Τουρκική λίρα: Φόβοι για κραχ στην Τουρκία – Άδειασαν τα σούπερ μάρκετ, έκλεισαν τα ανταλλακτήρια

Η τουρκική λίρα κατέγραψε «βουτιά» σχεδόν 15% και η οικονομία στη χώρα οδεύει από το κακό στο χειρότερο – Οι πολίτες δεν βρίσκουν βασικά αγαθά στα σούπερ μάρκετ, ενώ τα ανταλλακτήρια έκλεισαν χωρίς κυβερνητική εντολή – Το κραχ προ των πυλών

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (Πηγή: Shutterstock)
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (Πηγή: Shutterstock)

Το οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο τουρκικός λαός τείνει να αναδειχθεί στο νο1 «εχθρό» του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, του οποίου η δημοφιλία πέφτει στις προεκλογικές δημοσκοπήσεις, όπως ακριβώς και η αξία της λίρας. Για την ακρίβεια, το μεσημέρι της Τρίτης (23/11), η τουρκική λίρα κατέγραψε «βουτιά» σχεδόν 15%, στη δεύτερη χειρότερη επίδοση που έχει καταγράψει ποτέ και η οικονομία στη χώρα οδεύει από το κακό στο χειρότερο. Το τουρκικό νόμισμα κατακρημνίστηκε έως τις 13,45 λίρες έναντι του δολαρίου, μετά από αλλεπάλληλα πτωτικά ρεκόρ. Φέτος έχει χάσει το 45% της αξίας του με τους διεθνείς αναλυτές να κάνουν λόγο για άμεσο ανασχηματισμό της κυβέρνησης.

Δεν βρίσκουν βασικά αγαθά στα καταστήματα τροφίμων

Την ίδια ώρα η εικόνα που παρουσιάζουν τα ράφια των σούπερ μάρκετ θυμίζει… πόλεμο! Οι ελλείψεις σε βασικά αγαθά, όπως η ζάχαρη, το λάδι και το ψωμί (πήρε αύξηση μιας λίρας) είναι τα προβλήματα που καλούνται να λύσουν τα νοικοκυριά. Τα εργοστάσια στοκάρουν προϊόντα για να πουλήσουν πιο ακριβά και τις επόμενες ημέρες θα φανεί πια στις τσέπες των πολιτών το μέγεθος της καταστροφής. Μάλιστα, κεντρικά καταστήματα τροφίμων μεγάλων αλυσιδών, όσο και οι πάγκοι στις λαΐκές είναι άδεια, με τους πολίτες είτε να μην βρίσκουν τα αγαθά που ψάχνουν, είτε να τα βρίσκουν σε τιμές «χρυσάφι». Κάπως έτσι πήγε στο… βρόντο και η επίδειξη του Ερντογάν στις 20 Οκτωβρίου, όταν, όταν πήρε ένα καρότσι και κατέγραψε την πτώση των τιμών στο νέο δίκτυο καταστημάτων τροφίμων «Kooperatif Market».

Κλείνουν τα ανταλλακτήρια στην Τουρκία

Η ραγδαία άνοδος του δολαρίου έναντι της λίρας, είχε ως αποτέλεσμα τον πανικό που ακολούθησε στα τουρκικά ανταλλακτήρια! Οι τράπεζες διέκοψαν τις αγοραπωλησίες συναλλάγματος, ενώ υπήρξαν και προβλήματα στη διαδικτυακή σύνδεση σε πολλά καταστήματα τραπεζών. Παράλληλα, τα ανταλλακτήρια συναλλάγματος άρχισαν να κλείνουν με τον κλάδο να παίρνει τον νόμο στα χέρια του, αφού δεν υπήρξε καμία κυβερνητική εντολή για το κλείσιμο: «Αναγκαστήκαμε να κλείσουμε, γιατί δεν υπήρχε σταθερότητα. Ούτε ο πελάτης ούτε εμείς πρέπει να γίνουμε τα θύματα», ανέφεραν εκπρόσωποι των ανταλλακτηρίων.

Και οι Αμερικανοί βλέπουν το κραχ να είναι κοντά…

Το παζλ της οικονομικής κρίσης που περνάει η γειτονική χώρα ολοκληρώνεται με το κομμάτι του «κραχ» που μοιάζει πιο κοντά από ποτέ! Είναι χαρακτηριστικό πως η είδηση για την πτώση της τουρκικής λίρας έφτασε να απασχολήσει θερμά και τις ΗΠΑ που θεωρούν απλώς θέμα χρόνου την προσφυγή της Τουρκίας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο! Αυτό που προκύπτει από διπλωματικές πηγές είναι ότι στην κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν, υπάρχει ανησυχία καθώς θεωρούν πως η κατάρρευση μιας μεγάλης οικονομίας όπως της Τουρκίας θα επηρεάσει αλυσιδωτά και τις υπόλοιπες οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αυτό που λένε οι Αμερικανοί είναι πως η κρίση οφείλεται κατά βάση στη «μεγαλομανία» του ίδιου του Ερντογάν, ο οποίος ξοδεύει ασύστολα κρατικά κονδύλια και στο καθεστώς του που είναι το πλέον διεφθαρμένο στην Ιστορία της χώρας. Μια διαφθορά που δεν αφορά μόνο τον ίδιο, αλλά και εκατοντάδες στελέχη του κόμματός του! Καλά πληροφορημένες πηγές στις ΗΠΑ αναφέρουν πως το ερώτημα που τίθεται πλέον δεν είναι το εάν η Τουρκία θα καταφύγει στη λύση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αλλά το πότε θα το πράξει αυτό, καθώς θεωρείται μόνο θέμα χρόνου.

Οσο μιλάει ο Ερντογάν… η λίρα πέφτει

Εξάλλου, ο Τούρκος πρόεδρος κάθε φορά που αναλαμβάνει να υπερναμυνθεί της πολιτικής του, στην ουσία φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα: Χαρακτηριστικό είναι ότι βράδυ της Δευτέρας, σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε, δήλωσε: «Απορρίπτω πολιτικές που θα συρρικνώσουν τη χώρα μας, θα την εξασθενίσουν, θα καταδικάσουν τον λαό μας στην ανεργία, την πείνα και τη φτώχεια»! Τι ακολούθησε; Νέα πτώση του νομίσματος! Και αυτό γιατί οι Τούρκοι πολίτες έσπευσαν να αγοράσουν ευρώ και δολάρια για να προστατεύσουν τις οικονομίες τους και μέσα σε πέντε μόλις λεπτά από τις δηλώσεις του Ερντογάν, η λίρα υποτιμήθηκε 2% έναντι του δολαρίου και του ευρώ, αφού αγγίζει πλέον τις 13 λίρες ανά ευρώ.

Η αντιπολίτευση τον αποκαλεί «εθνικό προδότη» και «απειλή του κράτους»

Στο μεταξύ, η αντιπολίτευση «φωνάζει» πια για εκλογές και αποκαλεί τον Ερντογάν ως «εθνικό προδότη». Ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας και αρχηγός του Κόμματος τους Μέλλοντος, Αχμέτ Νταβούτογλου, κάλεσε τα κόμματα σε ευρεία σύσκεψη για να μπει τέλος στην κατρακύλα: «Καλώ όλους τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων και το αγαπημένο μας έθνος να ξεκινήσουν έναν πραγματικό οικονομικό πόλεμο της ανεξαρτησίας σε αυτήν την προδοσία», δήλωσε μέσω twitter, ενώ ανακοίνωσε ότι θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του «Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος» (CHP), Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και την αρχηγό του «Καλού Κόμματος», Μεράλ Ακσενέρ.

Από την πλευρά του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, κήρυξε τον Ερντογάν ως «απειλή του έθνους»: «Αυτό το έθνος έμαθε πολύ καλά πόσο αξίζεις. Αποτελείς από αυτήν την ώρα και μετά θεμελιώδες πρόβλημα για την εθνική ασφάλεια της Τουρκικής Δημοκρατίας»!

ΠΗΓΗ:https://www.reader.gr/

You May Also Like

Ένταση στο Πολυτεχνείο: Φοιτητές δεν επέτρεψαν σε Θεοχάρη και Αθανασίου να καταθέσουν στεφάνι στο μνημείο του ΕΜΠ

Ένταση στο Πολυτεχνείο: Φοιτητές δεν επέτρεψαν σε Θεοχάρη και Αθανασίου να καταθέσουν…

Κατασχέθηκε από τις γερμανικές αρχές το υπερπολυτελές γιοτ του Ρώσου Ουσμάνοφ

Κατασχέθηκε από τις γερμανικές αρχές το υπερπολυτελές γιοτ του Ρώσου Ουσμάνοφ

Πρόστιμο 300 ευρώ και σύλληψη 15χρονου γιατί πήγε στον φούρνο του χωρίς να στείλει SMS

Πρόστιμο 300 ευρώ και σύλληψη 15χρονου γιατί πήγε στον φούρνο του χωρίς…

Η fashion blogger Κιάρα Φεράνι μάζεψε πάνω από 3.300.000 ευρώ σε μια μέρα για τον κορονοϊό

Η fashion blogger Κιάρα Φεράνι μάζεψε πάνω από 3.300.000 ευρώ σε μια…

Μονοκλωνικά αντισώματα: Σκέψεις να διευρυνθούν τα κριτήρια – ΒΙΝΤΕΟ

Μονοκλωνικά αντισώματα: Σκέψεις να διευρυνθούν τα κριτήρια – ΒΙΝΤΕΟ

Στην Τουρκία ο γιος του Καντάφι αμέσως μετά την αποφυλάκισή του – Μετακομίζει μόνιμα;

Στην Τουρκία ο γιος του Καντάφι αμέσως μετά την αποφυλάκισή του –…

Νέα δόση ηλεκτρονικών εφαρμογών από την εφορία – Ποιες είναι

Του Προκόπη Χατζηνικολάου Δεκαπέντε νέες ψηφιακές εφαρμογές ενεργοποιεί η ΑΑΔΕ από τον…

Τα ενοίκια στον σκληρό πυρήνα της ανεργίας

Εκτίναξη των ενοικίων και η δραματική αλλαγή στις συνθήκες εργασίας στους τουριστικούς προορισμούς