Επίδομα θέρμανσης: Μεγαλύτερο κονδύλι και επίδομα στους δικαιούχους

Υπό το βάρος της αύξησης που καταγράφουν οι τιμές των καυσίμων διεθνώς και προκειμένου να μην επιβαρυνθούν περαιτέρω τα εισοδήματα των Ελλήνων, η κυβέρνηση προχωρά στην αύξηση κατά 20% ποσού που θα διατεθεί για το φετινό επίδομα θέρμανσης. Το ποσό θα ανέλθει στα 100 εκατ. ευρώ από 80 εκατ. ευρώ πέρυσι. Βασικός στόχος είναι οι δικαιούχοι του επιδόματος να λάβουν περισσότερα χρήματα σε μια προσπάθεια να βοηθηθούν οι καταναλωτές.

Υπενθυμίζεται, ότι στους δικαιούχους περιλαμβάνονται φυσικά πρόσωπα τα οποία χρησιμοποιούν πετρέλαιο, φυσικό αέριο, υγραέριο, καυσόξυλα ή pellet για τη θέρμανση της κύριας κατοικίας τους, είτε αυτή μισθώνεται, είτε είναι δωρεάν παραχωρούμενη ή ιδιοκατοικείται.

Το ύψος του καταβαλλόμενου ποσού υπολογίζεται με βάση το πόσες ημέρες τον χρόνο είναι η θερμοκρασία κάτω από τους 15,5 βαθμούς Κελσίου, τις λεγόμενες βαθμοημέρες.

Για παράδειγμα ένα ζευγάρι που κατοικεί στο Νυμφαίο από 332 ευρώ που έλαβε πέρυσι, φέτος το επίδομα θέρμανσης θα αυξηθεί στα 398,34 ευρώ. Αντίστοιχα, ένα ζευγάρι στην Αράχοβα που δικαιούται να λάβει επίδομα θέρμανσης, το ποσό που θα εισπράξει φέτος θα είναι αυξημένο κατά 20 ευρώ, στα 240,63 ευρώ από 220 ευρώ, που έλαβε πέρυσι.

Η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, με τα σημερινά δεδομένα, αναμένεται να ξεκινήσει στις 15 Οκτωβρίου με παράγοντες της αγοράς να εκτιμούν ότι οι αυξήσεις που παρατηρούνται διεθνώς θα φέρουν αύξηση στην τιμή κατά περίπου 20%. Η τιμή εκκίνησης για το πετρέλαιο θέρμανσης υπολογίζεται γύρω στο 1,05 ευρώ/λίτρο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη από 0,80 πέρυσι, ενώ στην υπόλοιπη χώρα με εξαίρεση τα νησιά στο 1,10 από 0,90 λεπτά. Στα νησιά, η τιμή μπορεί να είναι και 1,20 με 1,25 ανά λίτρο από 1 ευρώ πέρυσι.

Υπενθυμίζεται πως για να πάρει κάποιος το επίδομα θέρμανσης, θα πρέπει να βάλει το διπλάσιο ποσό από αυτό που θα λάβει.

Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που ίσχυαν πέρσι ήταν :

1.   Άγαμοι φορολογούμενοι που κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ και κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 100.000 ευρώ.

2.   Έγγαμοι φορολογούμενοι και φορολογούμενοι που είναι μέρη συμφώνων συμβίωσης με ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 20.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.

3.   Μονογονεϊκές οικογένειες με ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 22.000 ευρώ που κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 22.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο μετά το πρώτο.

Όσον αφορά τη διαδικασία υποβολής της αίτησης για το επίδομα θέρμανσης, οι δικαιούχοι έμπαιναν στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ κάνοντας χρήση των κωδικών TaxisNet για να δηλώσουν :

  • Αν διαμένουν σε μονοκατοικία ή πολυκατοικία.
  • Αν είναι ιδιοκτήτες ή ένοικοι οπότε συμπληρώνουν τον ΑΦΜ του ιδιοκτήτη.
  • Το είδος καυσίμου.
  • Τον Αριθμό παροχής ρεύματος.
  • Τον οικισμό.
  • Τα τετραγωνικά μέτρα της κατοικίας.
  • Τον IBAN στο myTAXISnet.

Αναφορικά με το ζήτημα της αύξησης της τιμής των καυσίμων, σημαντικό ρόλο παίζουν και οι νέοι ευρωπαϊκοί περιβαλλοντικοί στόχοι βάσει των οποίων έχει αυξηθεί η φορολογία της παραγωγής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα. Υπενθυμίζεται ότι ήδη η Ευρώπη έχει αποφασίσει να απεξαρτηθεί από τα ορυκτά καύσιμα έως το 2050 και το 2030 να αντικαταστήσει σε μεγάλο βαθμό με ΑΠΕ. Στο πλαίσιο αυτό καθίσταται δύσκολο οποιαδήποτε παρέμβαση στον ΕΦΚ των καυσίμων ενώ γενικότερα έχει αυξηθεί η φορολογία της παραγωγής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα. Στην Ελλάδα, στόχος της κυβέρνησης είναι σε 8 χρόνια το 70% της ενέργειας στη χώρα μας να παράγεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Ραλλού Αλεξοπούλου

You May Also Like

Μόλις άνοιξαν πάνω από 1.000 θέσεις σε δήμους μέσω ΑΣΕΠ

1014 θέσεις εργασίας σε δήμους όλης της χώρας εγκρίθηκαν από το υπουργείο…

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ Δ.ΥΠ.Α. ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2022

Το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων, με κριτήριο την αναζήτηση εργασίας (αναζητούντων εργασία),…

«Μεγάλη Παραίτηση»: Αφήνουν δουλειές οι Έλληνες;

Table of Contents Hide Ειδική περίπτωση οι κενές θέσεις εργασίας στην Ελλάδα,…

Νέο επίδομα 800 ευρώ είναι έτοιμη να δώσει η κυβέρνηση μέσα στον Μάιο

Νέο επίδομα 800 ευρώ είναι έτοιμη να δώσει η κυβέρνηση μέσα στον…

Σούπερ μάρκετ: «Καύσωνας» ακρίβειας στο καλάθι

Ρεκόρ ανατιμήσεων στα γαλακτοκομικά

Χρ. Σταϊκούρας: Τα βασικά μεγέθη της οικονομίας θα είναι χειρότερα από ό,τι είχε προβλεφθεί

Χρ. Σταϊκούρας: Τα βασικά μεγέθη της οικονομίας θα είναι χειρότερα από ό,τι…

Θ. Σκυλακάκης: Θέλουμε χαλάρωση κανόνων για το χρέος – Τι αλλάζει στον ΕΝΦΙΑ

Θ. Σκυλακάκης: Θέλουμε χαλάρωση κανόνων για το χρέος – Τι αλλάζει στον…

Μέχρι την Παρασκευή οι αιτήσεις για το «Σπίτι μου» της ΔΥΠΑ

Απευθύνεται σε νέους ή νέα ζευγάρια 25-39 ετών

Πόσο γρήγορα μπορεί να βγει αέριο στην Ελλάδα

Πόσο γρήγορα μπορεί να βγει αέριο στην Ελλάδα