Τρία όπλα στη μάχη για μείωση των λογαριασμών της ενέργειας

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Έσοδα από τρεις διαφορετικές πηγές επιστρατεύει η κυβέρνηση, στη μάχη κατά της ανόδου των τιμών του ρεύματος αλλά και του φυσικού αερίου. Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, ο βασικός μοχλός για την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου θα είναι το νεοσύστατο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, το οποίο αρχικά θα προικοδοτηθεί με ένα ποσό της τάξης των 200 εκατ. ευρώ, ποσό που θα προέλθει από τα έσοδα των πλειστηριασμών για τα δικαιώματα εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα. Τα έσοδα των πλειστηριασμών αποτελούν και το πρώτο κύριο όπλο που επιστρατεύει η κυβέρνηση στη μάχη κατά των ανατιμήσεων σε ρεύμα και φυσικό αέριο.

Εκτός όμως από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, το οποίο θα επιδοτήσει τους λογαριασμούς ρεύματος με 3 σεντς η κιλοβατώρα μέχρι τις 300 κιλοβατώρες για τους λογαριασμούς Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου, η κυβέρνηση βρίσκεται σε αναζήτηση και άλλων κονδυλίων προκειμένου να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις από το ράλι στις τιμές του ρεύματος και του φυσικού αερίου.

Ποια είναι αυτά;

Ένα ποσό έως τα 600 εκατ. ευρώ μπορεί να προκύψει από το πλεόνασμα του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ, του γνωστού ΕΛΑΠΕ. Καθώς οι τιμές της χονδρεμπορικής ρεύματος έχουν αυξηθεί σημαντικά, ένας σημαντικός αριθμός μονάδων ΑΠΕ αποζημιώνεται με μικρότερες τιμές. Αλλά και για τις μονάδες που έχουν εξασφαλισμένες υψηλότερες τιμές, τα έσοδα από την ημερήσια αγορά αυξάνονται, μειώνοντας αντίστοιχα τη διαφορά που πρέπει να καλυφθεί μέχρι το ύψος της επιδοτούμενης τιμής. Κατά συνέπεια ένα σημαντικό μέρος του πλεονάσματος αυτού εξετάζεται να αξιοποιηθεί τόσο για να αυξηθεί το ποσό της επιδότησης στους λογαριασμούς ρεύματος όσο και για να επιδοτηθούν – πιθανότατα μέσω του επιδόματος θέρμανσης – οι λογαριασμοί του φυσικού αερίου.

Μια ακόμη πηγή μείωσης του κόστους για τους λογαριασμούς ρεύματος αναμένεται να προέλθει από τη μείωση των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας. Σύμφωνα με δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού περιβάλλοντος και ενέργειας Κ. Σκρέκα από το 2022 θα υπάρξει σημαντική μείωση στις ΥΚΩ μετά την ολοκλήρωση της μικρής διασύνδεσης της Κρήτης, μέσω της οποίας εξοικονομούνται αρκετές δεκάδες εκατ. ευρώ που θα αφαιρεθούν από τους λογαριασμούς του ρεύματος. Η μείωση των ΥΚΩ από τη μικρή διασύνδεση της Κρήτης, που ξεκίνησε να λειτουργεί τον περασμένο Ιούλιο, υπολογίζεται στα 100 εκατ. ευρώ, ποσό που θα ωφελήσει τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας από τις αρχές της επόμενης χρονιάς.

Εκτός από τις παραπάνω πηγές χρηματοδότησης των μέτρων που έχουν ως στόχο να περιορίσουν τις επιπτώσεις από το ράλι των τιμών της ενέργειας, στο τραπέζι έχουν πέσει και άλλες προτάσεις, όπως για παράδειγμα η επανεξέταση των περιθωρίων για πιθανές μειώσεις των τελών δικτύου τόσο στον ηλεκτρισμό όσο και στο φυσικό αέριο. Τέλος, εξετάζεται κατά το πρότυπο της ΔΕΗ, να υπάρξει απορρόφηση μέρους των αυξήσεων στο φυσικό αέριο από τη ΔΕΠΑ.

You May Also Like

Λογαριασμοί ρεύματος: Οι τιμές του Φεβρουαρίου και ο φθηνότερος πάροχος

Οι τιμές στους λογαριασμούς ρεύματος του Φεβρουαρίου ξεκινούν από 11 λεπτά ανά κιλοβατώρα

Αλλαγές έρχονται σε αποδείξεις και τεκμήρια – Τι σχεδιάζεται

Αλλαγές έρχονται σε αποδείξεις και τεκμήρια – Τι σχεδιάζεται

Πόσο μειώθηκαν οι τιμές των καυσίμων στην Κύπρο σε μια εβδομάδα

Στην Κύπρου έστω και οριακά οι τιμές μειώθηκαν ενώ ο μέσος όρος τιμών στην ΕΕ των «19» αυξήθηκε.

Κραυγή αγωνίας από την ΕΣΕΕ για τις συνεχιζόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις στα λιμάνια

Στο πλαίσιο της νέας ανακοίνωσης της ΟΜ.Υ.Λ.Ε. για συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων,…

Γονική άδεια και στους μπαμπάδες: Μέχρι 6 μήνες πλέον η άδεια πατρότητας

Γονική άδεια και στους μπαμπάδες: Μέχρι 6 μήνες πλέον η άδεια πατρότητας

Φόροι: Η αύξηση του ΦΠΑ φέρνει νέο «κύμα» ανατιμήσεων

«Κύμα» ανατιμήσεων σε εκατοντάδες αγαθά και υπηρεσίες αναμένεται να προκαλέσει σε ακριβώς…

Τσακαλώτος: Ελαφρύνσεις, εντός του 2018, σε επαγγελματίες και απασχολούμενους

Σταδιακή άρση των αδικιών, ενίσχυση των κατώτερων στρωμάτων,

«ΕΠΙΔΟΜΑ ΕΟΡΤΩΝ ΠΑΣΧΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΕ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ»

  «ΕΠΙΔΟΜΑ ΕΟΡΤΩΝ ΠΑΣΧΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΕ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ»

Συντάξεις Δεκεμβρίου: Ξεκινά σήμερα η καταβολή – Όλες οι ημερομηνίες

Οι ημερομηνίες «κλειδιά»

Αυξάνονται αφορολόγητο και Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα

Βάσει του πρώτου νομοσχεδίου που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών