Ο γίγαντας της εποχής των Παγετώνων, το μαλλιαρό μαμούθ, μπορεί να «ξαναγεννηθεί» σύμφωνα με τους επιστήμονες

Δέκα χιλιάδες χρόνια μετά την εξαφάνιση αυτών των εκπληκτικών γιγάντων από τη Γη, οι επιστήμονες ξεκινούν ένα περιπετειώδες ταξίδι για να επαναφέρουν τα μαλλιαρά μαμούθ και να ενισχύσουν την αρκτική τούνδρα. Η αναγέννηση των μαμούθ στην άγρια φύση έχει ξανασυζητηθεί στο παρελθόν για πάνω από μία δεκαετία – σύμφωνα με τον Guardian – αλλά οι ερευνητές ανακοίνωσαν ότι η προσπάθειά τους βρήκε επιτέλους χρηματοδότηση, ώστε το όνειρο να γίνει πραγματικότητα.

Επιστήμονες της ιατρικής σχολής του Harvard θεωρούν πως μπορούν να επαναφέρουν είδη όπως το μαλλιαρό μαμούθ, σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί το οικοσύστημα της αρκτικής τούντρας, καθώς και για να διατηρήσουν τον ασιατικό ελέφαντα που έχει στενή σχέση με το μαλλιαρό μαμούθ και οδεύει προς εξαφάνιση.  Η ανάσα ήρθε για τους επιστήμονες με τη … μορφή 20,4 εκατομμυρίων δολαρίων που συγκεντρώθηκαν από την εταιρία βιοεπιστήμης Colossal, σύμφωνα με τον Guardian.

«Ζωντανεύουν» τα μαλλιαρά μαμούθ – Υβρίδια χωρίς χαυλιόδοντες

Ο στόχος δεν είναι να κλωνοποιηθεί ένα μαμούθ – όπως σίγουρα θα σκέφτηκαν οι θιασώτες των ταινιών Jurassic Park. Το DNA που έχουν καταφέρει να πάρουν οι επιστήμονες από τα απομεινάρια μαλλιαρών μαμούθ που έχουν βρεθεί σε ανασκαφές δεν είναι ικανό να χρησιμοποιηθεί με αυτόν τον τρόπο. Η ομάδα έχει σαν στόχο να δημιουργήσει μέσω γενετικής μηχανικής ένα ζωντανό υβρίδιο, ελέφαντα-μαμούθ, που οπτικά δεν θα διαφέρει σε τίποτα από τον μαλλιαρό πρόγονό του.

«Στόχος μας να έχουμε τα πρώτα νεογνά μέσα στα επόμενα τέσσερα με έξι χρόνια» είπε ο συνιδρυτής της Colossal, που θα χρηματοδοτήσει το έργο.  Η ομάδα έχει αναλύσει τα γονιδιώματα 23 ειδών ελεφάντων και μαμούθ και πιστεύει πως με περίπου 50 αλλαγές στο γενετικό κώδικα του ασιατικού ελέφαντα, το νέο είδος θα έχει ό,τι χρειάζεται για να ευδοκιμήσει στον Αρκτικό Κύκλο.

Θα διαθέτει λίπος 10 πάχους εκατοστών, πέντε ειδών διαφορετικά τριχώματα έως και ενός μέτρου σε μάκρος και μικρότερα αυτιά για να αντέχει το κρύο. Μάλιστα η ομάδα σκοπεύει να μη δώσει χαυλιόδοντες στο υβρίδιο για να μη γίνεται στόχος λαθρεμπόρων.

Προφανώς και υπάρχουν ηθικά διλήμματα για αυτό το project, όπως η χρήση ζωντανών ελεφάντων για την κυοφόρηση ενός γενετικά σχεδιασμένου υβριδίου, ενώ αρκετοί δεν έχουν πειστεί ως προς τον τρόπο που θα βοηθήσει η επανεισαγωγή του μαλλιαρού μαμούθ στην επαναφορά του οικοσυστήματος.

Ο Love Dalén, καθηγητής εξελικτικής γενετικής στο πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης σημειώνει: «Κι αν γίνουν όλα αυτά και πάλι δεν θα πάρεις ένα μαμούθ. Θα είναι ένας μαλλιαρός ελέφαντας με περισσότερο απόθεμα λίπους. Δεν γνωρίζουμε τα γονίδια που κάνουν το μαμούθ να είναι…. μαμούθ. Ξέρουμε κάτι λίγα, αλλά όχι αρκετά».

Πάντως οι συνεργάτες της Collosal ισχυρίζονται ότι δεν βιάζονται καθόλου και παρομοιάζουν τη διαδικασία με την διαστημική αποστολή Apollo, ένα πρότζεκτ που έκανε τους ανθρώπους«να κοιτάξουν» προς το διάστημα και παράλληλα ανακαλύφθηκαν τεχνολογίες όπως το GPS.

ΠΗΓΗ:https://www.ethnos.gr/

You May Also Like

Φεύγει από το τιμόνι της Amazon ο Τζεφ Μπέζος

Φεύγει από το τιμόνι της Amazon ο Τζεφ Μπέζος

ΗΠΑ: Ψήφισμα στο Κογκρέσο για να χαρακτηριστεί η 28η Οκτωβρίου ως η “Ημέρα του Όχι”

ΗΠΑ: Ψήφισμα στο Κογκρέσο για να χαρακτηριστεί η 28η Οκτωβρίου ως η…

CNN: Και πέμπτος νεκρός από τα αιματηρά επεισόδια στην Ουάσιγκτον

CNN: Και πέμπτος νεκρός από τα αιματηρά επεισόδια στην Ουάσιγκτον

Ακροδεξιός πολιτικός: Η Τουρκία να απαγορεύσει τον τουρισμό προς τα ελληνικά νησιά

Ο πρόεδρος του κόμματος της Νίκης, Ουμίτ Οζντάγ, συστήνει στην τουρκική κυβέρνηση…

Έκανε την τύχη του: Ερασιτέχνης χρυσοθήρας βρήκε βράχο χρυσού 160.000 δολαρίων

«Όταν βρέθηκε στα χέρια μου, μου έπεσε το σαγόνι. Ήταν απλά απίστευτο εύρημα που συμβαίνει μια φορά στη ζωή σου»

Μέγιστη πρόκληση Πακιστάν: «Αναγνωρίζει» ψευδοκράτους Κύπρου-Στέλνει προξενική αποστολή στα Κατεχόμενα

Μέγιστη πρόκληση Πακιστάν: «Αναγνωρίζει» ψευδοκράτους Κύπρου-Στέλνει προξενική αποστολή στα Κατεχόμενα

Mikayla Holmgren: Η 26χρονη καλλονή με σύνδρομο Down διεκδικεί να γίνει το πρώτο μοντέλο του Sports Illustrated Swimsuit

Mikayla Holmgren: Η 26χρονη καλλονή με σύνδρομο Down διεκδικεί να γίνει το…

«Πέρασα από την κόλαση»: H 85χρονη όμηρος που αφέθηκε ελεύθερη περιγράφει όσα έζησε στα χέρια της Χαμάς

Τη μετέφεραν σε σήραγγες που μοιάζουν με «ιστό αράχνης»

Τέλος εποχής για τη Hertz! Χρεοκοπία – Χιλιάδες απολύσεις σε ΗΠΑ, Καναδά

Τέλος εποχής για τη Hertz! Χρεοκοπία – Χιλιάδες απολύσεις σε ΗΠΑ, Καναδά

Μας δείχνει το δρόμο: Το πρωτοποριακό “Πείραμα της Σλοβακίας” που ρίχνει 50% τα κρούσματα χωρίς lockdown

Μας δείχνει το δρόμο: Το πρωτοποριακό “Πείραμα της Σλοβακίας” που ρίχνει 50%…