Δρ Ιωαννίδης; ο ιός περνάει από την πανδημική φάση στην ενδημική. Είναι μια θετική εξέλιξη

Αρκετά αισιόδοξος για τους κρύους μήνες που έρχονται υπό την σκιά της πανδημίας του κοροναϊού, εμφανίστηκε ο καθηγητής Ιωάννης Ιωαννίδης,  της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια,

Ο ιός είναι πολύ διαδεδομένος στην υφήλιο, υπάρχει τεράστια διασπορά, υπολογίζω ότι τρία δισεκατομμύρια άνθρωποι έχουν ήδη μολυνθεί πάνω – κάτω, αυτό σημαίνει ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο να στοχεύσουμε να τον εξαλείψουμε πλήρως. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε μαζί του και αν ο ιός όπως φαίνεται περνάει από την πανδημική φάση στην ενδημική, γίνεται λοιπόν άλλη μια λοίμωξη του αναπνευστικού την οποία μπορούμε να αντιμετωπίσουμε και να ζήσουμε μαζί της, νομίζω ότι είναι μια θετική εξέλιξη.

Γιατί ΔΕΝ θα ξαναέχουμε lockdown

Πάντως ερωτηθείς για το τι να περιμένουμε Φθινόπωρο και Χειμώνα, εξήγησε πως επειδή έχει εμβολιαστεί ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού και ένα άλλο μέρος “δυστυχώς” έχει μολυνθεί, πιθανόν δεν θα χρειαστεί “να διαλύσουμε την κοινωνία” και να περάσουμε πάλι σε lockdown”.

Eίπε: Σε αυτή τη φάση είμαστε στο μεταίχμιο. Το τι θα συμβεί τον χειμώνα δεν το ξέρει κανείς με σιγουριά, όμως μπορούμε να έχουμε την αισιοδοξία ότι επειδή έχει εμβολιαστεί ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού και ένα άλλο αξιόλογο μέρος του πληθυσμού δυστυχώς έχει μολυνθεί. Έχουμε αρκετή αισιοδοξία, ότι αν έχουμε κάποια μετάλλαξη που δεν θα δείξει ξαφνικά μια περίεργή συμπεριφορά απέναντι στα εμβόλιαότι ο χειμώνας δεν θα είναι καταστρεπτικός, θα είναι κάτι που θα είναι διαχειριστούμε και θα μπορούμε πρακτικά να ζήσουμε τη ζωή μας φυσιολογικά, χρειάζεται όμως κάποια προσοχή. Δεν θα χρειαστεί να διαλύσουμε την κοινωνία, να περάσουμε πάλι σε lockdown, αποφάσεις που παρθήκανε σε στιγμές πανικού ίσως δικαιολογημένα, αλλά σε στιγμές πανικό. Ελπίζω να το αποφύγουμε.

Για την τρίτη δόση του εμβολίου

Για το θέμα της τρίτης δόσης εμβολίου, ο κος Ιωαννίδης είπε πως δεν θεωρεί τις αποφάσεις που λαμβάνουν κάποιες χώρες για χορήγησή της λανθασμένη αλλά χαρακτηρίζει τις αποφάσεις αυτές, “όχι και τόσο καλές στρατηγικές”. Και εξήγησε το γιατί:

Μεγάλο δίλημμα αν χρειάζεται Τρίτη δόση, αυτή τη στιγμή ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων και το Ευρωπαϊκό ECDC και ο ΠΟΥ δεν είναι υπερ. της τρίτης δόσης, ειδικά για τον γενικό πληθυσμό. Η φιλοσοφία του ΠΟΥ είναι ότι η πανδημία πρέπει να αντιμετωπιστεί ανά το παγκόσμιο ολιστικά. Αν έχουμε κάποιες χώρες που είναι πολύ πίσω στον εμβολιασμό και πεθαίνουν άνθρωποι που θα μπορούσαμε να τους σώσουμε …και έχουμε ένα τεράστιο κύμα, αυτό το κύμα κάποια στιγμή με μια μετάλλαξη, αργά ή γρήγορα μπορεί να φτάσει στην Κύπρο, την Ελλάδα, την Αμερική την Μεγάλη Βρετανία. Άρα το να προσπαθούμε να πιέσουμε για μια τρίτη δόση, όταν δεν έχουμε καλά δεδομένα, όταν γίνεται τόσος χαμός σε άλλες χώρες, μάλλον δεν είναι τόσο καλή στρατηγική

ΠΗΓΗ:https://medlabgr.blogspot.com/