεις στα επίπεδα LDL χοληστερόλης υπερβαίνουν τα 130 mg / dl.

Ένας επίσης σημαντικός παράγοντας κινδύνου είναι όταν τα επίπεδα της “καλής χοληστερόλης” (HDL) είναι χαμηλότερα από 35 mg / dl για τους άνδρες και 40 mg / dl για τις γυναίκες.

Συμπτώματα υψηλής χοληστερόλης

τροφές που εκτοξεύουν την κακή χοληστερόλη

Τα κλινικά συμπτώματα της υψηλής χοληστερόλης μπορεί να διαφέρουν ανά ασθενή. Γενικά, όταν το πρόβλημα βρίσκεται στα αρχικά του στάδια, δεν προκαλεί τρομερά συμπτώματα.

 

Καθώς, όμως, η νόσος εξελίσσεται, μπορείτε να νιώσετε:

  • Βάρος ή δυσπεψία
  • Κούραση
  • Δυσκοιλιότητα
  • Τρέμουλο κατά την κίνηση
  • Κακή αναπνοή
  • Φλεγμονή στα άκρα σας
  • Ζάλη
  • Πονοκεφάλους
  • Θολή όραση
  • Πόνο στο στήθος

Ποια είναι τα τρόφιμα που έχουν υψηλά επίπεδα κακής χοληστερόλης (LDL);

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που συνυπολογίζονται όταν κάνουμε λόγο για τη συσσώρευση της κακής χοληστερόλης (LDL) στις αρτηρίες σας. Ωστόσο, οι περισσότερες περιπτώσεις έχουν κάποια σχέση με το φαγητό σε τρόφιμα που έχουν υψηλές ποσότητες από αυτό το είδος λίπους.

Εξαιτίας αυτού, τόσο για την πρόληψη όσο και για τη θεραπεία της νόσου, είναι σημαντικό να τα αφαιρέσετε από την κανονική διατροφή σας. Πρέπει να τα αντικαταστήσετε με υγιεινές επιλογές.

1. Γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά

τροφές που εκτοξεύουν την κακή χοληστερόλη

Τα εν λόγω γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά. Με αυτό ως δεδομένο, οι ασθενείς που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη χοληστερόλη πρέπει να απομακρύνουν τα γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά από τη διατροφή τους.

 

Ιδανικά, είναι καλό να τα αντικαταστήσετε με αντίστοιχα προϊόντα με μειωμένα λιπαρά ή “αποβουτυρωμένα”. Αυτά μειώνουν σημαντικά την περιεκτικότητά τους σε λίπος.

Μερικά παραδείγματα γαλακτοκομικών με πλήρη λιπαρά είναι:

  • Κρέμα γάλακτος
  • Συμπυκνωμένο γάλα
  • Κρέμες
  • Βούτυρα και μαργαρίνες

2. Τυριά

Η διατροφική αξία και σύνθεση του τυριού, συμπεριλαμβανομένου του επιπέδου της χοληστερόλης, διαφέρει από το ένα είδος στο άλλο. Μερικά τυριά έχουν ελάχιστες ποσότητες. Άλλα έχουν υψηλότερα ποσά, γεγονός που αυξάνει τους κινδύνους.

Τα τυριά που έχουν περισσότερα κορεσμένα λίπη και κακή χοληστερόλη (LDL) είναι τα καπνιστά και αυτά που μπορούν να αλειφτούν.

3. Κόκκινα κρέατα, από τις τροφές που ανεβάζουν την κακή χοληστερόλη

τροφές που εκτοξεύουν την κακή χοληστερόλη

Αποτελούν μέρος της καθημερινής ή τακτικής διατροφής πολλών ανθρώπων. Τα κόκκινα κρέατα, όμως, είναι ένα από τα τρόφιμα με την υψηλότερη συγκέντρωση χοληστερόλης και κορεσμένων λιπαρών.

 

Δεν πρέπει να καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες. Επίσης, πρέπει να επιλέξετε πιο λεπτά κομμένα και καθαρά κρέατα, απαλλαγμένα από όσο το δυνατόν περισσότερο λίπος.

4. Εντόσθια και σπλάχνα

Οι συγκεκριμένες τροφές αποτελούν σημαντική πηγή βιταμινών Α, Β και D, καθώς και μετάλλων όπως του καλίου και του σιδήρου.

Παρ’ όλα αυτά, πρέπει να ρυθμίζετε πόσο τρώτε και να επιλέγετε να τα καταναλώνετε μόνο περιστασιακά. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι περιέχουν πολλή χοληστερόλη και κορεσμένα λίπη.

5. Μαγιονέζα, από τις τροφές που ανεβάζουν την κακή χοληστερόλη

γιαούρτι σε μπολ

Η μαγιονέζα και πολλά καρυκεύματα διαθέτουν υψηλό επίπεδο κορεσμένων λιπαρών, χοληστερόλης και θερμίδων.

 

Η συχνή και συστηματική κατανάλωσή της μπορεί να προκαλέσει συσσώρευση λίπους στις αρτηρίες σας.

6. Αρτοσκευάσματα που κυκλοφορούν στο εμπόριο

Τα έτοιμα αυτά αρτοσκευάσματα περιέχουν υψηλές συγκεντρώσεις ζάχαρης, κορεσμένων λιπαρών και υδρογονωμένων λιπαρών.

Όλα αυτά μαζί συμβάλλουν στην αύξηση της κακής χοληστερόλης (LDL) και επιδεινώνουν την κατάσταση των αρτηριών σας, με αποτέλεσμα να γίνεται ευκολότερος ο σχηματισμός πλάκας.

Περιλαμβάνετε σε τακτική βάση αυτά τα τρόφιμα στην κανονική διατροφή σας; Ακόμα κι αν δεν έχετε υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, είναι σημαντικό να μειώσετε την ποσότητα που καταναλώνετε. Πρόκειται για ένα προληπτικό μέτρο που θα αποτρέψει τη μελλοντική εμφάνιση της ασθένειας.

Επίσης, είναι καλό να αυξήσετε τις πηγές πρόσληψης σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, αντιοξειδωτικά και διαιτητικές ίνες. Όλα αυτά μαζί, θα συμβάλλουν στην αισθητή μείωση των επιπέδων της κακής χοληστερόλης.

ΠΗΓΗ:https://meygeia.gr/

You May Also Like

7 τροφές που δεν πρέπει ποτέ να ξαναζεσταίνετε

Table of Contents Hide 7 τροφές που δεν πρέπει ποτέ να ξαναζεσταίνετεΔεν…

Γιατί οι τροφές δημιουργούν ευτυχία και ποιες είναι αυτές

Table of Contents Hide Γιατί οι τροφές δημιουργούν ευτυχία και ποιες είναι…

Ούτε που το φανταζόσουν! Πόσο καλό κάνουν στην υγεία σου οι ελιές;

Ελιές οι θαυματουργές! Δείτε τι κάνουν όταν τις καταναλώνετε…

Κορωνοϊός: Τροφές που βοηθούν τους πνεύμονες εν μέσω πανδημίας

Table of Contents Hide Κορωνοϊός: Τροφές που βοηθούν τους πνεύμονες εν μέσω…

Συνταγή για παραδοσιακούς κουραμπιέδες

Συνταγή για παραδοσιακούς κουραμπιέδες

5 Σνακ κάτω από 100 Θερμίδες

Table of Contents Hide 5 Σνακ κάτω από 100 ΘερμίδεςΣαντουιτσάκι μήλου με…

8 απίστευτα οφέλη που έχει ο χυμός καρότου

  8 απίστευτα οφέλη που έχει ο χυμός καρότου

Επίπεδη Κοιλιά: Ο Χυμός Δυναμιτης Που Καίει Το Λίπος

Επίπεδη Κοιλιά: Ο Χυμός Δυναμιτης Που Καίει Το Λίπος

ΑΥΓΟ… ΕΝΑΣ ΜΙΚΡΟΣ ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΤΡΟΦΩΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

Το αυγό θα πρέπει να αποτελεί μια από τις βασικές τροφές για…

Ποιες τροφές είναι πλούσιες σε σίδηρο

Ποιες τροφές είναι πλούσιες σε σίδηρο