Παραδοσιακά Ελληνικά φαγητά που χάθηκαν με τα χρονιά

Η μπομπότα

Γνωστή και ως το ψωμί ή η πίτα των φτωχών, η μπομπότα ήταν η εναλλακτική λύση έναντι του σπάνιου σε δύσκολες περιόδους αλευριού από σιτάρι. Ήταν στην ουσία ένας χυλός από καλαμποκάλευρο, αλατισμένο νερό και λάδι, αυγό ή κάποια γέμιση, αν υπήρχε.

Θρεψίνη και πετιμέζι

Ως την δεκαετία του ’60, τότε που δεν υπήρχαν… πραλίνες φουντουκιού και maple syrup για να αλείφουμε στο ψωμί, οι φέτες αλείφονταν κατά κόρον με πετιμέζι ή θρεψίνη. Το πετιμέζι είναι το παχύρρευστο προϊόν που προκύπτει από τον μούστο των σταφυλιών, ενώ η θρεψίνη, που κυκλοφορούσε στο εμπόριο σε κουτί με μια χαρακτηριστικότατη φωτογραφία ενός μικρού παιδιού, ήταν μια κρέμα που αποκαλούταν και σταφιδίνη, επίσης από τα σταφύλια.

Αυτό ήταν το πλέον συνηθισμένο και θρεπτικό κολατσιό των παιδιών τις δεκαετίες του ’50 και του ’60.

Ζαχαρόψωμο

Μια φέτα ψωμί με ζάχαρη ήταν ο πιο γρήγορος και οικονομικός τρόπος να ξεκινήσουν τα παιδιά τη μέρα τους πριν φύγουν για το σχολείο, τις περασμένες δεκαετίες. Η «συνταγή» είναι πολύ απλή: Το ψωμί απλώς βρεχόταν ελαφρώς με νερό και πασπαλιζόταν με ζάχαρη.

Advertisement

Τσιγαρίδες

Σε παλαιότερες εποχές ανά την Ελλάδα – και σε κάποιες επαρχίες ακόμη – κάθε οικογένεια είχε το γουρουνάκι της, που «θυσιαζόταν» κοντά στα Χριστούγεννα. Επειδή όμως δεν έπρεπε να πάει χαμένο καθόλου κρέας, τα μικρά κομμάτια από ξύγκι που περίσσευαν, έμπαιναν σε καζάνια με νερό και αλάτι, και προέκυπταν κομμάτια χοιρινού σαν μπέικον, που διατηρούνταν ως και τα επόμενα Χριστούγεννα.

Μπλουγούρι και τραχανάς

Στην ύπαιθρο το μπλουγούρι (γνωστό πλέον ευρέως ως πλιγούρι) και ο τραχανάς ήταν πάντα χειροποίητα και πιο διαδεδομένα από τα ζυμαρικά όπως τα μακαρόνια και το ρύζι που μπήκαν τις τελευταίες δεκαετίες στην κουζίνα και κέρδισαν το… μονοπώλιο των συνοδευτικών στα πιάτα.

Το πλιγούρι είναι ψιλό δημητριακό από αποξηραμένο σιτάρι και ο τραχανάς, ξινός ή γλυκός, είναι ζυμαρικό φτιαγμένο με αλεύρι και γάλα ή γιαούρτι. Ευτυχώς, τα δύο χαμένα τρόφιμα αυτά, επανήλθαν το τελευταίο διάστημα, ακόμη και στις κουζίνες μεγάλων σεφ, οι οποίοι αποφάσισαν να πρωτοτυπήσουν με μια επιστροφή σε παλιές αξίες, κάνοντας τάση το «τραχανότο» ή βρίσκοντας στο πλιγούρι το «νέο» super food.

Ρεβιθόψωμο

Τα ρεβίθια στην Κατοχή ήταν χρήσιμα ακόμα και για την παρασκευή υποκατάστατου ροφημάτων όπως ο καφές. Αλλά με το συγκεκριμένο όσπριο και αλεύρι, φτιαχνόταν και ψωμί, το λεγόμενο ρεβιθόψωμο το οποίο με λίγο αλεύρι και λάδι, γέμιζε το τραπέζι σε εποχές ανέχειας.

ΠΗΓΗ

You May Also Like

Τα posts του Justin Bieber από Ελλάδα ισοδυναμούν με καμπάνια τουρισμού €10 εκατομμυρίων

Η δύναμη των social media

Σαν αρχαία τραγωδία: Όλοι ντυμένοι στα λευκά στην κηδεία του 14χρονου Μάκη που κρεμάστηκε μέσα στο σπίτι του

Σε κλίμα βαθιάς οδύνης, η οικογένεια, συγγενείς, συμμαθητές και φίλοι του 14χρονου…

Θεσσαλονίκη: Σε σοκ ο οδηγός του λεωφορείου που ξυλοκοπήθηκε άγρια από επιβάτες

Μέχρι στιγμής δεν έχουν εντοπιστεί οι δράστες, ενώ έχει κατατεθεί μήνυση κατά αγνώστων

«Νόμιζα ότι ονειρευόμουν, δεν είχε καμία βοήθεια» – Ο πατέρας της Πλατανιώτη μιλά για την δύσκολο δρόμο προς την κορυφή

«Το κράτος δεν βοηθά τα παιδιά όσο θα έπρεπε – Πρέπει να δοθούν κίνητρα»

Οργή ξενοδόχων για το Airbnb: «Ξεπερασμένες ρυθμίσεις, ανεξέλεγκτη η στεγαστική κρίση»

Οι ξενοδόχοι αποδομούν τις ρυθμίσεις που ανακοινώθηκαν για τη βραχυχρόνια μίσθωση τύπου Airbnb.

Μπακογιάννης για εκδήλωση Πρωτοχρονιάς: Το κόστος δεν απέχει από όλα τα προηγούμενα χρόνια

Μπακογιάννης για εκδήλωση Πρωτοχρονιάς: Το κόστος δεν απέχει από όλα τα προηγούμενα…

Χαλκιδική: «Δεν τάιζε το παιδί αλλά τον εαυτό της και τον άνδρα της»

Υποχρέωση του σερβιτόρου ήταν να ενημερώσει την κυρία ότι ήταν σε οργανωμένη παραλία και δεν επιτρέπουμε φαγητά για τους πελάτες.