Κρόκος Κοζάνης: Για ποιες ασθένειες αποτελεί θεραπεία

Κρόκος Κοζάνης: ο ελληνικός θησαυρός για την υγεία Κρόκος Κοζάνης: Για ποιες ασθένειες αποτελεί θεραπεία
Ιδιαίτερη θέση στην ιστορία της φαρμακευτικής, κατέχει ο κρόκος Κοζάνης, καθώς έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία πολλών ασθενειών, κυρίως του καρδιαγγειακού συστήματος, γυναικολογικών και οφθαλμιατρικών παθήσεων, ανέφεραν σε πρόσφατη εκδήλωση που διοργάνωσε ο Αναγκαστικός Συνεταιρισμός κροκοπαραγωγών Κοζάνης, ειδικοί επιστήμονες.

Ο ομότιμος καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Μόσχος Πολυσίου, ο καθηγητής της φαρμακολογίας της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αντώνης Τσαρμπόπουλος, και ο καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πέτρος Ταραντίλης, αναφέρθηκαν στα ευεργετικά αποτελέσματα του κρόκου Κοζάνης και στα αποτελέσματα των τελευταίων ερευνών σχετικά με τις φαρμακευτικές ιδιότητες του.

Όπως είπαν, τελευταίες μελέτες αποδεικνύουν επίσης, τη χρησιμότητά του στην καταπολέμηση του άγχους, την ενίσχυση της μνήμης αλλά και νευροεκφυλιστικών παθήσεων (άνοια, νόσος του Alzheimer και Parkinson) ψυχιατρικών παθήσεων (κατάθλιψη).

Τα κύρια θεραπευτικά συστατικά του είναι η πικροκροκίνη και η κροκίνη. Περιέχει επίσης βιταμίνη Β12, λυκοπίνη, ζεαξανθίνη, α-β καροτένιο καθώς περιέχει και βιταμίνη C, σίδηρο, κάλιο και μαγνήσιο.

Οι επιστήμονες έχουν επισημάνει ότι:

Καταπραΰνει τους πόνους των νεφρών, διεγείρει την όρεξη και κυρίως διευκολύνει την πέψη. Βοηθά στην απώλεια βάρους Έχει αντικαταθλιπτικές, αντιοξειδωτικές, αντιγηραντικές και αντικαρκινικές ιδιότητες. Επιβραδύνει την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Επιβεβαιωμένες μέσω πειραμάτων φαρμακευτικές ιδιότητες του Κρόκου είναι:

• Σε διαταραχές άγχους
• Στην ασθενοζωοσπερμία (πολύ χαμηλή κινητικότητα των σπερματοζωαρίων)
• Στην καρδιακή υπερτροφία
• Στην ηπατοτοξικότητα λόγω χημειοθεραπείας
• Στον καρκίνο του παχέος εντέρου
• Στη διαβητική νευροπάθεια
• Στη δυσμηνόρροια
• Στη στυτική δυσλειτουργία
• Στην υπέρταση
• Στις φλεγμονές
• Στον καρκίνο του ήπατος
• Στην απόφραξη της μέσης εγκεφαλικής αρτηρίας
• Στη σκλήρυνση κατά πλάκας: Σκλήρυνση κατά πλάκας και κρόκος Κοζάνης
• Στην εξάρτηση από οπιοειδή
• Στον καρκίνο του παγκρέατος
• Στην ψωρίαση
• Σε παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος
• Στην επούλωση τραυμάτων

Αναλυτικότερα οι κυριότερες ιδιότητες

Αντικαρκινική δράση

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η δράση αυτή οφείλεται στην αντιοξειδωτική ουσία κροκετίνη, η οποία φαίνεται ότι μπορεί να αποτρέψει την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων.

Διάθεση

Έχει ηρεμιστικές ιδιότητες, γι’ αυτό και χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση του άγχους και του εκνευρισμού. Επιπλέον, προσφέρει στον οργανισμό ευεξία, πνευματική διαύγεια και τόνωση. Ορισμένες έρευνες, μάλιστα, έχουν δείξει ότι ο κρόκος έχει ευεργετική επίδραση στις περιπτώσεις ήπιας κατάθλιψης, καθώς φαίνεται να έχει παρόμοια αποτελέσματα με αυτά των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων.
Δείτε αναλυτικότερα Πρόζακ ή Κρόκος; Η αρχαία θεραπευτική γνώση επιβεβαιώνεται!

Δέρμα: Βελτιώνει το δέρμα από την ακμή με εξωτερική χρήση του.

Θεωρείται φυσικό φάρμακο για την επιδερμίδα και ειδικά για τη θεραπεία της ακμής λόγω των αντιβακτηριδιακών του ιδιοτήτων. Επιπλέον, οι αντιοξειδωτικές ουσίες του κρόκου παρέχουν προστασία ενάντια στις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες, μεταξύ άλλων, προκαλούν πρόωρη γήρανση.

Εγκέφαλος

Ενισχύει την εγκεφαλική λειτουργία και τη μνήμη. Έχει ευεργετική δράση σε άτομα που πάσχουν από άνοια ή Αλτσχάιμερ.

Η περιεκτικότητά του σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β συμβάλλει στη βελτίωση της εγκεφαλικής λειτουργίας και στην ενίσχυση της μνήμης. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το κοκτέιλ βιταμινών και αντιοξειδωτικών ουσιών που περιέχει ο κρόκος μπορεί να προστατέψει και από τη γεροντική άνοια, αλλά και από την εκφυλιστική νόσο του Αλτσχάιμερ.
Δείτε αναλυτικότερα Κρόκος Κοζάνης: Καταπολεμά ωχρά κηλίδα, κατάθλιψη, Αλτσχάιμερ και άνοια

Καρδιά

Μειώνει την χοληστερίνη και εμφανίζει αντιθρομβωτική δράση. Μειώνει την αρτηριακή πίεση.

Ο κρόκος μπορεί να λειτουργήσει ως ασπίδα για την καρδιά, καθώς έρευνες σε πειραματόζωα έχουν δείξει ότι συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων, αποτρέποντας έτσι τη δημιουργία αθηρωματικής πλάκας. Στην ιδιότητα αυτή μάλιστα αποδίδεται η μειωμένη συχνότητα καρδιαγγειακών επεισοδίων στη Βαλένθια της Ισπανίας, όπου η κατανάλωση κρόκου είναι μεγάλη.

Βοηθά σε κρίσεις άσθματος, στο προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο, τη ναυτία, τις πεπτικές διαταραχές, τις ενοχλήσεις κατά την οδοντοφυΐα .

Γονιμότητα

Έχει αφροδισιακές ιδιότητες. Από την αρχαιότητα ο κρόκος είχε συνδεθεί με τον έρωτα και τη γονιμότητα. Σήμερα θεωρείται ισχυρό «όπλο» για την ενίσχυση της ανδρικής γονιμότητας.

Έρευνες σε πειραματόζωα έδειξαν ότι οι αντιοξειδωτικές του ουσίες βελτιώνουν την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων. Στις γυναίκες η χρήση του σε μικρές ποσότητες φαίνεται πως μπορεί να ρυθμίσει την περίοδο.

Στομάχι

Ανακουφίζει από τον στομαχόπονο. Διεγείρει την όρεξη. Παραδοσιακά χρησιμοποιείται για την ανακούφιση του στομαχόπονου και των πεπτικών διαταραχών, δεδομένου ότι ενισχύει και βοηθάει τη διαδικασία της πέψης. Ακόμη περιορίζει τις γαστραλγίες, τον υστερισμό, τους σπασμούς, τον κοκκύτη και τους νευρικούς κολικούς.

Πνεύμονες

Καταπολέμα ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος.Το αφέψημα του κρόκου θεωρείται ιδιαίτερα αποτελεσματικό για τη θεραπεία ασθενειών του αναπνευστικού συστήματος, όπως το άσθμα.

Χρήση και Χαρακτηριστικά

Μπορούμε είτε να το πιούμε είτε να το χρησιμοποιήσουμε ως μπαχαρικό. Το χρώμα του πρέπει να είναι διακριτικό, βαθύ σκούρο κόκκινο, με μυρωδιά αρκετά χαρακτηριστική έως έντονη. Στο φαγητό δίνει μια πικάντικη γεύση με ωραίο άρωμα και κίτρινο χρώμα. Πρέπει να χρησιμοποιείται σε μικρή ποσότητα ώστε να μην πικρίζει το φαγητό.

Ο κρόκος σε σκόνη προστίθεται στο φαγητό διαλυμένος σε νερό. Τα στίγματα πρέπει να μουλιάσουν σ’ ένα φλιτζάνι νερό 1 ώρα πριν το μαγείρεμα και το προσθέτετε στο φαγητό, είτε μαζί με το νερό, είτε μόνο το νερό αφού σουρωθεί. Μπορείτε να το καταναλώσετε και ως ρόφημα όπου υπολογίζετε 10- 12 στίγματα για κάθε φλιτζάνι του τσαγιού.

Σημαντικές εξαγωγές

Το φυτό κρόκος είναι από τα πιο γνωστά καλλιεργούμενα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά της Ελλάδας τα οποία έχουν και σημαντικές εξαγωγές. Η ελληνική ετήσια παραγωγή κρόκου κατατάσσει την Ελλάδα στην πρώτη τριάδα των παραγωγών χωρών παγκοσμίως.

Φυτεύεται κάθε Καλοκαίρι και το Φθινόπωρο, οι κάτοικοι της περιοχής, αφαιρούν με το χέρι τα πολύτιμα στίγματα του λουλουδιού και τα αποξηραίνουν προσεκτικά για να γίνουν τα βαθυκόκκινα λεπτά νήματα. Χρειάζονται 50.000 περίπου στίγματα για να προκύψουν 100 γραμμ. κόκκινου κρόκου! Γι’ αυτό και είναι από τα ακριβότερα μπαχαρικά στον κόσμο αλλά και το καλύτερο ποιοτικά.

Χρήσιμες συμβουλές

Πρέπει να υπάρχει προσοχή στη χρήση του σαφράν, όπως και με κάθε φυτό που διαθέτει τόσο μεγάλο αριθμό δράσης και υψηλή βιολογική δραστηριότητα σε τόσο εξαιρετικά μικρές ποσότητες. Σε πολύ μικρές ποσότητες, ένα βότανο όπως ο Κρόκος μπορεί να επαναφέρει την ισορροπία ενός συστήματος ή να το οδηγήσει προς μια θετική κατεύθυνση. Για παράδειγμα, αυτό συμβαίνει όταν ο Κρόκος χρησιμοποιείται σε ένα πιάτο ως μπαχαρικό ή καταναλώνεται στο τσάι.

Ωστόσο, σε υψηλότερες «φαρμακολογικές δοσολογίες» και ειδικά όταν αναμιγνύεται με συνταγογραφούμενα και μη φάρμακα, υπάρχει κίνδυνος γα σοβαρές βλάβες. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί και να συμβουλεύεστε έναν γιατρό βοτανολόγο ή / και γιατρό όποτε είναι δυνατόν πριν το χρησιμοποιήσετε για άλλους λόγους εκτός διατροφής.

ΠΗΓΗ:https://www.proionta-tis-fisis.com/

You May Also Like

Ο καλός συντονισμός και η εμπειρία απέτρεψε τον κίνδυνο για τους ανθρώπους και για την αρκούδα στην Αναρράχη Εορδαίας.

Από τα μέσα Απριλίου 2017 έχει εντοπιστεί από το Δασονομείο Πτολεμαΐδας η …

Θέμα: «Χορήγηση υποτροφιών από τα έσοδα της κληρονομιάς Θ. Μανούση».

ΔΗΜΟΣ  ΒΟЇΟΥ      

Απολυμάνσεις από την υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Γρεβενών

Απολυμάνσεις από την υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Γρεβενών

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (καούρα): Τι να πιείτε για να ηρεμήσει το στομάχι σας

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (καούρα): Τι να πιείτε για να ηρεμήσει το στομάχι σας

Εξιχνιάστηκαν 2 διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπής που διαπράχθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο στην πόλη των Γρεβενών

Εξιχνιάστηκαν 2 διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπής που διαπράχθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο στην πόλη…

Διαφωνία δημάρχων για την μεταφορά της ΔΕΗ στο υπερταμείο

Ενημέρωση για τα ενεργειακά θέματα, μετά τις πρόσφατες εξελίξεις με τη ΔΕΗ…

Γ. Κασαπίδης: Το Γεωπάρκο Γρεβενών– Κοζάνης μπορεί να μετατρέψει την Δ. Μακεδονία σε έναν εθνικό και διεθνή τουριστικό προορισμό

Περιλαμβάνει τα παλαιότερα πετρώματα της Ελλάδος, ηλικίας σχεδόν ενός δισεκατομμυρίου ετών

Δήμος Γρεβενών: Παίρνουμε τα Μέτρα μας – Δωρεάν και Καθημερινά rapid test από τον ΕΟΔΥ κάτω από το Δημαρχείο

  Δήμος Γρεβενών: Παίρνουμε τα Μέτρα μας – Δωρεάν και Καθημερινά rapid…