Τι θα κάνει η Άνγκελα Μέρκελ μετά από 16 χρόνια ως καγκελάριος της Γερμανίας;

Η Άνγκελα Μέρκελ απολαμβάνει να φτιάχνει πατατόσουπα και να ψήνει κέικ δαμάσκηνου με βουτυρένια επικάλυψη. Αυτά είναι τυπικά πιάτα στη Γερμανία κατά τους φθινοπωρινούς μήνες, αλλά δεν θα έχει χρόνο να τα ετοιμάσει σύντομα. Μετά τις εκλογές, η καγκελάριος δεν έχει τελειώσει με τα καθήκοντά της. Θα παραμείνει στη θέση της ως υπηρεσιακή καγκελάριος, μέχρι να σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση.

Τι θα κάνει ομώς μετά από 16 χρόνια ως καγκελάριος της Γερμανίας;

Θα διαβάζει και θα κοιμάται περισσότερο

Όπως αναφέρει η DW, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Ουάσινγκτον τον Ιούλιο, η Άνγκελα Μέρκελ ρωτήθηκε πώς οραματίζεται τη συνταξιοδότησή της. Παρόλο που είχε απαντήσει σε αυτήν την ερώτηση με υπεκφυγές σε άλλες περιπτώσεις, αυτή τη φορά έκανε γνωστό ότι θα κάνει πρώτα ένα διάλειμμα και δεν θα δέχεται καμία πρόσκληση. Πρέπει να αποδεχτώ ότι τα προηγούμενα καθήκοντά “τώρα θα τα κάνει κάποιος άλλος”, είπε, προσθέτοντας: “Νομίζω ότι θα μου αρέσει πολύ”.

Όπως είπε, στον ελεύθερο χρόνο της, θέλει να σκεφτεί “τι είναι αυτό που με ενδιαφέρει πραγματικά”. Είχε ελάχιστο χρόνο για να το κάνει αυτό τα τελευταία 16 χρόνια, σημειώνοντας πως “μετά από αυτό, ίσως προσπαθήσω να διαβάσω ένα βίβλιο. Τότε τα μάτια μου θα αρχίσουν να κλείνουν επειδή θα είμαι κουρασμένη. Μετά θα κοιμηθώ λίγο και μετά θα δούμε τι θα κάνω”.

Άνγκελα Μέρκελ: Η αστρονομική σύνταξη που θα λάβει, τα κέικ δαμάσκηνου και η "δεύτερη καριέρα"

Η σύνταξη των 15.000 ευρώ

Μπορεί ένας άνθρωπος που εδώ και δεκαετίες είχε προγραμματίσει κάθε μέρα από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ και είχε τεράστια ευθύνη, να απενεργοποιηθεί από τη μια μέρα στην άλλη; “Συνειδητοποιούμε τι θα μας λείψει, μόνο όταν δεν το έχουμε πλέον”, δήλωσε πρόσφατα η Άνγκελα Μέρκελ.

Η Άνγκελα Μέρκελ έγινε 67 ετών στις 17 Ιουλίου και σύμφωνα με την DW δεν χρειάζεται να έχει οικονομικές ανησυχίες.

Ως καγκελάριος, κερδίζει 25.000 ευρώ (29.000 δολάρια) το μήνα. Επιπλέον, κερδίζει περίπου 10.000 ευρώ για το ρόλο της ως μέλος της Bundestag, μια δουλειά που κάνει για περισσότερα από 30 χρόνια. Όταν η Μέρκελ σταματήσει να εργάζεται, θα συνεχίσει να λαμβάνει ολόκληρο τον μισθό της για τρεις μήνες και στη συνέχεια ένα μεταβατικό επίδομα του μισού της αμοιβής της για μέγιστο χρόνο 21 μήνες.

Για την σύνταξή της, τα διάφορα δικαιώματα από την εργασία της ως καγκελάριος, υπουργός της κυβέρνησης και μέλος της Bundestag αντισταθμίζονται το ένα με το άλλο. Η Μέρκελ επωφελείται από το γεγονός ότι υπηρέτησε για

πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι ακριβείς τύποι για τους υπολογισμούς, που φτάνουν έως και πενταψήφια νούμερα, βρίσκονται στη λεγόμενη Ομοσπονδιακή Υπουργική Πράξη του 1953. Μετά από τουλάχιστον τέσσερα χρόνια στην εξουσία, οι καγκελάριοι δικαιούνται το 27,74% των προηγούμενων κερδών τους. Με κάθε επιπλέον έτος στην εξουσία, το δικαίωμά τους αυξάνεται κατά 2,39167% έως το 71,75% κατ ‘ανώτατο όριο.

Ως αποτέλεσμα, η Άνγκελα Μέρκελ μπορεί να υπολογίζει σε σύνταξη περίπου 15.000 ευρώ το μήνα. Επιπλέον, πληροί τις προϋποθέσεις για προσωπική ασφάλεια και υπηρεσιακό αυτοκίνητο με οδηγό για το υπόλοιπο της ζωής της. Δικαιούται επίσης ένα γραφείο στις εγκαταστάσεις της Bundestag στο Βερολίνο, που περιλαμβάνει διοίκηση γραφείου, δύο συμβούλους και μια γραμματέα.

1

Δεν αποκλείεται δεύτερη καριέρα

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της DW, πρώην γερμανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι δεσμεύονται με απόρρητο από το νόμο. Αλλά ακόμα και αν δεν τους επιτρέπεται να αποκαλύψουν μυστικά, παραμένουν δημοφιλείς στον κόσμο των επιχειρήσεων ως σύμβουλοι, κυρίως λόγω των εκτεταμένων πολιτικών τους επαφών.

Μερικοί από τους προκατόχους της Άνγκελα Μέρκελ έχουν μετακομίσει στον ιδιωτικό τομέα. Αφού ο Χέλμουτ Σμιτ έφυγε από την καγκελαρία το 1982, έγινε συν-εκδότης της εβδομαδιαίας εφημερίδας “Die Zeit” και ήταν δημοφιλής ομιλητής. Σε συνέντευξή του το 2012, είπε: “Έχω κάνει κανόνα για τον εαυτό μου να μην δίνω διάλεξη με λιγότερα από 15.000 δολάρια”.

Πολύ καλύτερα από τον Σμιτ, οι πρώην καγκελάριοι Χέλμουτ Κολ και Γκέρχαρντ Σρέντερ ήξεραν πώς να μετατρέψουν το πολιτικό παρελθόν και τη φήμη τους σε μετρητά. Ο Κολ ίδρυσε μια εταιρεία με πολιτικές και στρατηγικές συμβουλευτικές υπηρεσίες και κέρδισε πολύ καλά χρήματα ως λόμπιστας και σύμβουλος. Ο Γκέρχαρντ Σρέντερ προκάλεσε πολλά προβλήματα το 2005 όταν, μόλις λίγους μήνες μετά την αποχώρησή του από την καγκελαρία, προσλήφθηκε από την εταιρεία αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream, θυγατρική της ρωσικής Gazprom. Ο Σρέντερ είχε υποστηρίξει τον αγωγό όταν ήταν καγκελάριος.

Η Άνγκελα Μέρκελ επιδιώκει νέα δουλειά ή τιμητικό αξίωμα; Μέχρι στιγμής, δεν έχει πει λέξη για αυτό. Είναι τουλάχιστον πιθανό ότι θα παραμείνει προς το παρόν στο Βερολίνο. Ο σύζυγός της, ο κβαντικός χημικός Joachim Sauer, δεν σκέφτεται ακόμη να σταματήσει τη δουλειά του. Αν και είναι ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Humboldt του Βερολίνου, ο 72χρονος έχει παρατείνει τη σύμβασή του ως ανώτερος ερευνητής, τουλάχιστον μέχρι το επόμενο έτος.

1

Πηγή: DW

You May Also Like

Μεξικό: Σε αμόκ γυναίκα σε αεροδρόμιο που άργησε στην πτήση της – Πέταγε βαλίτσες σε υπαλλήλους

Η Emirates επιβεβαίωσε την επίθεση μετά την προσπάθεια της γυναίκας να κάνει…

Hurriyet – Προκλητικό δημοσίευμα: «Ο Έλληνας πρωθυπουργός ξεπέρασε τα όρια»

Οι τελευταίες δηλώσεις  Μητσοτάκη για την Άγκυρα στο LSE χαρακτηρίζονται «σκανδαλώδεις» από…

Δασκάλα στην Πενσιλβάνια έκανε σεξ με ανήλικη μαθήτρια και συνελήφθη αφού την «κάρφωσε» ο άνδρας της!

Η 26χρονη Ολίβια Ορτζ συνελήφθη την περασμένη Παρασκευή – Παραδόξως και ο…

Έχασε τη μάχη με τον κορoνοϊό ο πρώην πρόεδρος της Ρεάλ Λορένθο Σανθ

Έχασε τη μάχη με τον κορoνοϊό ο πρώην πρόεδρος της Ρεάλ Λορένθο…

Οι Ιταλικές Άλπεις έγιναν ροζ προκαλώντας ανησυχίες για την κλιματική αλλαγή

Οι Ιταλικές Άλπεις έγιναν ροζ προκαλώντας ανησυχίες για την κλιματική αλλαγή
Οδογέφυρα στον αυτοκινητόδρομο A 10, λίγο έξω από την Γένοβα κατέρρευσε σήμερα…

Ισραήλ: Ανατίναξε υπόγειο δίκτυο της Χαμάς – Δημοσιεύματα για εκεχειρία

Η αιματοχυσία στη Γάζα συνεχίζεται, με τον ισραηλινό στρατό να περηφανεύεται ότι…

Προβάδισμα 17 μονάδων του Μπάιντεν έναντι του Τραμπ

Προβάδισμα 17 μονάδων του Μπάιντεν έναντι του Τραμπ

Κόφι Ανάν : Παγκόσμια θλίψη για τον θάνατο της εμβληματικής προσωπικότητας

Πέθανε σε ηλικία 80 ετών ο πρώην γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι…

«Πρέπει να καταπιώ και αυτή την πίκρα». Η Σάνον Ντόχερτι αποκάλυψε ότι ο καρκίνος επέστρεψε

«Πρέπει να καταπιώ και αυτή την πίκρα». Η Σάνον Ντόχερτι αποκάλυψε ότι…