«Φρένο» της ΕΕ σε αεροπορικές αφίξεις από τη νότια Αφρική

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει στόχο να σταματήσει τα αεροπορικά ταξίδια από τη νότια περιοχή της Αφρικής καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για μια νέα παραλλαγή της Covid-19 που εντοπίσθηκε στη Νότια Αφρική, έγραψε σήμερα στο Twitter η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

 

«Η Επιτροπή θα προτείνει, σε στενό συντονισμό με τα κράτη μέλη, να ενεργοποιηθεί το φρένο έκτακτης ανάγκης για να σταματήσουν τα αεροπορικά ταξίδια από τη νότια περιοχή της Αφρικής λόγω της παραλλαγής ανησυχίας Β.1.1.529», δήλωσε. Η παραλλαγή έχει μια «πολύ ασυνήθιστη συγκέντρωση» μεταλλάξεων, οι οποίες είναι ανησυχητικές επειδή μπορούν να την κάνουν να διαφύγει από την ανοσολογική απάντηση του σώματος και να την καταστήσουν πιο μεταδοτική, λένε νοτιοαφρικανοί επιστήμονες.

Η νέα απειλητική και σύμφωνα με τους ειδικούς ιδιαιτέρως μολυσματική μετάλλαξη της Μποτσουάνα έχει εντοπιστεί σε Νότια Αφρική, Χονγκ Κονγκ και Μποτσουάνα. Η πολύ ανησυχητική εξέλιξη είναι ότι σήμερα ανακοινώθηκε ότι εντοπίστηκε και στο Ισράηλ! Η νέα παραλλαγή, σύμφωνα με το ισραηλινό υπουργείο Υγείας εντοπίστηκε σε ένα άτομο που επέστρεψε στο Ισραήλ από το Μαλάουι.

Το Λονδίνο δηλώνει ότι το νέο παραλλαγμένο στέλεχος είναι το πιο σημαντικό που έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα

Η Βρετανία ανακοίνωσε σήμερα ότι το νέο στέλεχος θεωρείται από τους επιστήμονες το πιο σημαντικό που έχει εντοπιστεί μέχρι στιγμής και ως εκ τούτου χρειάζεται να εξακριβωθεί αν καθιστά ή όχι αναποτελεσματικά τα εμβόλια. Υπερασπιζόμενος απαγόρευση στις πτήσεις από τη Νότια Αφρική, τη Ναμίμπια, την Μποτσουάνα, την Ζιμπάμπουε, το Λεσότο και το Εσουατίνι, ο υπουργός Μεταφορών της Βρετανίας Γκραντ Σαπς δήλωσε ότι το δίδαγμα από την COVID-19 είναι ότι η έγκαιρη δράση είναι απαραίτητη.

Η Υπηρεσία Ασφάλειας της Υγείας της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι το νέο παραλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού που εντοπίστηκε, το οποίο ονομάζεται B.1.1.529, έχει πρωτεΐνη ακίδα που διαφέρει πάρα πολύ από αυτήν που είχε το αρχικό στέλεχος του νέου κορωνοϊού στο οποίο στηρίχθηκαν τα εμβόλια.

“Όπως το περιέγραψαν οι επιστήμονες, (αυτό) είναι το πιο σημαντικό παραλλαγμένο στέλεχος που έχουν συναντήσει μέχρι σήμερα στην έρευνά τους”, σημείωσε ο Σαπς στις δηλώσεις που έκανε στο δίκτυο Sky News.

Αξιωματούχοι συνέστησαν στην βρετανική κυβέρνηση ότι υπάρχει ανάγκη να δράσει άμεσα και προληπτικά στην περίπτωση που οι ανησυχίες για τον αντίκτυπο της νέας παραλλαγής του κορονοϊού επιβεβαιωθούν, μολονότι μπορεί να χρειαστεί εβδομάδες για να συγκεντρωθούν όλες οι πληροφορίες που χρειάζονται για τα χαρακτηριστικά της.

Μέτρα και από άλλες χώρες

Η Βρετανία αποφάσισε ότι έξι χώρες της Αφρικής εντάσσονται στην «κόκκινη λίστα» και από την Παρασκευή, στις 12:00, θα απαγορεύονται οι πτήσεις από τους εν λόγω προορισμούς. Αναστέλλονται όλες οι πτήσεις από Νότια Αφρική, Ναμίμπια, Ζιμπάμπουε, Μποτσουάνα, Λεσότο και Σουαζιλάνδη. Και η Ιαπωνία, το Ισραήλ και η Σιγκαπούρη θα περιορίσουν τις αφίξεις από τη Νότια Αφρική και τις γειτονικές της χώρες σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν τη διάδοση του νέου παραλλαγμένου στελέχους. H Αυστραλία ανακοίνωσε σήμερα ότι διερευνά το θεμά και προειδοποίησε ότι είναι ενδεχόμενο να κλείσει τα σύνορά της σε ταξιδιώτες από την αφρικανική χώρα, σε περίπτωση που αντιμετωπίσει κίνδυνο από την αύξηση της μετάδοσης του νέου παραλλαγμένου στελέχους. Ο Αυστραλός υπουργός Υγείας Γκρεγκ Χαντ δήλωσε πως θα αντιδράσει ταχύτατα, αν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κατατάξει τη νέα παραλλαγή ως ένα σημαντικό παραλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού.

Σύσκεψη στον ΠΟΥ

Για σήμερα έχουν συγκαλέσει σύσκεψη αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προκειμένου να αξιολογήσουν την παραλλαγή που σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις είναι πιο μεταδοτική και από την ινδική.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα ξένα πρακτορεία, ο ΠΟΥ θα την ονομάσει  «Nu».

Το ανησυχητικό είναι ότι η παραλλαγή «κουβαλά» 32 μεταλλάξεις, γεγονός που αποδεικνύει ότι είναι πολύ μολυσματική και φέρει περισσότερες τροποποιήσεις στην πρωτεϊνική ακίδα από άλλα στελέχη. Ο συνδυασμός των 32 μεταλλάξεων είναι που την καθιστά πιο επικίνδυνη (αύξηση των περιστατικών με βαριά λοίμωξη και αύξηση της θνητότητας) και πιο μεταδοτική.

Αυτό σημαίνει ότι τα εμβόλια που κυκλοφορούν θα είναι πιο δύσκολο να αποτρέψουν τον ιό να μολύνει τον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς το ανοσοποιητικό σύστημα δεν θα μπορεί με την ίδια ευκολία να αναγνωρίσει τον κορωνοϊό.

Αντιδράσεις από Νότια Αφρική

Το υπουργείο Εξωτερικών της Νότιας Αφρικής ανακοίνωσε πως η απόφαση της Βρετανίας να απαγορεύσει τις πτήσεις από τη Νότια Αφρική «φαίνεται πως ήταν εσπευσμένη», καθώς ακόμη και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν έχει συμβουλεύσει μέχρι στιγμής για τα επόμενα βήματα. «Η άμεση ανησυχία μας είναι η ζημιά που η απόφαση αυτή θα προκαλέσει τόσο στις βιομηχανίες του τουρισμού όσο και στις επιχειρήσεις και των δύο χωρών», ανέφερε σε δήλωσή του ο υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Αφρικής Ναλέντι Παντόρ. Η Νότια Αφρική θα έρθει σε επαφή με τις βρετανικές αρχές για να προσπαθήσει να τις κάνει να επανεξετάσουν την απόφασή τους, προστίθεται στη δήλωση. Η Νότια Αφρική έχει ζητήσει επείγουσα συνεδρίαση σήμερα της ομάδας εργασίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για να εξετάσει τη νέα παραλλαγή.

protothema.gr

You May Also Like

Jay-Z: Στα 2,5 δισ. δολάρια η περιουσία του

Είναι ο πλουσιότερος ράπερ και χωρίς να κυκλοφορεί νέα τραγούδια

Εβρος: Αφησαν στην τύχη του το φράγμα που θα έσωζε την Δαδιά

Ο αναπλ. Καθηγητής του τμήματος Περιβάλλοντος του Ιονίου Παν/μίου και μέχρι πριν…

Μητσοτάκης σε νέους δικαστές: «Να κλείσετε τα αυτιά σας σε οποιαδήποτε απειλή μπορεί να εκτοξεύεται εναντίον σας από κάποιους»

Μητσοτάκης σε νέους δικαστές: «Να κλείσετε τα αυτιά σας σε οποιαδήποτε απειλή…

K. Δασκαλάκης: Μείνετε σπίτι σας. Ύπουλη εκθετική αύξηση η εξάπλωση του κορωνοϊού

K. Δασκαλάκης: Μείνετε σπίτι σας.Ύπουλη εκθετική αύξηση η εξάπλωση του κορωνοϊού

«Αντάρτικο» Μητροπολιτών: Σκέφτονται να ανοίξουν τους ναούς, παρά τα μέτρα -Χωρισμένη στα δύο η Ιερά Σύνοδος

«Αντάρτικο» Μητροπολιτών: Σκέφτονται να ανοίξουν τους ναούς, παρά τα μέτρα -Χωρισμένη στα…

Aegean: Ζημιές 228 εκατ. ευρώ το 2020 – Μείωση επιβατών κατά 65%

Τα οικονομικά αποτελέσματα για το τέταρτο τρίμηνο και το σύνολο του έτους…

Μήνυμα Μπάιντεν: Σας παρακαλώ εμβολιαστείτε τώρα

Μήνυμα Μπάιντεν: Σας παρακαλώ εμβολιαστείτε τώρα

Αναδείχθηκαν τα ονόματα των δικαιούχων για τον κοινωνικό τουρισμό

Σήμερα, Τετάρτη 20 Ιουλίου 2016 πραγματοποιήθηκε η κλήρωση για τη ανάδειξη των…

Η έδρα της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια ανακηρύχθηκε Στάδιο της Χρονιάς 2022!

Η ΟΠΑΠ Αρένα βραβεύτηκε ως το κορυφαίο γήπεδο στον κόσμο για το 2022