Επανασχεδιάζεται η …COVID στρατηγική – Τα σενάρια για τα Χριστούγεννα

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
[email protected]

Νέα δεδομένα δημιουργεί η εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον, με ανοιχτό το ενδεχόμενο οι εξελίξεις να επισπεύσουν τη λήψη πρόσθετων μέτρων ώστε να αποφευχθούν δυσάρεστες εκπλήξεις μέσα στα Χριστούγεννα. Στην κυβέρνηση έχει σημάνει συναγερμός, καθώς ακόμα υπάρχουν πολλοί «άγνωστοι Χ» στη νέα μετάλλαξη (για παράδειγμα δεν είναι σαφές το πόσο εύκολα μεταδίδεται).

Η βασική θέση της κυβέρνησης πως δεν θα γίνει νέο lockdown παραμένει σταθερή, παρά το ότι ορισμένα ευρωπαϊκά κράτη καταφεύγουν σε ανάλογες λύσεις (π.χ. Αυστρία, Σλοβακία). Ωστόσο, η νέα μετάλλαξη – που έχει ήδη εμφανιστεί στο Βέλγιο, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη Γερμανία και στην Ιταλία – θεωρείται πιθανόν να επιταχύνει τη συζήτηση για πρόσθετα  μέτρα εστιασμένα στους ανεμβολίαστους.

Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να γίνει στο κυβερνητικό στρατόπεδο μια πρώτη αποτίμηση για τα αποτέλεσμα των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί. Υπενθυμίζεται πως οι ανεμβολίαστοι δεν έχουν πλέον πρόσβαση όχι μόνο στους κλειστούς χώρους της εστίασης, αλλά και σε σινεμά, θέατρα, μουσεία κ.α. Για την είσοδο στα εμπορικά καταστήματα, αλλά και στους ανοιχτούς χώρους της εστίασης, όσοι δεν έχουν κάνει το βήμα προς την «επιχείρηση Ελευθερία», πρέπει να προσκομίζουν μοριακό τεστ.

Το ενδεχόμενο να σφίξει περαιτέρω ο κλοιός – ώστε  να μην υπάρχει κορύφωση της πανδημίας μέσα στις γιορτές – κερδίζει έδαφος, μετά και την επιδείνωση των σκληρών δεικτών της πανδημίας. Να σημειωθεί εδώ πως οι διασωληνωμένοι αγγίζουν πλέον τους 640, με την πίεση στο σύστημα υγείας να εντείνεται.

Από το κυβερνητικό στρατόπεδο επισημαίνεται πως η  κεντρική στρατηγική δεν αλλάζει, ωστόσο δεν πρέπει να αποκλείονται  κάποιες σημειακές παρεμβάσεις. Πάντως το κρίσιμο στοίχημα δεν είναι άλλο από  την επιτάχυνση των εμβολιασμών τόσο με την πρώτη όσο και με την αναμνηστική δόση.

Το μήνυμα που εκπέμπεται  είναι πως υπάρχει «όπλο» και αυτό είναι το εμβόλιο, ενώ ικανοποίηση υπάρχει για τη σταδιακή αύξηση των νέων ραντεβού. Μάλιστα χθες ξεπέρασαν τα επτά εκατομμύρια οι πολίτες που έχουν κάνει τουλάχιστον την πρώτη δόση, ενώ ήδη 1.24 εκατομμύρια έχουν εμβολιαστεί και με την τρίτη δόση.

Τα μέτρα που είναι στο τραπέζι

Αυστηρότερο πλέγμα μέτρων εξετάζεται για τους ανεμβολίαστους, με αύξηση του αριθμού των τεστ (μοριακών ή rapid) που θα πρέπει να κάνουν για να προσέρχονται στην εργασία τους. Αυτή τη στιγμή  οι ανεμβολίαστοι κάνουν με δικά τους έξοδα δύο τεστ την εβδομάδα και υπάρχει το ενδεχόμενο να απαιτηθούν τρία τεστ (ή ακόμα και πέντε, αν υπάρξει σημαντική αύξηση των κρουσμάτων μέσα στο Δεκέμβριο).

Στα μέτρα που κερδίζουν έδαφος είναι να κλείσουν οι πόρτες και στους εξωτερικούς χώρους της εστίασης για όσους δεν έχουν κάνει το βήμα προς την «επιχείρηση Ελευθερία». Με μεγαλύτερη επιφύλαξη αντιμετωπίζονται προτάσεις για αυστηρό ωράριο σε εστίαση και διασκέδαση (μέτρο που εφαρμόζεται και σε αλλά ευρωπαϊκά κράτη), καθώς στην κυβέρνηση θέλουν να αποφύγουν οριζόντια μέτρα που θα αφορούν και στους εμβολιασμένους.

Σε περίπτωση που αυξηθεί περαιτέρω το επιδημιολογικό φορτίο, θα υπάρξουν αυστηρότεροι περιορισμοί και για την είσοδο στα εμπορικά καταστήματα όσων δεν έχουν εμβολιαστεί. Ένα από τα σενάρια που μπορεί να μπει στο τραπέζι είναι να απαιτείται  αρνητικό τεστ 24 ωρών για την είσοδο στα καταστήματα, ενώ προς το παρόν δεν προκρίνεται η επιστροφή του click away για τους ανεμβολίαστους.

Η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους στους εξωτερικούς χώρους είναι ένα μέτρο που μπορεί να εφαρμοστεί εύκολα, ενώ επί τάπητος είναι και η ενίσχυση της τηλεργασίας, σε περίπτωση που επιδεινωθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Σε υψηλούς τόνους κριτική από τον ΣΥΡΙΖΑ

Σφοδρά πυρά στην κυβέρνηση – την οποία κατηγορεί ότι έχει πετάξει λευκή πετσέτα στο ζήτημα του εμβολιασμού – εξαπολύει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας. Το μήνυμα που εκπέμπει είναι «μέτρα  τώρα, για να μην κάνουμε μαύρα Χριστούγεννα με εκατόμβη νεκρών και καταστροφικό lockdown».

O αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει επισημάνει πως θα αναλάβει πρωτοβουλία «για επαφές με την τοπική αυτοδιοίκηση, παραγωγικούς φορείς και με τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης, προκειμένου να βγει η ελληνική κοινωνία από αυτό το τραγικό αδιέξοδο». Σύμφωνα με πληροφορίες, για το θέμα αυτό θα ζητήσει αυτή την εβδομάδα συναντήσεις με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο  του Κινήματος Αλλαγής Κώστα Σκανδαλίδη, τον γενικό γραμματέα της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα και τον γραμματέα του ΜέΡΑ 25 Γιάνη Βαρουφάκη.

Παράλληλα, από τον ΣΥΡΙΖΑ κατηγορούν την κυβέρνηση πως βλέπει με ψηφοθηρικό τρόπο την αναγκαιότητα αυστηροποίησης των μέτρων σε συγκεκριμένους κλάδους. Αυτό που επισημαίνεται είναι πως «δεν μπορεί να μη γίνονται τεστ στην είσοδο των ναών και να μένουν απροστάτευτοι οι πιστοί που θέλουν να ασκήσουν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα. Δεν μπορεί οι αστυνομικοί που ελέγχουν τα πιστοποιητικά να μην είναι εμβολιασμένοι».

You May Also Like

Ισραήλ: Εχει εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού αλλά τα κρούσματα είναι πάνω από τα 2.241

Ισραήλ: Εχει εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού αλλά τα κρούσματα είναι πάνω…

Πως η πανδημία επηρέασε την επισιτιστική ασφάλεια – Το δωρεάν δάσος τροφίμων της Ατλάντα

Table of Contents Hide Πως η πανδημία επηρέασε την επισιτιστική ασφάλεια –…

Παράταση της καραντίνας σε οικισμό της συνοικίας Νέας Σμύρνης Λάρισας

Παράταση της καραντίνας σε οικισμό της συνοικίας Νέας Σμύρνης Λάρισας

Έξαλλος ο Δήμαρχος Κοζάνης με τον Χαρδαλιά: «Εφαρμόζουν τα μέτρα όπως τους βολεύει» λέει στο enikos.gr

Έξαλλος ο Δήμαρχος Κοζάνης με τον Χαρδαλιά: «Εφαρμόζουν τα μέτρα όπως τους…

Αθηνά Λινού: Αυτό το μέτρο αυξάνει τα κρούσματα

Αθηνά Λινού: Αυτό το μέτρο αυξάνει τα κρούσματα

Η κατανομή των χθεσινών κρουσμάτων (05/01) στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

  Η κατανομή των χθεσινών κρουσμάτων (05/01) στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

Στη νοηματική τρία τηλεοπτικά σποτ με οδηγίες προστασίας από τον κορωνοϊό: Μένουμε στο σπίτι, Δεν φοβόμαστε – Προστατευόμαστε

Στη νοηματική τρία τηλεοπτικά σποτ με οδηγίες προστασίας από τον κορωνοϊό: Μένουμε…

Θεσσαλονίκη: Φοιτητές Ιατρικής καλούν συμφοιτητές τους – Μάχη με τον κορωνοϊό

Θεσσαλονίκη: Φοιτητές Ιατρικής καλούν συμφοιτητές τους – Μάχη με τον κορωνοϊό

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Διχασμένοι οι συνταγματολόγοι – Η συνταγματικότητα του μέτρου και η αντίδραση για το πρόστιμο

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Διχασμένοι οι συνταγματολόγοι – Η συνταγματικότητα του μέτρου και η…

Την άμεση αξιοποίηση των διενεργούμενων self test και στις αθλητικές δραστηριότητες αποδέχθηκε η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων

  Την άμεση αξιοποίηση των διενεργούμενων self test και στις αθλητικές δραστηριότητες…