«Πρέπει κάποια στιγμή να υπάρχει κάρτα εισόδου, όπως σε όλα τα σοβαρά πανεπιστήμια του κόσμου», τόνισε ο πρύτανης του ΑΠΘ.

Το 68% του πληθυσμού των φοιτητών του ΑΠΘ έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις και ένα 5% είναι τα παιδιά που έχουν νοσήσει ήδη, οπότε φτάνουμε στο 73% και τις επόμενες 15 ημέρες το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί, σημείωσε μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου.

Το ποσοστό των εκπαιδευτικών μαζί με τις άλλες κατηγορίες προσωπικού στο ΑΠΘ το ποσοστό ανεβαίνει σχεδόν στο 91%. «Είμαστε η εργασιακή ομάδα που μετά τους υγειονομικούς, όπου υπάρχει η υποχρεωτικότητα, είμαστε η πρώτη ομάδα σε τόσο υψηλά ποσοστά εμβολιασμού. Όλα αυτά, χωρίς να αποκλείω προβλήματα, συνθέτουν ένα παζλ, που ενισχύει την πεποίθησή μας ότι ήρθε η ώρα να επιστρέψουμε στους χώρους των πανεπιστημίων. Τα Πανεπιστήμια είναι χώρος επιστήμης και πρώτοι εμείς πρέπει να δώσουμε το καλό παράδειγμα, να πιστέψουμε την επιστήμη που μας έδωσε ένα δυνατό όπλο».

Σχετικά με τον τρόπο που θα γίνονται οι έλεγχοι των πιστοποιητικών και εργαστηριακών τεστ των φοιτητών για την είσοδό τους στις πανεπιστημιακές αίθουσες, ο κ. Παπαϊωάννου σημείωσε πως είναι εντελώς διαφορετική η χωροταξία των πανεπιστημίων στην Ελλάδα. Όπως είπε, στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών υπάρχει μία κεντρική πόρτα, στο ΕΚΠΑ στου Ζωγράφου είναι μια αχανής έκταση και στο ΑΠΘ υπάρχουν 65 πόρτες που μπορούν να ελεγχθούν και μία πλευρά που λόγω πολιτικής προστασίας είναι μονίμως ανοιχτή. «Πρέπει κάποια στιγμή να υπάρχει κάρτα εισόδου, όπως σε όλα τα σοβαρά πανεπιστήμια του κόσμου, να μπαίνει όποιος θέλει αλλά πρέπει να ξέρουμε ποιος μπαίνει και πού πάει», υπογράμμισε ο πρύτανης του ΑΠΘ.

«Ήδη είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορούν τα μέλη ΔΕΠ ούτε το υπόλοιπο διδακτικό προσωπικό να ασχοληθεί με αυτού του είδους τον έλεγχο. Έχουμε τις κλινικές και πρακτικές ασκήσεις όπου είναι εύκολο σε ομάδες των 20-25 ατόμων ο διδάσκων να ελέγξει την είσοδο», τόνισε.

Το πρόβλημα, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι στα μεγάλα αμφιθέατρα, όπως στη Νομική, τη Φιλοσοφική, τη Θεολογική σχολή. «Γι’ αυτό κατατέθηκε και θα ψηφιστεί αυτές τις μέρες μια τροπολογία με την οποία δίνεται η δυνατότητα στα πανεπιστήμια κατά παρέκκλιση οποιασδήποτε τυπικής διαδικασίας, μόνο με απόφαση του πρυτανικού συμβουλίου, να προσληφθεί προσωπικό που θα είναι επιφορτισμένο με δειγματοληπτικό έλεγχο των φοιτητών, γιατί μιλάμε για 410 αίθουσες», είπε ο κ. Παπαϊωάννου.

Σε σχολές όπως η Ιατρική, όπου με νόμο που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα πως μπαίνει η υποχρεωτικότητα στους φοιτητές των σχολών επιστημών υγείας, εκεί δεν έχει νόημα ο έλεγχος, είπε καταλήγοντας ο πρύτανης.

Πηγή: ertnews.gr

Πηγή: https://www.voria.gr

You May Also Like

Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας αρωγός σε δράσεις ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής

Συνέδριο εκπαιδευτικών των ελληνικών σχολείων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερική

Νέα σχολική χρονιά, νέο δωμάτιο: 4 έξυπνα βήματα για μίνι ανανέωση

Δεν αρκεί μόνο η αγορά σακιδίου, κασετίνας ή τετραδίων αλλά χρειάζεται και η δημιουργία ενός προσωπικού χώρου που θα εμπνέει για μελέτη

Πρότυπα-Πειραματικά: Πρόσκληση για αποσπάσεις μονίμων στη Δυτική Μακεδονία

Προθεσμία υποβολής αιτήσεων ορίζεται από την Παρασκευή 11-08-2023 έως την Κυριακή 20-08-2023

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

Επιστολή του Προέδρου του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας αναφορικά με την Πιστοποίηση του Προγράμματος Προπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος.

Εκδήλωση με θέμα την Συναισθηματική Νοημοσύνη από τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Π.Ε. Καστοριάς

Με τίτλο «Συναισθηματική Νοημοσύνη – Επικοινωνία – η Μαγεία των Σχέσεων»

Επίσκεψη του ΕΝΕΕΓΥΛ Καστοριάς στο Πανεπιστήμιο Δυτ. Μακεδονίας.

Οι καθηγητές κι οι μαθητές, ξεναγήθηκαν στη Βιβλιοθήκη από τους Βιβλιοθηκονόμους Κωνσταντίνου Βάγια και Μπούρτσο Αθανάσιο.

Η Νομική Αθηνών έφαγε λάχανο κάθε άλλο πανεπιστήμιο στον κόσμο!

Οι φοιτητές της Νομικής Αθηνών μάς βάζουν τα γυαλιά και πετυχαίνουν ένα τεράστιο σκορ επίδοσης σε διεθνές επίπεδο

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας |Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ ΚΑΙ ΨΗΦΙΑΚΟ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ»

Το Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας διοργανώνει για…

Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας στα 500 καλύτερα νέα Πανεπιστήμια του κόσμου

Σύμφωνα με τη διεθνή λίστα Times Higher Education (THE) Young University Rankings για το 2023