α αποκαλούμενα “fake news” είναι ένα φαινόμενο που παίρνει τεράστιες διαστάσεις, παίζει σημαντικό ρόλο στη δημόσια σφαίρα ενώ θεωρείται ότι μπορεί να επηρεάσει ακόμη και εκλογικές αναμετρήσεις όπως η πρόσφατη στις ΗΠΑ. Το θετικό είναι ότι διάφοροι οργανισμοί είναι πρόθυμοι να λάβουν δράση για τον περιορισμό των fake news.

Έχουμε δει βήματα από Facebook, Google, ενώ ακόμη και το YouTube πρόσφατα δημιούργησε workshops με στόχο να μας διδάξει πως να ξεχωρίζουμε τις ειδήσεις αυτές και πως να κάνουμε fact checking.

Με μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία πλέον παίρνει σειρά ο συν-ιδρυτής της Wikipedia, Jimmy Wales, ο οποίος ανακοίνωσε την δημιουργία μιας ειδησεογραφικής υπηρεσίας που συνδυάζει τη δουλειά επαγγελματιών δημοσιογράφων και εθελοντών.

Η υπηρεσία ονομάζεται Wikitribune και στόχος είναι η αντικειμενική και πραγματική ενημέρωση, μαζί με την καταπολέμηση των ψευδών ειδήσεων. Ακριβώς όπως η Wikipedia, έτσι και το Wikitribune θα είναι δωρεάν υπηρεσία, χωρίς διαφημίσεις και θα βασίζεται στους supporters.

Ο Wales θεωρεί πως οι άνθρωποι ενδιαφέρονται όλο και περισσότερο για έγκυρη ενημέρωση και γι αυτό πιστεύει ότι θα υπάρξει ζήτηση για την σελίδα του. Η σελίδα έχει μηνιαίους υποστηρικτές και όσο περισσότερους έχει, τόσο πιο πολλούς δημοσιογράφους μπορεί να προσλάβει.


“I think we’re in a world right now where people are very concerned about making sure we have high quality fact-based information, so I think there will be demand for this. We’re getting people to sign up as monthly supporters and the more monthly supporters we have the more journalists we can hire”.

Η σελίδα αναμένεται να γίνει διαθέσιμη μέσα στον Απρίλιο.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.