Με το βλέμμα στραμμένο στα σχολεία αλλά και στη Βόρεια Ελλάδα είναι η κυβέρνηση, με στόχο να αποφευχθεί μια αναζωπύρωση της πανδημίας μέσα στον Οκτώβριο.

Σε αυτή τη χρονική συγκυρία οι επιδημιολογικοί δείκτες παραμένουν σταθεροί, ωστόσο ήδη εκδηλώνεται πίεση στο σύστημα υγείας σε νομούς της Μακεδονίας (όπου είναι χαμηλότερη η εμβολιαστική κάλυψη).

Να σημειωθεί πως οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει  ότι η επιστροφή των μαθητών στα θρανία αλλά και η σταδιακή μεταφορά κοινωνικών δραστηριοτήτων σε κλειστούς χώρους λόγω του καιρού αναμένεται  να οδηγήσουν σε αύξηση των κρουσμάτων. Μάλιστα χθες έκλεισαν και τα δύο πρώτα τμήματα σε σχολείο της Βόρειας Ελλάδας (νόσησε πάνω από το 50% των μαθητών της κάθε τάξης), ενώ συνολικά το 24% των καταγεγραμμένων κρουσμάτων είναι παιδιά και έφηβοι.

Ο στόχος για χτίσιμο τείχους ανοσίας μέσα στο φθινόπωρο είναι υπερβολικά αισιόδοξος, καθώς ο εμβολιαστικός ρυθμός παραμένει στάσιμος ενώ υπάρχουν και σημαντικές γεωγραφικές διακυμάνσεις. Είναι χαρακτηριστικό πως ο ημερήσιος αριθμός όσων κάνουν την πρώτη δόση είναι κάτω από 10.000, ενώ πλήρως εμβολιασμοί σχεδόν 6 εκατομμύρια πολίτες. Μάλιστα σε νομούς της Βόρειας Ελλάδας – όπως για παράδειγμα σε Κιλκίς, Πιερία, Δράμα, Σέρρες – το ποσοστό όσων έχουν κάνει το βήμα προς την “επιχείρηση Ελευθερία” είναι κάτω από το 50%.

Καμπανάκι στο κυβερνητικό επιτελείο

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο χτύπησε καμπανάκι για τα περιστατικά  όπου  γονείς μήνυσαν εκπαιδευτικούς, επιδιώκοντας ουσιαστικά να μπουν τα παιδιά τους στο σχολεία χωρίς να τηρούνται οι προβλεπόμενοι κανόνες (μάσκες, self test). Ανάλογα περιστατικά αντιμετωπίζουν και γιατροί, που βρίσκονται αντιμέτωποι με αρνητές της πανδημίας.

Σε αυτή τη φάση η κυβέρνηση θέλει να βάλει ασφαλιστικές δικλείδες, ώστε να μη βρίσκονται αντιμέτωποι με το αυτόφωρο γιατροί και υγειονομικοί που εφαρμόζουν τα μέτρα προστασίας από τον κορoνοϊό. Με δεδομένο ότι ο νέος Ποινικός Κώδικας τίθεται σε διαβούλευση αύριο, αναμένεται να προωθηθεί τάχιστα η σχετική ρύθμιση. Το δικαίωμα της μήνυσης παραμένει αναφαίρετο για οποιονδήποτε πολίτη, θα προβλέπεται όμως  πως για μηνυτήριες αναφορές που σχετίζονται με  την εφαρμογή των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας οι δημόσιοι λειτουργοί δεν θα οδηγούνται στο αυτόφωρο.

«Ενδεχομένως  χρειάζεται ένας συντονισμός των εισαγγελικών και αστυνομικών αρχών, ώστε αν δει κανείς ότι αυτό είναι ένα περιστατικό που γενικεύεται, όπως για παράδειγμα αν γίνονται μηνύσεις για αστεία πράγματα περί εσχάτης προδοσίας και είναι προφανέστατα αβάσιμες, να σχηματίζεται μια δικογραφία πλην όμως να μην κινείται η διαδικασία του αυτοφώρου» ανέφερε ο  υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης.

Να σημειωθεί πως φρένο στις προσαγωγές εκπαιδευτικών, μετά από μηνύσεις  που κάνουν σε βάρος τους γονείς- αρνητές της πανδημίας έβαλε χθες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος. Ειδικότερα ζήτησε από τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ Μιχάλη Καραμαλάκη να διασφαλιστεί ότι οι αστυνομικοί δεν θα προσάγουν στα αστυνομικά τμήματα εκπαιδευτικούς που εφαρμόζουν το νόμο για τα μέτρα προστασίας ενάντια στον κορονοϊό.

Την ίδια στιγμή αλλεπάλληλες συσκέψεις γίνονται για να αντιμετωπιστεί η αύξηση των επιδημιολογικών δεικτών στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς είναι νωπές οι μνήμες από την έξαρση της πανδημίας που σημειώθηκε στη Θεσσαλονίκη πέρσι το Νοέμβριο. Μάλιστα χθες στη Θεσσαλονίκη βρέθηκε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, αν και σε  αυτή τη φάση το  ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων δε συζητείται. Ωστόσο, πολλά θα κριθούν από την πορεία της πανδημίας τον Οκτώβριο και ιδιαίτερα στον τρόπο με  τον οποίο θα γίνει ο εορτασμός του πολιούχου της Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου.

Την ίδια στιγμή στόχος της κυβέρνησης είναι να μην επαναληφθούν αρρυθμίες που έχουν υπάρξει το τελευταίο διάστημα και στέλνουν συγκεχυμένα μηνύματα στους πολίτες. Για παράδειγμα, χρειάστηκε να υπάρξει νομοτεχνική βελτίωση, ώστε να  αυξηθεί από τους τρεις στους πέντε μήνες ο χρόνος που ισχύει το δωρεάν πακέτο των 50GB στους μαθητές του λυκείου που θα εμβολιαστούν. Παράλληλα αλαλούμ επικράτησε  και για το πως θα κλείνουν ραντεβού με τους οδοντιάτρους οι πολίτες , θέμα που έχει προκαλέσει την παρέμβαση της Ελληνικής Οδοντιατρικής Υπηρεσίας.

ΠΗΓΗ:https://www.ethnos.gr/

You May Also Like

Φιλιππίνες: Τρομακτικά βίντεο από την στιγμή που ο ισχυρός σεισμός των 6,9 Ρίχτερ «χτυπά» το Μιντανάο

Πολίτες που βρίσκονται μέσα σε εμπορικό κέντρο τρέχουν πανικόβλητοι προκειμένου να εξέλθουν από αυτό

Θεσσαλονίκη: Κακουργηματική δίωξη σε βάρος του αστυνομικού που πυροβόλησε 16χρονο

Κακουργηματική δίωξη ασκήθηκε σε βάρος του 34χρονου αστυνομικού που φέρεται να πυροβόλησε στο κεφάλι 16χρονο Ρομά κατά…

Χαλκιδική: 12χρονη διέσωσε άνδρα από πνιγμό σε παραλία

H 12χρονη έσωσε άνθρωπο από πνιγμό, χάρη στις πρώτες βοήθειες που έμαθε…

Κ. Μητσοτάκης: Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους από 1/1/2023

Κ. Μητσοτάκης: Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους από 1/1/2023

Δόθηκε νέα παράταση στα Δελτία Εκπαίδευσης Εξέτασης των υποψήφιων οδηγών από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών

Δόθηκε νέα παράταση στα Δελτία Εκπαίδευσης Εξέτασης των υποψήφιων οδηγών από το Υπουργείο…

Παπαδάκης: Τι είπες ρε αλητήριε; – Γιατί ο παρουσιαστής προσφεύγει στη δικαιοσύνη

Παπαδάκης: Τι είπες ρε αλητήριε; – Γιατί ο παρουσιαστής προσφεύγει στη δικαιοσύνη

Τέλος το MEGA: Το ΕΣΡ κλείνει οριστικά με μαύρο το «Μεγάλο Κανάλι»

Τα 9 μέλη της Ανεξάρτητης Ραδιοτηλεοπτικής Αρχής ΕΣΡ σύμφωνα με πρώτες πληροφορίες…

Φορολογικές δηλώσεις: Τα 23 SOS για τη σωστή συμπλήρωσή τους

Αναλυτικές οδηγίες για την ορθή συμπλήρωση του βασικού εντύπου Ε1 της φετινής…

ΑΣΦΑΛΙΣΗ Δείτε εάν δικαιούστε δωρεάν φάρμακα μόνο με το ΑΜΚΑ μέσω ΗΔΙΚΑ www.dikaiologitika.gr

Ξεκινά από σήμερα Δευτέρα 1η Αυγούστου, η διαδικασία χορήγησης δωρεάν φαρμάκων σε…

Γαλιατσάτος για Σαγκάη: Ελπίζω να μην μας κρύβουν κάτι άλλο

Γαλιατσάτος για Σαγκάη: Ελπίζω να μην μας κρύβουν κάτι άλλο