Αντιδράσεις από τον εμπορικό κόσμο για τα νέα μέτρα κατά του κορονοϊού

Τη δυσαρέσκειά του για τα νέα μέτρα κατά του κορονοϊού, που ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, εκφράζει ο εμπορικός κόσμος, με τους εκπροσώπους του να λένε ότι το υποχρεωτικό rapid τεστ για όλους τους ανεμβολίαστους αφενός αποτελεί ένα επιπλέον οικονομικό πλήγμα, αφετέρου τους μετατρέπει σε ελεγκτές.

«Το λιανεμπόριο εισέρχεται και πάλι σε ‘αχαρτογράφητα νερά’ και μάλιστα ενόψει της εορταστικής περιόδου, την οποία ανέμενε με προσδοκίες ανάκαμψης του τζίρου και της ψυχολογίας». Αυτό σημείωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, Γιώργος Καρανίκας, σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα ο κ. Καρανίκας δήλωσε: «Για περισσότερο από ενάμιση χρόνο, ο εμπορικός κόσμος καταβάλλει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν, προκειμένου να συμβάλει στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Υπέμεινε επί μακρόν τα επώδυνα lockdown με τον μηδενικό τζίρο, προσδοκώντας την επιστροφή στην ‘κανονικότητα‘, που συνεχώς αναβάλλεται. Αυτονοήτως, η προστασία της ανθρώπινης ζωής και της ασφάλειας των καταναλωτών παραμένει και σήμερα η πρώτη προτεραιότητα των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων. Είναι προφανές όμως, πως τα νέα περιοριστικά μέτρα στην προσέλευση του αγοραστικού κοινού, θα προκαλέσουν νέες απώλειες στα έσοδα όλων ανεξαιρέτως των εμπορικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η υποχρέωση επίδειξης rapid test για την είσοδο στο κατάστημα, συνιστά ανασταλτικό παράγοντα, που οπωσδήποτε θα μειώσει την αγοραστική κίνηση και μάλιστα σε μία περίοδο που οι πληθωριστικές πιέσεις και το ενεργειακό κόστος πλήττουν ήδη, όλα ανεξαιρέτως τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων και οι εργαζόμενοι σε αυτά, μετατρέπονται σε ελεγκτές των πιστοποιητικών και των rapid test, καθήκον στο οποίο, ακόμη και αν οι ίδιοι καταφέρουν να ανταπεξέλθουν, είναι σίγουρο πως θα αλλοιώσει την αγοραστική εμπειρία για τους πολίτες, μειώνοντας τις επισκέψεις τους στην αγορά. Στον αντίποδα, η χωρίς κανένα έλεγχο και περιορισμό προσέλευση όλων, εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων πολιτών, στα σουπερμάρκετ και τις λαϊκές αγορές, δημιουργεί ευθέως ζήτημα αθέμιτου ανταγωνισμού σε βάρος των εμπορικών επιχειρήσεων. Ταυτόχρονα, προκαλεί εύλογα ερωτήματα ως προς την αποτελεσματικότητα στην ανάσχεση της πανδημίας που θα έχει το επιλεγμένο από την κυβέρνηση μείγμα μέτρων. Με αυτά τα δεδομένα, το λιανεμπόριο εισέρχεται και πάλι σε ‘αχαρτογράφητα νερά’, και μάλιστα ενόψει της εορταστικής περιόδου, την οποία ανέμενε με προσδοκίες ανάκαμψης του τζίρου και της ψυχολογίας».

«Ανέφικτη η απαίτηση να ελέγχονται οι καταναλωτές»

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης, σημείωσε πως είναι «ασύμμετρο το βάρος στις πλάτες του λιανεμπορίου από τα νέα μέτρα».

Επιπλέον, ο κ. Καφούνης δήλωσε: «Το λιανεμπόριο από την αρχή της πανδημίας έχει αντιμετωπίσει με εξαιρετική σοβαρότητα τόσο τις οικονομικές όσο και τις υγειονομικές προκλήσεις, τηρώντας ευλαβικά όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Αλλωστε, έχουμε όλοι συμφωνήσει ότι ουδέποτε αποτέλεσε εστία μετάδοσης του covid-19 και κανείς στο παρελθόν δεν αμφισβήτησε το ασφαλές περιβάλλον εντός των καταστημάτων. Ως εκ τούτου, η απαίτηση να ελέγχονται από τους εργαζόμενους στα καταστήματα οι καταναλωτές είναι ανέφικτη και δυστυχώς το μέτρο αυτό θα επιδεινώσει το οικονομικό περιβάλλον, σε μία περίοδο που επανέρχεται σταδιακά η αισιοδοξία στην αγορά».

(με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Η συνέχεια εδώ

You May Also Like

Διάγγελμα Πούτιν για το μακελειό στη Μόσχα: Είχε ετοιμαστεί «παράθυρο» υποδοχής των δραστών στην Ουκρανία

Κήρυξε την 24η Μαρτίου ημέρα εθνικού πένθους

Κακλαμανάκης : Bία κι ομερτά στην Ομοσπονδία Ιστιοπλοΐας- Απειλήθηκε η ζωή μου

Κακλαμανάκης : Bία κι ομερτά στην Ομοσπονδία Ιστιοπλοΐας- Απειλήθηκε η ζωή μου

«Δεν είναι κακοποίηση, αλλά η κουλτούρα του νησιού – Κάποτε κουβαλούσαν πολεμοφόδια»

«Η άλλη λύση είναι να πάρουμε ανθρώπους» λέει ο δήμαρχος Ύδρας για τα μουλάρια που μετέφεραν ψυγεία

Lockdown: 17+1 περιπτώσεις που δεν επιβάλλεται πρόστιμο όταν βγαίνεις από το σπίτι σου

Table of Contents Hide Lockdown: 17+1 περιπτώσεις που δεν επιβάλλεται πρόστιμο όταν…

Έλληνες μαθητές Λυκείου έφτιαξαν εφαρμογή για τους οδηγούς που έχουν νεύρα

Έλληνες μαθητές Λυκείου έφτιαξαν εφαρμογή για τους οδηγούς που έχουν νεύρα

Λ. Αυγενάκης: «Κανένας εκφοβισμός από κανέναν, είμαστε δίπλα σας, μιλήστε άφοβα»

Λ. Αυγενάκης: «Κανένας εκφοβισμός από κανέναν, είμαστε δίπλα σας, μιλήστε άφοβα»

ΑΣΕΠ: Έρχονται προκηρύξεις για 1.000 μόνιμες προσλήψεις στο υπουργείο Οικονομικών

ΑΣΕΠ: Έρχονται προκηρύξεις για 1.000 μόνιμες προσλήψεις στο υπουργείο Οικονομικών

Κακοκαιρία Κίρκη: Έρχονται βροχές και καταιγίδες την 28η Οκτωβρίου

Κακοκαιρία Κίρκη: Έρχονται βροχές και καταιγίδες την 28η Οκτωβρίου

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Ματαίωση παρελάσεων και εκδηλώσεων εορτασμού της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Ματαίωση παρελάσεων και εκδηλώσεων εορτασμού της Εθνικής Επετείου της…