Εμβολιασμοί, πλήρης ελευθερία, αλλά και τρίτη δόση στο προσκήνιο

Κι ενώ η εμβολιαστική κάλυψη στη χώρα εξακολουθεί να προβληματίζει με τα χαμηλά της ποσοστά στο γενικό πληθυσμό, από το Σάββατο μια μερίδα πολιτών θα αποτελεί τους προνομιούχους της χώρας.

Ο λόγος για τους πλήρως εμβολιασμένους, οι οποίοι θα αρχίσουν να απολαμβάνουν προνόμια πλήρους ελευθερίας τόσο σε ανοιχτούς όσο και σε κλειστούς χώρους.

Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση θέλει να απευθύνει μέσω των μέτρων που υιοθετεί μήνυμα προς τους ανεμβολίαστους πολίτες της χώρας, εφαρμόζοντας κατά κάποιον τρόπο έναν μηχανισμό πειθούς και παρακίνησης που έρχεται μέσω του περιορισμού των ελευθεριών σε αυτή την περίπτωση.

Συγχρόνως, η διασπορά του ιού, όπως αποτυπώθηκε στη χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) με τα 2.331 κρούσματα κατόπιν 196.219 ελέγχων, παραμένει περιορισμένη, ενώ η πανδημία φαίνεται πως έχει εισέλθει σε φάση σταθεροποίησης για την επικράτεια.

Μεμονωμένες περιοχές παρουσιάζουν έντονο επιδημιολογικό φορτίο με τη Βόρεια Ελλάδα να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα και την Αττική να εμφανίζει οριακές αυξήσεις. Στα νοσοκομεία η κατάσταση θεωρείται επισφαλής.

Μεγάλος αριθμός ανεμβολίαστων σε Μακεδονία-Θράκη

Σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία του ΕΟΔΥ, οι θάνατοι έσπασαν το φράγμα των 15.000 (15.012), ενώ οι εισαγωγές ασθενών με COVID-19 το τελευταίο 24ωρο δείχνουν αύξηση κατά 32.88% σε σχέση με τα τελευταία στοιχεία.

Τα εξιτήρια ήταν 167. Η κάλυψη στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) για περιστατικά COVID -19 στην επικράτεια είναι 66,73% και στις απλές κλίνες 30,24%.

Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στη χώρα, 307 (88.47%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι. Δηλωτικά της ανησυχητικής κατάστασης είναι τα στοιχεία που ανήρτησε χθες η 4η ΥΠΕ σχετικά με τους ανεμβολίαστους: αποτελούν το 96% των ασθενών στις ΜΕΘ και το 80% των νοσηλευόμενων ασθενών, ενώ αφορούν 151 θανάτους από 12 Σεπτεμβρίου έως 3 Οκτωβρίου.

Ενδεικτικό της κάμψης που παρουσιάζεται στους εμβολιασμούς είναι το εξής: Την Τρίτη πραγματοποιήθηκαν 19.278 μόλις νέοι εμβολιασμοί, με 5.585 πολίτες να κάνουν τώρα την 1η δόση έναντι του κορωνοϊού.

Για ποιες περιοχές υπάρχει ανησυχία

Το διάστημα 7 Σεπτεμβρίου 2021 – 03 Οκτωβρίου 2021, τα μεγαλύτερα ποσοστά θετικότητας στον πίνακα του ΕΟΔΥ είχαν οι Περιφερειακές Ενότητες Δράμας (0,88%), Κιλκίς και Λάρισας (0,81%), Ξάνθης (0,75%) και Καρδίτσας (0,74%). Δράμα, Κιλκίς και Ξάνθη είναι τρεις από τις τέσσερις ενότητες της 4ης ΥΠΕ όπου η εμβολιαστική κάλυψη είναι κάτω από το 50%.

Τρίτη δόση για όλους

“Πολύ σύντομα”, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, “αναμένονται οι αποφάσεις για χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίου κατά του κορωνοϊού σε όλους τους εμβολιασμένους πολίτες.

Βρίσκεται σε εξέλιξη η σχετική συζήτηση με την επιτροπή των ειδικών χωρίς ωστόσο ακόμη να μπορούμε να πούμε πόσοι μήνες θα πρέπει να έχουν παρέλθει από τη δεύτερη δόση για τη χορήγηση της τρίτης αναμνηστικής.

Σε κάθε περίπτωση οι εμβολιασμοί με τρίτη δόση για όλους, ενδεχομένως θα γίνουν πριν το τέλος του χρόνου”, συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

You May Also Like

Κοζάνη: Η γυναίκα που πήρε τις δόσεις του εμβολίου λέει πως ήταν περίεργη

«Ήθελα να δω τι γράφει το μπουκαλάκι, αλλά δεν έβλεπα χωρίς τα…

Password: Πόσο σίγουροι είστε για την ασφάλεια του κωδικού σας; Τα 5 sos βήματα της Google για ξένοιαστο σερφάρισμα

Password: Πόσο σίγουροι είστε για την ασφάλεια του κωδικού σας; Τα 5…

Χαμόγελα στην Εντατική! Αποσωληνώθηκε η 27χρονη γιατρός από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας

Χαμόγελα στην Εντατική! Αποσωληνώθηκε η 27χρονη γιατρός από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας

Λινού: Οι γυναίκες κάτω των 50 ετών να κάνουν εμβόλιο με mRNA

Για την πορεία της πανδημίας, το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων αλλά και…

Πάσχα 2020: Συμβουλές από τον ΕΦΕΤ για τα τρόφιμα εν μέσω πανδημίας

Πάσχα 2020: Συμβουλές από τον ΕΦΕΤ για τα τρόφιμα εν μέσω πανδημίας

Χρήσιμες πληροφορίες για τις αυτοδιοικητικές εκλογές της 26ης Μαΐου και της 2ας Ιουνίου 2019

Χρήσιμες πληροφορίες για τις αυτοδιοικητικές εκλογές της 26ης Μαΐου και της 2ας…

Από Δευτέρα ενεργοποιείται νέα υπηρεσία ηλεκτρονικής δήλωσης παρουσίας επιδοτούμενων ανέργων

Από Δευτέρα ενεργοποιείται νέα υπηρεσία ηλεκτρονικής δήλωσης παρουσίας επιδοτούμενων ανέργων

Παράταση παροχής της υπηρεσίας άυλης συνταγογράφησης στο Σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Παράταση παροχής της υπηρεσίας άυλης συνταγογράφησης στο Σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Και επίσημα τρία κρούσματα οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά στην Ελλάδα

Τα τρία κρούσματα οξείας ηπατίτιδας αγνώστου αιτιολογίας επιβεβαιώθηκαν και δηλώθηκαν στο ECDC…