Δυσβάστακτοι είναι οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου όχι μόνο για τα νοικοκυριά αλλά και για τις επιχειρήσεις

Λογαριασμοί ρεύματος και φυσικού αερίου που ζαλίζουν φτάνουν σταδιακά σε όλο και περισσότερους καταναλωτέςνοικοκυριά και επαγγελματίες. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN, στις επιχειρήσεις εστίασης που η χρήση ρεύματος και φυσικού αερίου είναι μεγάλη, το κόστος μέσα σε δύο μήνες εκτοξεύθηκε.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ιδιοκτήτης ψησταριάς ο οποίος πλήρωσε τον Σεπτέμβριο του 2020  για φυσικό αέριο 250 ευρώ και φέτος καλείται να πληρώσει 831 ευρώ.«Οι λογαριασμοί που ήρθαν τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο είναι σχεδόν διπλάσιοι σε σύγκριση με πέρυσι», σημειώνει ο καταστηματάρχης στο OPEN.

Τεράστιες αυξήσεις σε ρεύμα οδηγούν σε αυξήσεις

Το εκρηκτικό μείγμα ακρίβειας στο κόστος της ενέργειας συμπληρώνει και η αύξηση στο ρεύμα που ξεπερνά το 75% στον τελευταίο λογαριασμό. Όπως τονίζει ο ίδιος καταστηματάρχης αυτές οι αυξήσεις είναι αδύνατον να απορροφηθούν. «Θα προσπαθήσουμε να αντεπεξέλθουμε, διαφορετικά θα πρέπει να προχωρήσουμε σε ανατιμήσεις», τόνισε.

Η αύξηση του αποθέματος σε φυσικό αέριο μπορεί να φέρει αποκλιμάκωση

Η αύξηση στα αποθέματα  φυσικού αερίου που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα μπορεί να οδηγήσει σε αποκλιμάκωση της ενεργειακής κρίσης τους επόμενους μήνες λένε οι ειδικοί.

Ήδη τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μια σχετική εκτόνωση στην τιμή σε σχέση με τα 116€ ανά μεγαβατώρα που έφτασε στις αρχές του μήνα. Στην αμερικάνικη αγορά η χρηματιστηριακή τιμή παρουσιάζει πτώση 20% και στην Ολλανδική 30 σε σχέση με το υψηλό Οκτωβρίου. Ωστόσο η τιμή παραμένει 7 φορές υψηλότερη σε σχέση με τον περασμένο Μάιο

Ανακοπή της ανοδικής τάσης και αποκλιμάκωση μετά τις γιορτές

Όπως σημείωσε στο OPEN ο Διευθυντής Ελληνικού φόρουμ ενέργειας, Μιχάλης Μαθιουλάκης: «Σε πρώτη φάση μιλάμε για ανακοπή της ανοδικής τάσης και σταδιακή πτώση από τις γιορτές»

Τη Δευτέρα αναμένεται να υπογραφεί η κοινή υπουργική απόφαση που θα ανοίγει τον δρόμο για την κρατική επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος η οποία θα ισχύσει αναδρομικά από 1η Σεπτεμβρίου και θα φανεί στους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς.

ΠΗΓΗ:https://www.ethnos.gr/