Γιαούρτι: Καταπολεμά τις φλεγμονές, βοηθάει σε υπέρταση, αρθρίτιδα και έντερο

Έρευνα του Πανεπιστημίου Wisconsin-Madison, διαπίστωσε ότι η κατανάλωση γιαουρτιού ως ορεκτικό πριν από τα γεύματα, περιορίζει φλεγμονή κι υπέρταση ενώ ενισχύει την εντερική υγεία. Γιαούρτι: Καταπολεμά τις φλεγμονές, βοηθάει σε υπέρταση, αρθρίτιδα και έντερο

Οι ερευνητές, σύμφωνα με το dailymail, ζήτησαν από 60 προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, οι μισές παχύσαρκες και οι άλλες μισές με φυσιολογικό βάρος, να τρώνε 340 γρ γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά και γλυκαντικά (περίπου 300 θερμίδες), για 9 εβδομάδες. Συγχρόνως άλλες 60 γυναίκες έτρωγαν, μια μη γαλακτοκομική πουτίγκα, ισοδύναμης ποσότητας.

Πείτε ΌΧΙ σε γάλατα και γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά

Από τους συμμετέχοντες πήραν δείγματα αίματος, για να αξιολογηθούν οι βιολογικοί δείκτες, με τους οποίους οι επιστήμονες μετράνε την έκθεση σε ενδοτοξίνη και φλεγμονή. Βρέθηκε ότι υπήρξε σημαντική πτώση των επιβλαβών φλεγμονωδών μορίων, που εισέρχονται στο αίμα.

Επίσης διαπίστωσαν ότι ακόμη και όσοι κατανάλωναν υπερβολικά κρέας και υδατάνθρακες, το ορεκτικό του γιαουρτιού βοήθησε να μετριαστεί η φλεγμονή που προκαλείται από κορεσμένα λιπαρά.

Τα τρανς λιπαρά σκοτώνουν και όχι τα κορεσμένα λίπη

Το ορεκτικό γιαουρτιού επίσης βελτίωσε τον μεταβολισμό της γλυκόζης στους παχύσαρκους, καθώς επιταχύνει την μείωση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα, μετά από το γεύμα.

Τα ευρήματα ενισχύουν την πεποίθηση ότι τα γαλακτοκομικά που έχουν υποστεί ζύμωση, μπορούν να επιβραδύνουν την χρόνια φλεγμονή που υπάρχει στο έντερο, στην αρθρίτιδα και στο άσθμα. Η χρόνια φλεγμονή συνδέεται με παχυσαρκία, μεταβολικό σύνδρομο, καρδιαγγειακές παθήσεις κ.α.

Κι όχι μόνον, Χρόνιες Φλεγμονές: Καταστρέφουν την υγεία~Σχετίζονται με όλες τις ασθένειες

Η φλεγμονή ως μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος είναι χρήσιμη καθώς αποτελεί την πρώτη γραμμή άμυνας, έναντι των ασθενειών και τραυματισμών. Όταν όμως διαρκεί μεγάλο χρονικό διάστημα, το ανοσοποιητικό επιτίθεται σε υγιή ιστό, επιφέροντας βλάβη στα όργανα και στα συστήματα του σώματος.

Τα αντιφλεγμονώδη όπως η ασπιρίνη, η ναπροξένη, η υδροκορτιζόνη και η πρεδνιζόλη, βοηθούν στο να περιοριστούν οι επιπτώσεις της χρόνιας φλεγμονής, αλλά επιφέρουν παρενέργειες και κινδύνους.

Γι’ αυτό το λόγο οι επιστήμονες τις τελευταίες δύο δεκαετίες έχουν στραφεί σε εναλλακτικές, ασφαλείς και μακροπρόθεσμες θεραπείες, όπως το γιαούρτι.

Πηγή: www.dromostherapeia.gr

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~