Αναγκαία τα αυστηρότερα μέτρα για γρηγορότερη αποκλιμάκωση κρουσμάτων

της Σοφίας Κωστάρα

Δεν είναι ακόμη σαφές αν η νέα παραλλαγή Όμικρον του κορονοϊού SARS-CoV-2 είναι πιο μεταδοτική σε σύγκριση με τις άλλες ή αν προκαλεί πιο σοβαρή ασθένεια, ανακοίνωσε απόψε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Ωστόσο, ο Οργανισμός άφησε να εννοηθεί ότι τα πρώτα δεδομένα δείχνουν ότι ίσως να υπάρχει υψηλότερος κίνδυνος επαναμόλυνσης από την παραλλαγή αυτήν.

“Τα προκαταρκτικά στοιχεία υποδηλώνουν ότι καταγράφονται αυξημένα ποσοστά νοσηλείας στη Νότια Αφρική, όμως αυτό μπορεί να οφείλεται στην αύξηση του συνολικού αριθμού των ανθρώπων που μολύνονται” και να μην είναι αποτέλεσμα της συγκεκριμένης μόλυνσης με την Όμικρον, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Παρ’ όλα αυτά, η καθολική επικράτηση της παραλλαγής Δέλτα προκαλεί όλο και μεγαλύτερο πονοκέφαλο στην Ευρώπη και φυσικά στην Ελλάδα, όπου αφενός η σταθεροποίηση σε υψηλά νούμερα κρουσμάτων, θανάτων και διασωληνώσεων, αφετέρου η ασφυκτική πλέον πίεση στο σύστημα υγείας δημιουργούν μία εκρηκτική κατάσταση, όπου ως μόνη λύση διαφαίνεται η λήψη αυστηρότερων μέτρων.

Χθες το πρωί, σε δραματικό τόνο ο διευθυντής Β΄ΜΕΘ στο νοσοκομείο “Παπανικολάου”, Νίκος Καπραβέλος απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να εμβολιαστούν και στην πολιτεία να λάβει αυστηρότερα μέτρα.

Στο πλαίσιο αυτό, πρότεινε την επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού σε όσους είναι άνω των 60 ετών, σε δημόσιους υπαλλήλους, στρατιωτικούς και αστυνομικούς, αλλά και τη χρήση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς μόνο με αρνητικό τεστ, όπως έγινε στη Γερμανία.

Παράλληλα, επανέλαβε την ανάγκη να κλείσουν τα σχολεία για λίγες ημέρες και να λειτουργήσουν τα γήπεδα χωρίς φιλάθλους.

Η κυβέρνηση εξακολουθεί να αρνείται κατηγορηματικά οποιανδήποτε επιβολή lockdown, εν τούτοις, υπό τη σκιά της παραλλαγή Όμικρον, τα σενάρια για νέα μέτρα φουντώνουν.

Ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης επισήμανε ότι πριν από δύο μέρες καταγράφηκε το peak αυτού του τέταρτου κύματος της πανδημίας και τώρα έχει αρχίσει η πτώση. ”

Τις τελευταίες δύο ημέρες είμαστε σε πτώση και ο αριθμός αναπαραγωγής είναι κάτω από τη μονάδα. Τα μοντέλα δείχνουν ότι θα συνεχίσουμε να έχουμε πτώση. Το πρόβλημα είναι η διαχείριση της αποκλιμάκωσης”, σημείωσε.

Και ο ίδιος όμως τόνισε ότι πρέπει η χρήση της μάσκας να εφαρμοστεί σε εξωτερικούς χώρους, να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο για τις αποστάσεις στην εκπαίδευση και να αυξηθεί η τηλεργασία ώστε να υπάρξει και λιγότερη κινητικότητα στα μέσα μεταφοράς.

Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, αν επιδεινωθούν οι επιδημιολογικοί δείκτες ίσως χρειαστεί να επανεξεταστούν κάποια μέτρα όπως η διενέργεια ημερήσιου rapid test από τους ανεμβολίαστους για οποιονδήποτε εσωτερικό χώρο, επαναφορά της χρήσης μάσκας για όλους σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, ενδεχομένως να υπάρξουν νέα μέτρα στην εστίαση με ολοκληρωτικό αποκλεισμό των ανεμβολίαστων ή και αλλαγή στο ωράριο των καταστημάτων εστίασης.

Βέβαια, μέχρι αυτή την ώρα τίποτα δεν είναι σίγουρο και όλα είναι εικασίες μέχρι τη στιγμή εκείνη που η επιδείνωση θα είναι τόσο ραγδαία και απρόβλεπτη που θα χρειαστεί να ληφθούν άμεσα νέα μέτρα.