Τι διατροφικό πλούτο κρύβουν τα κουκούτσια από τα σταφύλια;

Η καλλιέργεια σταφυλιών είναι η δεύτερη σε ευρύτητα καλλιέργεια στον κόσμο μετά τα πορτοκάλια. Υπάρχουν δύο ποικιλίες σταφυλιών, τα άσπρα και τα μαύρα. Τι διατροφικό πλούτο κρύβουν τα κουκούτσια από τα σταφύλια;

Τα 100γρ σταφύλια αποδίδουν περίπου 70 θερμίδες. Ο χυμός των σταφυλιών λένε οι ειδικοί πως είναι ισάξιος του μητρικού γάλακτος.

Τα σταφύλια είναι πλούσια σε κάλιο, σίδηρο, μαγνήσιο, ασβέστιο, σε βιταμίνες και σε οργανικά οξέα (μηλικό οξύ, τρυγικό οξύ). Τα σταφύλια αποτελούν πηγή χαλκού. Ως συστατικό πολλών ενζύμων ο χαλκός είναι απαραίτητος για το σχηματισμό της αιμοσφαιρίνης και του κολλαγόνου στο σώμα.

Πολλά ένζυμα που περιέχουν χαλκό μπορούν επίσης να συμβάλουν στην προστασία του σώματος κατά των ελευθέρων ριζών. Η βιταμίνη Β2 γνωστή και ως ριβοφλαβίνη, που περιέχεται και αυτή στα σταφύλια παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και επισκευή των ιστών, στην παραγωγή ορμονών και στο σχηματισμό των ερυθρών κυττάρων του αίματος.

Η έρευνα του Πανεπιστημίου του Michigan έχει επιβεβαιώσει τη θετική επίδραση στην κατανάλωση χυμού σταφυλιού και ειδικότερα του κόκκινου για την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Μεταξύ των επιδράσεων που παρατηρήθηκαν περιλαμβάνεται και η μείωση της αρτηριακής πίεσης, της οξείδωσης της LDL χοληστερόλης και ο σχηματισμός θρόμβων αίματος.

Μετά από εργαστηριακές μελέτες ανακαλύφθηκε ότι η κατανάλωση χυμού από κουκούτσια σταφυλιού έχει προστατευτικό αποτέλεσμα στον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων του αδένα του μαστού. Βέβαια οι μελέτες αυτές βρίσκονται σε πειραματικό στάδιο ακόμη.

Τα κουκούτσια του σταφυλιού περιέχουν αντιοξειδωτικά, όπως τη ρεσβερατρόλη, που ως γνωστόν έχει θετική επίδραση στην καρδιά αλλά και προτείνεται για τις αντικαρκινικές της ιδιότητες.

Τα φλαβονοειδή που περιέχονται αναστέλλουν τη δραστηριότητα ενός ενζύμου που είναι αναγκαία για την επιβίωση των καρκινικών κυττάρων.

Παρόλο που ορισμένοι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση χυμού σταφυλιών μπορεί να οδηγήσει σε ελαφρά αύξηση των τριγλυκεριδίων στο αίμα (ανεπιθύμητο αποτέλεσμα), σε άλλες μελέτες δεν έχει παρατηρηθεί τέτοιους είδους επιδράσεις.

Η ποσότητα της ζάχαρης στο χυμό θα μπορούσε να είναι ένας από τους παράγοντες που έχει αντίκτυπο στα τριγλυκερίδια του αίματος, εξ ου και αποδίδεται μεγάλη σημασία στην κατανάλωση χυμών αλλά χωρίς υπερβολή.

Πέραν όλων των αναφερομένων πρέπει να επισημανθεί ότι η χορήγηση του εκχυλίσματος από τα κουκούτσια των σταφυλιών δεν είναι τοξική, διότι είναι ένα φυσικό προϊόν.

Το σταφύλι έχει 50% περισσότερη αντιοξειδωτική δράση από την βιταμίνη Ε. Μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Όσοι ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας το δοκίμασαν αναφέρουν ότι οι επιπτώσεις στην υγεία τους από την παραπάνω ασθένεια μειώθηκαν.

Το εκχύλισμα των κουκουτσιών από το σταφύλι έχει θεραπευτική δράση και ενάντια στις αιμορροΐδες, στις κράμπες, στην αϋπνία, στην εμμηνόπαυση και στην οστεοπόρωση. Τα σταφύλια είναι ένα ισχυρό διουρητικό φρούτο και έχει καθαρτικές ιδιότητες καθώς επίσης και αντιφλεγμονώδη και αντιαλλεργική δράση.

Τα κουκούτσια σταφυλιού είναι άπεπτα στο ανθρώπινο στομάχι. Για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί το περιεχόμενό τους, είναι αναγκαίο να χρησιμοποιηθούν οι κατάλληλες τεχνολογίες για την εξαγωγή των πολύτιμων συστατικών από αυτά.

Τα σταφύλια χρησιμοποιούνται και στην βιομηχανία των καλλυντικών διότι βοηθάνε στην καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών που είναι υπεύθυνες για το 80% της γήρανσης του δέρματος.

Το είδα: www.back-to-nature.gr

 

You May Also Like

ΜΥΘΟΣ: Η κατανάλωση σκόρδου βοηθάει στην πρόληψη της λοίμωξης COVID-19

ΜΥΘΟΣ: Η κατανάλωση σκόρδου βοηθάει στην πρόληψη της λοίμωξης COVID-19

Η συνήθεια ύπνου που είναι σημαντικότερη από το να κοιμάστε 8 ώρες κάθε βράδυ

Νέες μελέτες αποκαλύπτουν τις πρακτικές ύπνου που παίζουν κομβικό ρόλο στη μακροζωία

Χωρίς γιατρούς τα νησιά παρά το μπόνους

Δεκάδες κενά από γιατρούς στα νησιά

Αντιγριπικό εμβόλιο: Στις 28 Σεπτεμβρίου ξεκινά η ηλεκτρονική συνταγογράφηση

Αντιγριπικό εμβόλιο: Στις 28 Σεπτεμβρίου ξεκινά η ηλεκτρονική συνταγογράφηση

Σύνδρομο πρόσκρουσης του ισχίου. Γράφει ο Νικόλαος Παγούνης, M.Sc Sport Science & Physical Education*

Σύνδρομο πρόσκρουσης του ισχίου. Γράφει ο Νικόλαος Παγούνης, M.Sc Sport Science &…

Χαμηλή πίεση (υπόταση): Αιτίες, συμπτώματα & αντιμετώπιση

Table of Contents Hide Χαμηλή πίεση (υπόταση): Αιτίες, συμπτώματα & αντιμετώπιση Χαμηλή…

Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας ΠΕ Καστοριάς: Οδηγίες για τη χρήση κλιματιστικών μονάδων

Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας ΠΕ Καστοριάς: Οδηγίες για τη χρήση κλιματιστικών μονάδων